Open menu

barbecue thbHoe ontspannend koken ook kan zijn, op zomerse  of tropische dagen is het soms gewoon te warm om te koken. Niet dat je geen zin hebt om te koken, maar je wil geen uren boven warme pannen staan en van een warme maaltijd krijg je het alleen nog warmer… Lekker eten, dat willen we natuurlijk wel op zo’n zonnige dag, daarom geven hiervoor inspiratierecepten met groenten die passen bij die warme dagen. Recepten die je ook koud of lauwwarm kunt eten.

In de winter is een warm ontbijt lekker, maar in de zomer geven we eerder de voorkeur aan een verfrissende variatie. We beginnen de dag daarom bijvoorbeeld met ‘overnight oats’; havermout die de avond van tevoren klaar maakt. Meng hiervoor 40 gram havermout met 150 ml (plantaardige) melk of yoghurt, dek het af en zet het in de koelkast tot de volgende ochtend. Maak in de ochtend af met vers zomerfruit (aardbeien, frambozen, bramen, bessen) en noten of zaden naar keuze. Ook een schepje pindakaas of stukjes chocolade is lekker.

Als je toch vakantie hebt en 's ochtends wat meer tijd, kun je ook een smoothie maken. Deze lichte en verfrissende limoentaartsmoothie is een vrolijk begin van de dag en je hebt alweer wat van je dagelijkse portie fruit en groenten binnen.

LimoentaartsmoothieMetGroeneThee

’s Middags en voor het avondeten zijn salades verkoelender dan een boterham of stoofpot en de zon brengt ons in buitenlandse sferen.  Daarom gaan we de wereld rond in maaltijdsalades. Een Mexicaanse bonensalade eet je met wraps of tortillachips voor een volwaardige maaltijd. Ook het Midden-Oosten kent genoeg warme dagen; een aubergine-granaatappelsalade, op kamertemperatuur geserveerd, past daar goed bij. En Annemieke bleef jaren terug thuis in de vakantie, maar maakte wel een ouderwetse Griekse salade. Lekker met brood en hummus of deze frisse dip, maar een gebakken aardappeltje smaakt er ook goed bij.

Sven nam twee frisse gerechten mee uit Latijns-Amerika: een gevulde avocado en een ceviche van mango. Beide lekker als voorgerecht, lunch of hapje. En als we geen warme aardappelen willen eten, waarom dan geen Duitse aardappelsalade? Lekker als bijgerecht.

Palta a la jardinera x

Ook voor thee en koffie is het veel te warm. Daarom maak je deze dagen gewoon ijsthee of ijskoffie.

Natuurlijk is warm weer ook het weer bij uitstek om de barbecue aan te zetten. Eelco schreef een mooi artikel met tips om vegetarisch te barbecueën.

Een lauwwarme quiche met zomergroenten is ook lekker als lunch of als avondeten. Als je ‘m s ochtends maakt is het nog niet zo warm. Als voorbeeld deze met courgette en geitenkaas, mediterrane groenten, een snelle mini-quiche met tomaat of een koude tzatziki-taart.

tomatentaartje

Te warm om te koken? Dan maken we toch zelf ijs? Er is voor ieder wat wils: Van fruitijsjes op een stokje tot komkommer of pijnboompittenijs of aardbeien-en stracciatellaijs van gecondenseerde melk (zonder ijsmachine).

pijnboompittenijs

Emma, gastredacteur. Ons kaasmeisje houdt ook van lekker veel groenten en fruit.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama