Open menu

maandoverzicht 256x192Het vegaburgerverbod is er niet door gekomen, maar zuivelnamen voor plantaardige producten worden wel verboden. Boursin krijgt een volledig plantaardige variant en Kipster heeft een vegan ei ontwikkeld. Lupine is een milieuvriendelijk, lokaal alternatief voor soja. Niet alleen de horeca lijdt onder de coronacrisis, er worden ook minder bitterballen en pepernoten verkocht. Singapore Airlines verkoopt vliegtuigeten aan de grond. We produceren steeds meer verpakkingsafval door kleinere verpakkingen en afhaaleten. Subwaybroodjes zijn volgens een Ierse rechtbank geen brood. Oktober 2020 in vogelvlucht.

Het vegaburgerverbod

Om met de open deur in huis te vallen: het Europees Parlement heeft besloten dat vegaburgers en andere vegaproducten met vlezige namen zo mogen blijven heten. Daarentegen mogen plantaardige zuivelproducten geen zuivelnaam meer hebben: zelfs 'alternatief voor melk' is niet meer toegestaan.

Voorafgaand aan de afstemming over het 'vegaburgerverbod' werd er veel geschreven over de zin en onzin ervan. Zo vermoedde EOS Wetenschap dat geen enkele carnivoor getraumatiseerd zou zijn door een vegaburger. De vleesindustrie maakt zich juist zelf schuldig aan die vermeende misleiding waar ze de 'vegalobby' zo vaak van beschuldigen: ondanks beloftes en labels dat dierenwelzijn centraal staat is het tegendeel juist het geval.

Arjen Lubach, zelf vegetariër, benadrukte in zijn zondagavondprogramma, net voor de afstemming, de idiotie van het voorstel met een nepspotje zogenaamd van de vleesindustrie, met de slogan "You have to murder to call it a burger".

The Guardian vindt dat worstjes en burgers slechts vormen zijn die niet perse met vlees hoeven te worden gemaakt: Glamorgan sausages uit Wales zijn traditioneel vegetarisch, net als Aziatische rijstburgers. Melk, yoghurt en kaas daarentegen zouden echter geen generieke namen zijn en zouden daarom terecht zijn verboden. Dat laatste argument lijkt mij onzin: wij eten al sinds jaar en dag pindakaas en smeren ons in met zonnemelk, dus kaas en melk staan in principe ook voor bepaalde vormen en texturen. Volgens die logica zou 'amandelmelk' dus wel toegestaan moeten blijven, net als 'vegaburger', maar zou het misschien wel redelijk zijn om het gebruik van bijvoorbeeld 'kip' in combinatie met een vorm in fantasiespelling te verbieden. Al zou een vegetarische slager dat misschien anders zien. Het blijft lastig en politiek.

pindakaas pot

Onderschat overigens de creativiteit van producenten niet: je mag plantaardige yoghurt blijkbaar nog steeds wel 'yochurt' noemen of plantaardige kwark 'kwarq'.

Overigens is er ook dit jaar weer meer vlees gegeten dan vorig jaar, al sinds 2016 een opwaartse trend.

veggieburger asperges

Lekker vegetarisch

De fabrikant van La Vache qui rit, Babybel en Boursin gaat plantaardige kaasjes verkopen, waaronder een Boursin op basis van kokosnoot en koolzaad. Wanneer de kaasjes in de winkel liggen is nog niet bekend.

Kipster heeft een vegan ei ontwikkeld op basis van onder andere gist en eiwit. Je kunt er een uitstekend roerei mee bakken.

De Universiteit van Wageningen wil van lupine het Nederlandse alternatief voor soja maken. Lupine trekt bijen en insecten aan, waardoor het ook nog eens bijdraagt aan de biodiversiteit.

lupine hommel

38 Belgische restaurants toverden hun bestaande vleesgerechten een week lang om tot een vegetarische versie. Doel van het initiatief was om op een toegankelijke manier een breder publiek voor vegetarisch eten te krijgen.

Eten in tijden van corona

Het is crisis in de horeca. In Nederland geven we 7,5 miljard euro minder uit aan eten buitenshuis, maar in ruil daarvoor wel 3,8 miljard meer aan eten thuis. Als gevolg hiervan raken telers hun bijzondere groente niet meer kwijt, die vooral door restaurants wordt gekocht.

Ook bitterballenproducenten hebben te lijden onder de sluiting van de horeca, al blijft de schade enigszins beperkt door de verkoop in de supermarkten. Omdat we doelgerichter boodschappen doen, worden er ook minder pepernoten verkocht - veel pepernoten worden in normale tijden als impulsaankoop in het mandje gelegd. Ook hier blijft de schade enigszins beperkt doordat we vaker kiezen voor luxe varianten met bijvoorbeeld een chocoladelaagje.

Champignonbitterballen Marleen 4x

Er zijn ook winnaars: Unilever verkoopt meer saus en ijs, omdat we meer thuis koken en eten. Een Twents visrestaurant rekende zich een paar dagen geleden ook nog tot de winnaars: het terras van zijn zaak ligt op Duits grondgebied, waar de horeca nog open mocht blijven. Dat zal vanaf begin november voorlopig ook niet mogen vanwege de Duitse semi-lockdown.

Dan maar de lucht in

Singapore Airlines houdt het hoofd boven water door vliegtuigeten in vliegtuigen aan de grond te serveren. Dat klinkt niet erg aantrekkelijk en de maaltijden zijn ook nog eens erg duur, en toch is er extreem veel belangstelling voor. Oorspronkelijk wilde de vliegtuigmaatschappij tijdens de maaltijden een rondvluchtje maken, maar dat idee hebben ze na kritiek van milieuactivisten snel laten varen.

Wie met Transavia naar het zuiden vliegt kan nu vooraf een maaltijd in het vliegtuig 'thuis' laten bezorgen. De passagiers hebben meer keuze en wordt er door de preciezere inkoop minder voedsel verspild.

vliegtuigmaaltijd

Een beter milieu

In Duitsland - en in Nederland waarschijnlijk ook - wordt er steeds meer verpakkingsafval geproduceerd. De belangrijkste oorzaken zijn de groeiende populariteit van kleinere verpakkingen, afhaal- en bezorgmaaltijden en koffie-to-go.

Supermarkt Carrefour dacht milieuvriendelijk bezig te zijn door houten bestek aan te bieden. Stom genoeg werd dit bestek in een ruime plastic verpakking aangeboden. Carrefour heeft dit inmiddels aangepast.

De teelt van avocado in de toch al droge Portugese Algarve leidt tot een dramatische daling van de grondwaterspiegel.

In coronatijd is het verzamelen van tamme, eetbare kastanjes een populair uitstapje. Volgens een Friese boswachter is het prima om een paar handjes mee te nemen, maar hele tassen is wat te veel van het goede.

tamme kastanjes

En verder


  Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

the Kitchenary

horecarama