De infographics zijn alweer op hun retour, maar toch blijven grafische overzichten leuk. Omdat ze bevestigen wat je al denkt te weten, of omdat ze toch iets nieuws laten zien. Wij bekeken met Google Trends of vergeten groenten inderdaad populairder worden, hoe zeer we hunkeren naar typische seizoensgroenten, of de opmars van quinoa nog te stuiten is, hoe geliefd verschillende buitenlandse keukens zijn, of we nog steeds graag picknicken in de zomer, en of veganisme zo langzamerhand het nieuwe vegetarisme wordt.
Google Trends laat je zien waar Nederland - of de hele wereld - het meeste naar zoekt. Een beetje zoals de Trending Topics op Twitter, maar dan gebaseerd op zoekopdrachten. Het idee is dat dat waar we naar zoeken (of over tweeten) weergeeft waar we ons mee bezig houden. En dat blijkt vaak aardig te kloppen. Zo heeft bijvoorbeeld A. Vogel de 'grieptrends' in Nederland via Twitter in kaart weten te brengen. Naast de door Google samengestelde lijstjes kun je ook zelf trends verkennen. En dat is wat wij hebben gedaan.
Vergeten groente
Allereerst wilden we wel eens weten of de zogenaamde 'vergeten groenten' inderdaad worden herontdekt. Hieronder zie je de trends in zoekopdrachten voor vijf vaak genoemde vergeten groenten: snijbiet, pastinaak, schorseneren, koolrabi en savooiekool.
Het moge duidelijk zijn: het is niet voor niets dat de Albert Heijn de pastinaak weer aanbiedt, want deze groente wordt duidelijk snel populairder. Ook schorseneren worden steeds meer gegeten. Deze trends zie je in pieken, die in het voorjaar optreden. Pastinaak en schorseneren zijn dus seizoensgroenten, net zoals de koolrabi en snijbiet, die ietsje later dan pastinaak en schorseneren 'in het seizoen' zijn. Savooiekool klimt ook een beetje op, maar blijft een beetje de 'underdog' van de vergeten groenten - en is ook minder seizoensgebonden.
Seizoensgroenten en -fruit
Elke lente is weer de prangende vraag: wanneer vind je de eerste asperges uit de regio op de markt? Ook verse aarbeien worden vaak verwelkomd als een teken dat de winter eindelijk voorbij is. Maar welke seizoensgroente heeft de meeste impact?
En de winnaar is: de pompoen. Zodra het oktober is, gaan we massaal aan de pompoengerechten, een trend die tot in december aanhoudt en dan voorbij is. Het boerenkoolseizoen schijnt ook al in oktober te beginnen - men kan blijkbaar niet wachten tot de eerste vorst over de grond is gegaan. Het aspergeseizoen was - in ieder geval in 2013 - duidelijk minder invloedrijk, met slechts een bescheiden (blauw) piekje ergens tegen het einde van april. Aardbeien worden weliswaar vooral in de zomer gegeten, maar eigenlijk ook het hele jaar door. Mandarijnen zijn typisch winterfruit - met extra aandacht voor deze citrusvrucht op, jawel, 5 december (het kleine, maar duidelijke, paarse piekje aan de rechterkant).
De opmars van de quinoa
Al een hele poos is quinoa hot, hip en trending, als je de culiblogs mag geloven. Is dat ook zo?
Het korte antwoord is: ja! Het superfood uit het Andesgebergte heeft ondertussen de - inmiddels alledaagse - couscous ingehaald en de opmars is niet te stuiten. Bulgur - de gezondere, grovere variant van couscous - is ook bezig met een bescheiden opmars, maar delft nog duidelijk het onderspit.
Sambal bij?
Nederlanders eten graag buitenlands. Maar welke keuken is het meest geliefd? Zijn we ondertussen een beetje klaar met de Chinees en eten we toch liever Indiaas of Mexicaans? We zochten hiernaar in de categorie 'eten en drinken'.
Blijkbaar dus niet: sinds 2004 is de aandacht voor de Chinese keuken gestaag gegroeid - een enigszins verrassende observatie. De Italiaanse en Griekse keukens blijven achter, maar ze lijken qua populariteit vrij stabiel te blijven. De Mexicaanse en de Indiase keuken bungelen helemaal onderaan. Als je goed kijkt, zie je dat de Mexicaanse keuken ietsje minder geliefd is geworden.
Barbecuen of picknicken?
Zodra de temperatuur richting de twintig graden loopt, staat heel Nederland aan de barbecue. Ook vegetariërs gooien graag lekkere dingen op de houtskool. Maar je kunt natuurlijk ook lekker picknicken in het park.
Echter, het picknicken lijkt op zijn retour te zijn - in ieder geval duidelijk minder populair dan de barbecue.
Mocht het weer niet zo meewerken, kun je ook binnenshuis fonduen of gourmetten - maar dat doen we blijkbaar alleen maar tijdens de Kerst.
Vega of vegan?
Tot slot kijken we of we in Nederland inderdaad meer vegetarisch of veganistisch eten - of willen eten.
Vegetarisch eten was al ruim vertegenwoordigd in de zoekopdrachten in 2004, en dat is ook zo gebleven. Je ziet een voorzichtig opklimmende lijn vanaf 2012, maar die is te verwaarlozen. Daarentegen is vegan eten duidelijk bezig met een opmars. De term 'vegan' is daarbij veel gangbaarder dan het geitenwollensokkerig klinkende 'veganistisch'.
Tot dusver onze kleine ontdekkingsreis in de wereld van de trending topics. Wellicht is het voor jullie een leuke aanleiding om zelf een aantal trends nader te bestuderen en te vergelijken. Laat ons jullie ontdekkingen weten!