Nederlanders eten steeds minder vlees, maar nog steeds zijn vegetariërs en veganisten flink in de minderheid. De vleesindustrie verdient flink aan vleesvervangers. Ook kweekvlees is niet vrij van ethische problemen. Aldi wil de kiloknallers afschaffen. Nestlé geeft toe dat chocolade en snoep niet gezond zijn. Nieuw-Zeelandse onderzoekers bedenken een nogal rigoreuze oplossing voor vreetbuien. Belgen vouwen hun boterham anders dan Nederlanders. Juni 2021 in vogelvlucht.
Lekker vegetarisch
Volgens het CBS eten acht op de tien Nederlanders minstens één dag per week geen vlees. De meeste vegetariërs vind je onder de hoogopgeleiden en bij mensen jonger dan 35 jaar, maar het percentage vegetariërs (die geen vlees en geen vis eten) blijft bij 2% hangen - het percentage veganisten bij 0.4%. Flink meer zoden aan de dijk zetten daarom de ruim één op de drie volwassenen die minder vlees zijn gaan eten.
Vorige maand meldde ProVeg al dat Nederlanders gemiddeld per persoon van alle Europeanen de meeste vleesvervangers eten. Mede daarom breidt de Britse vleesvervangerfabrikant Meatless Farm uit naar Nederland. Meatless Farm lijkt de ambitie te hebben het Europese alternatief voor het Amerikaanse Beyond Meat te worden.
Verbazingwekkend genoeg is het vooral de vleesindustrie die goed geld verdient aan vleesvervangers. Vrijwel alle grote producenten hebben op zijn minst een aantal vegetarische producten op de markt gebracht, een markt die met een verwachte groei van ongeveer 20 procent per jaar uiterst lucratief is.
Vleselijk nieuws
Naast vleesvervangers is ook kweekvlees in opkomst. Nu je in Singapore al nuggets van kip uit het lab kunt krijgen, wordt het volgens wetenschappers tijd om na te denken over mogelijke gevolgen als slechts een handjevol megabedrijven grotendeels bepaalt wat er op ons bord komt te liggen.
Discounter Aldi wil de kiloknallers uit zijn winkels weren - in ieder geval in Duitsland. In 2025 verdwijnt de goedkoopste categorie, in 2030 wil Aldi alleen nog maar scharrelvees en biologisch vlees verkopen. Volgens Aldi zijn de klanten klaar voor deze stap.
Amerikaanse klanten hebben Subway voor de rechter gesleept omdat op hun tonijnbroodjes geen tonijn zou zitten. Een laboratorium moest er aan te pas komen, maar "de ingrediënten zijn zo zwaar bewerkt dat we niets konden identificeren", aldus het verslag van de onderzoekers.
Een beter milieu
Het plastic dat voor afhaaleten wordt gebruikt maakt het overgrote deel uit van het afval dat in oceanen wordt gevonden. Het verbod op plastic rietjes en wattenstaafjes is een mooi begin, maar het eigenlijke, grotere probleem wordt dus nog niet aangepakt.
Milieubewust consumeren begint niet alleen bij minder afhaaleten en minder verpakkingsafval, maar ook bij het eten van brood: wie het kontje eet, versplit ook minder ander voedsel, aldus het Voedingscentrum.
Lekker gezond
Nestlé geeft toe dat meer dan 60% van hun producten niet aan de gezondheidsrichtlijnen voldoet. Ze voegen daar wel aan toe dat chocolade en snoep nu eenmaal dingen zijn die mensen graag eten, en daarmee hebben ze wel een punt. Of een pizza met drie soorten vlees en een croissantkorst misschien net wat te veel van het goede is, laten we maar wijselijk in het midden.
KRO-NCRV is benieuwd waar kinderen tegenaan lopen waardoor 15 procent van de kinderen overgewicht heeft. Omgevingsfactoren - waaronder bijvoorbeeld pizza met een croissantkorst - lijken een niet onbelangrijke rol te spelen.
Niets werkt zo goed voor gezonde keuzes als een rolmodel. Voetballer Cristiano Ronaldo schoffeerde sponsor Coca-Cola door twee flesjes cola uit het beeld te schuiven. "Drink water", was zijn boodschap.
Voor wie wat minder discipline heeft hebben Nieuw-Zeelandse onderzoekers een oplossing: een soort vaste beugel die ervoor zorgt dat je je mond nauwelijks kan openen. Het experiment was qua gewichtsverlies succesvol, qua gebruikersacceptatie liet het idee nogal wat te wensen over.
Foto: University of Otago
Eten in tijden van corona
De Belgische voetbalclub Antwerp biedt aan de zijlijn van hun voetbalveld driegangendiners aan voor 100 euro. De "heilige grond" zelf mogen de fans niet betreden, maar dat stuit klaarblijkelijk niet op bezwaren.
Ook in Duitsland mag de horeca weer gasten ontvangen. Door gebrek aan personeel - velen hebben een andere baan gezocht en gevonden - en tegelijkertijd de extra behoefte aan personeel om de coronaregels na te kunnen leven, kost een biertje al gauw tien procent meer. De uitbaters hopen dat dit voor de klanten geen probleem zal zijn.
Supermarkten hebben de afgelopen maanden flink meer winst gemaakt, maar vooral vrouwen in derdewereldlanden hebben niet mee kunnen profiteren, koffiepluksters verdienen bijvoorbeeld nog steeds een hongerloon. Jumbo belooft beterschap, net zoals het Duitse Rewe en de Britse Tesco.
En verder
- Hummus uit de supermarkt heeft vaak weinig te maken met het origineel, constateerde de Consumentenbond. Gelukkig is hummus erg makkelijk zelf te maken.
- Een leuke discussie op Reddit: Belgen vouwen hun boterham doorgaans in de breedte, Nederlanders in de lengte. Wie heeft gelijk?
- Twee kookboeken van Marilyn Monroe worden geveild, inclusief handgeschreven briefjes die ze tussen de pagina's bewaarde.
Meer!
- Mei 2021: pizza uit de muur, vegetarische kantines en plantaardige restaurants
- April 2021: vliegtuigmaaltijden op vaste bodem, ketchup in schijven en tompoucebier
- Maart 2021: gevaccineerde kroketten, vrijheidsananas en een duur kopje koffie
- Februari 2021: Odekoeken, pho en krokettenbakkers
- Januari 2021: plantaardige prijzen, monolieten van peperkoek en gevulde pizzaranden
- December 2020: thuisbioscoopsnacks, zelfscanoplichters en plantaardige spam
- November 2020: een hapje mensenvlees, appeltjes van oranje en coronajunkfood
- Oktober 2020: veganyoghurtverbod, bitterballencrisis en vliegtuigmaaltijden
- September 2020: plantaardige soaps, politiek correcte rijstproducten en dubbele prijskaartjes
- Augustus 2020: wijnvensters, afgelikte vingers en paprikasaus op zijn Hongaars
- Juli 2020: vegan steaks uit de printer, rupsen op de broccoli en vierkante chocoladerepen
- Juni 2020: introverte vegetariërs, ramen-pizza en hamstercijfers