Open menu

festivaleten nasi introWe zitten alweer bijna aan het einde van het zomerfestivalseizoen. Elke week was er wel ergens een klein of groot festival te bezoeken. Lang was het behelpen als vegetariër op een muziekfestival. Een frietje, broodje kaas, misschien een pizza margarita en dan had je het wel weer. Eigenlijk kon je beter zelf wat eten meenemen of op de camping maken en maar hopen op het beste. Maar de afgelopen jaren is er heel erg veel veranderd in festivalland. Eerst waren vooral de kleinere sfeerfestivals zoals Best Kept Secret vooruitstrevend met beter eten, maar de grote festivals zijn hard aan het inlopen.

Elk jaar gaan mijn zus en ik naar Rock Werchter, één van de grootste festivals van Europa in het midden van België. Daar heb ik de laatste 10 jaar heel veel vooruitgang gezien in de kwaliteit en beschikbaarheid van lekker vegetarisch en veganistisch eten. De eerste paar jaar dat ik naar Rock Werchter ging, was de vegetarische keuze klein en vaak gewoon hetzelfde als de vleesgerechten, maar dan zonder vlees en soms wat extra kaas. Zo heb ik nog wel eens een wrap met bonen gehad, die vrijwel even duur was, maar waar alleen net iets meer diepvriesgroenten door zat. Of mie waar dan alleen wat groenten door zat. Toch was dit al een grote verbetering met vroeger, als ik mijn zus mag geloven, die nog langer naar festivals gaat.

Een grotere en betere vegetarische keuze heeft ook zeker te maken met de populariteit van foodtrucks, waardoor het voor festivals veel eenvoudiger is geworden om het voedselaanbod uit te breiden. Ook lijkt het in de foodtruckwereld veel meer standaard te zijn om een vegakeuze aan te bieden. Een klein gratis festival kan zo makkelijker hieraan meedoen. Een leuk voorbeeld dit jaar was het gratis Werfpop in Leiden, waar je bijvoorbeeld naast lekkere nasi met pindasus ook jackfruitcurry kon vinden. Er zijn zelfs festivals zoals Lowlands die, naast hun muziekprogramma, ook apart hun foodline-up bekend maken, zodat je van tevoren al kan kijken waar je wil gaan eten. Steeds vaker zitten daar ook kraampjes bij die alleen vegetarisch eten serveren, uit allerlei landen. Ook worden vleesvervangers steeds vaker gebruikt om de vleeseter te verleiden, in een hippe vegan burger of de erg populaire Karma Shoarma.

festivaleten nasi

Op Rock Werchter is er bijvoorbeeld al een paar jaar een Thaise kraam die uitsluitend vegetarisch eten serveert, zoals een erg lekkere groene curry met vegakipstukjes en rijst. Je merkt dat ook wat spannender eten populairder wordt, zoals Libanese hapjes met o.a. gevulde vijgenbladeren. Falafel is al een paar jaar erg populair en dat is zeker op een festival erg fijn eten. Het valt niet te zwaar, je blijft er lang vol van, maar het is toch nog aardig gezond, zeker als er lekker veel rauwkost bij zit en een goed broodje. Er zijn ook steeds vaker standjes te vinden met vers fruit en salades, die met warm zomerweer erg welkom zijn. Ook fijn als aanvulling als je zin hebt in standaard-festivaleten zoals wafels of pizza, maar toch nog iets gezonds wil eten.

festivaleten curry en libanees

En de trend gaat zelfs nog verder! Er zijn al enkele festivals die alleen vegetarisch eten aanbieden, vooral uit duurzaamheidsoogpunt. Voorbeelden zijn het dancefestival Milkshake in Amsterdam en Het Nest in Nijmegen. Het is dan ook voor de meeste festivals echt niet meer nodig om zelf op de camping eten te gaan maken. Er is vaak genoeg keus uit goed en lekker vegetarisch eten. Alleen voor de portemonnee kan het slim zijn om toch wat eten mee te nemen, want ook al is er genoeg vegetarisch eten, eten op een festival blijft duur.

Meta, culiredactie. Wij vinden dat ze rockt terwijl ze kookt.

the Kitchenary

horecarama