Mijn ijsmachine ging stuk. Hij was er eentje van het knullige soort: grauwig wit en met een vrieselement waar af en toe wat vocht uit lekte. Kon geen kwaad, stond in de handleiding, maar na een paar jaar klooien en steeds slechter ijs, was ik klaar met dat ding. De ijsmachine trouwens ook met mij, want er brak spontaan een stuk plastic af.
Ik moest dus op zoek naar een nieuwe. En dan het liefst wel een gekleurde, om mijn immer voortdurende kleurenobsessie te voeden. Bij Kookpunt vond ik een knaloranje Le Glacier van Magimix en ik zocht niet meer verder. Kookpunt stuurde me een machine om te testen.
Hij is makkelijk in gebruik: de vriesbak moet je in de vriezer zetten en het bovenstuk, waar de aanknop en het draaimechanisme aan zit, is snel in elkaar gezet. Je zult bij het in gebruik nemen een aantal sessies nodig hebben om te kijken hoe koud je vriezer moet. De vriezer moet minimaal -18 graden zijn. Ik ben nog steeds een beetje zoekende wat de beste stand van mijn koelkast/vriezer is. Te weinig koud is niet goed, maar te koud juist ook weer niet, want dan vriest het ijsmengsel meteen aan de wanden vast, waardoor het mengsel ook niet goed kan draaien in de machine.
De bak past in mijn onderste, niet eens de grootste, vriezerla. Voor wie een kleiner formaatje wil, is er een kleinere witte van hetzelfde merk. Ik vind mijn formaat prima, maar zou ook afkunnen met de kleinere variant. Maarja, dat kleurtje hè...
De oranje, voor de kleurenlovers onder jullie, is nu tijdelijk uitverkocht bij Kookpunt (mijn schuld!), maar er is nog wel een behoorlijk rode.
Ik experimenteerde wat met recepten, faalde hier en daar, maar eindigde met twee hele fijne nieuwe ijsrecepten. Vooral met het pijnboompittenijs ben ik erg blij, want waar kun je dat nou eten? (Ja, in Italië, ik weet het, maar daar zijn jullie net massaal van teruggekeerd toch?)
Kookpunt zelf heeft trouwens een filmpje gemaakt met een recept voor slowjuice-ijs (het filmpje vind je ook aan het einde van het artikel). Ik sapcentrifugede ook wat (meloen, ananas, mango), voegde kokosmelk toe en draaide er ijs van. Lekker! Via de link vind je een filmpje met recept.
Het is handig om de bakjes waarin je het ijs wilt serveren, koud te laten worden door ze enkele uren in de koelkast te zetten. Het ijs smelt namelijk vrij snel nadat je het uit de machine hebt geschept.
Pijnboompittenijs
Dit wordt gemaakt op basis van melk in plaats van room, iets wat in Italië meestal ook gebeurt. Het is daardoor wat lichter en luchtiger. Ik vind het leuk om er kleine schaaltjes mee te vullen, zoals op de foto, en maak er geen bolletjes van. Als je Italiaanse pijnboompitten kunt krijgen (die lange, dunne), neem die dan! Ze zijn vele malen duurder, maar echt lekkerder dan die kleinere Chinese. Ik was trouwens zo enthousiast tijdens de bereiding, dat ik vergat een paar apart te houden voor de foto. Dus daarom liggen er alsnog die kleine op.
Maak het mengsel een dag van tevoren (op hetzelfde moment dat je de ijsmachinebak in de vriezer gaat zetten), zodat de pijnboompittensmaak goed in de melk kan trekken.
Voor 3 personen
90 g pijnboompitten
4 cm vanillestokje
350 ml volle melk
4 eidooiers
85 g suiker
- Rooster de pijnboompitten in een koekenpan (zonder olie) goudbruin. Houd er een paar apart ter decoratie.
- Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en leg in een steelpannetje met de melk. Zet de melk op het vuur tot hij warm is, zet uit en laat een half uur staan om af te laten koelen. Vis de stokjes eruit, schraap het merg eruit en roer de merg door de melk. Gooi de stokjes weg.
- Doe de pijnboompitten in een hoge kom/maatbeker, doe er 250 ml van de melk bij en zet de staafmixer erop, zodat het mengsel zo glad mogelijk wordt als je het kunt krijgen.
- Klop de eidooiers met de suiker tot een schuimige massa met een garde of keukenmachine. Doe alle melk (dus de 250 ml met de pijnboompitten en de resterende 100 ml) er beetje bij beetje bij tot alles gemengd is. Dek af en laat een dag in de koelkast staan.
- Zet als het mengsel een dag heeft getrokken een kom met een zeef erin klaar. Giet het ijsmengsel erdoor. Je zeeft er nu nog de grofste pijnboompitkorrels uit. Giet het opgevangen mengsel in de ijsmachine en laat draaien tot het koud genoeg is (bij mij liep op een gegeven moment het draaien vast, een teken dat je de machine uit moet zetten). Doe het ijs in een vriezerdoos en zet nog enkele uren in de vriezer.
Komkommer-limoengranita
voor 3 personen
1 komkommer
140 g kristalsuiker
1 limoen
- Heb je een sapcentrifuge of slowjuicer? Doe de komkommer erin. Meet 500 ml komkommersap af. Heb je nog meer sap over? Die heb je niet nodig voor dit recept, drink de rest zo op. De komkommerpulp in de machine kun je gebruiken voor een lekkere tzatziki.
Heb je geen sapcentrifuge? Rasp de komkommer dan in een brede kom fijn. Op die manier krijg je sap en rasp. Gooi het mengsel door een zeef en vang het sap op. Druk op de rasp om er nog meer sap uit te krijgen. Meet 500 ml sap af, als er meer is drink je de rest lekker op. De rasp kun je in tzatziki gebruiken. - Verwarm het komkommersap in een steelpannetje en los de suiker hierin op.
- Rasp de helft van de schil van de limoen (zorg dat je fijne schilletjes krijgt) en pers het limoentje uit. Je hebt 10 gram sap nodig.
- Meng limoensap- en rasp door het komkommersap-suikermengsel en zet de kom enkele uren weg in de koelkast, zodat het echt koelkastkoud is.
- Draai in de ijsmachine en schep erna in een vriezerdoos.
Meer ijs!
- Wat is het verschil tussen roomijs, sorbet, parfait enz.?
- Zelf ijs maken voor beginners
- Recept romig yoghurtijs met citroen
- Recept chocolade-kokosijs met sinaasappel