Geen klassiek weekmenu deze keer. Met de feestdagen voor de deur krijgen we vaker mensen op bezoek. Er zijn natuurlijk onze kerstmenu's, maar soms wil je iets anders dan een klassiek diner. Daarom geven we vijf verschillende hapjesdiners: gemakkelijk, brood & zo, van eigen bodem, Spaans en tot slot zoete zonde. Je serveert verschillende kleine gerechtjes die de gasten al staande kunnen opeten. Deze zijn uitgebreider en dan de klassieke borrelhapjes. Afhankelijk van de porties, en met misschien nog wat broodjes erbij, wordt dit een volledige maaltijd.
Gemakkelijk
We beginnen met een menu dat gemakkelijk te bereiden is. Het is snel klaar en het meeste werk kun je al de dag ervoor doen.
- Als aperitief en soep tegelijkertijd geven we Brazilaanse zwarte bonensoep in een borrelglaasje. In deze soep gaat een scheutje cachaça of jenever. Liever geen alcohol? Gebruik dan een paar druppels tabasco.
- Deze is heel simpel: we nemen kerstomaatjes en mini-mozzarellaballetjes en rijgen ze aan een spiesje. Besprenkel ze voor het opdienen met wat olijfolie en crema di balsamico. Werk af met wat versgemalen zwarte peper.
- De dag ervoor maken we een portie mac and cheese volgens een recept van Tertia. Verdeel de dag zelf over kleine ramequins of crème-brûléeschaaltjes. Bestrooi met kaas en zet ze 15 minuten in de oven op 180-200 graden. Geef er wel (stoffen) servetten bij als het een staand buffet is, om verbrande vingers te vermijden.
- Voor de volgende gang geven een plakjes stokbrood met kapucijnerhummus en fijngehakte kervel.
- We hadden al koude spiesjes. Na geven we warme champignonspiesjes van de grill. Serveer met wat knoflooksaus of zure room.
- We sluiten lekker en simpel af met brownies. Deze zijn gemakkelijk te maken en relatief snel klaar.
Brood & zo
Hapjes op basis van brood zijn ook altijd weinig werk op het moment zelf. De meeste broodjes kun je al een paar uur eerder klaarmaken, het beleg een dag eerder. Neem halve kleine zachtje broodjes (bekend als sandwiches in België) als basis, of verschillende soorten brood. Aan jou de keuze. Je kunt de broodjes rondbrengen of serveren in de vorm van een buffet.
Waarmee beleggen we de broodjes? Niet met pindakaas of chocoladepasta. Wel meer interessante dingen zoals Hedwigs eiersalade met kervel en kurkuma, champignonpaté, bietenhummus, pompoenhummus, champignons à la grecque en zelfgemaakte guacamole met grof gerapste oude kaas.
Het mag natuurlijk meer zijn dan enkel broodjes. Zo kun je ook vegetarische worstenbroodjes maken. In Limburg is dit de kerstsnack bij uitstek. In Maaseik noemen ze ze zelfs "kierswèghe", ofwel "kerstbroodjes". Lekker zijn ook bruschetta met walnoot en paddenstoelen en zoete volkorenmuffins met peer en rozijn. Een volledig vat vol inspiratie is deze high tea van Meta, met onder andere linzenrolletjes, omeletsandwiches en avocadowrapjes.
Van eigen bodem
Voor dit menu maken we gerechtjes met ingredrënten en recepten van eigen bodem, waaronder poffertjes en kaasbitterballen.
- We beginnen met een stevige knolselderijsoep die we serveren in glaasjes of koffiekopjes.
- Hierna geven we hartige poffertjes met geraspte wortelen. De rodevruchtenjam uit het recept kun je vervangen door veenbessenjam voor een krachtigere smaak.
- Geen Hollands feestje zonder bitterballen. We houden het natuurlijk vegetarisch met deze komijnekaasbitterballen. Serveer met een chutney.
- Na de bitterballen, maken we het iets "gezonder" met groene koolrolletjes met pompoencashewnotenvulling. Tegelijk kan je misschien kleine broodjes met oude kaas serveren.
- Toch zetten we de frietketel opnieuw aan, zonder enige schaamte. We hadden geen erwtensoep, maar maken wel erwtenfalafel met wortelvulling. Geef er zachte mosterd bij.
- Tot slot geven we feestelijke appeltaartjes met cranberrycompote. Samen met een kop koffie is dit de ideale afsluiter. Mocht je al veenbessenjam gebruikt hebben voor bij de poffertjes, dan neem je dit gewoon in plaats van cranberrycompote. Anders zit je met twee halfvolle potten in de koelkast.
Spaans
We laten ons inspireren door Spanje met onder andere tortilla's en empanada's. Op tafel zet je ook nog schaaltjes met olijven en manchegokaas.
- We beginnen met empanadas met kaas en ui. Deze komen uit een Zuidamerikaans kerstmenu, maar ze maken ook deel uit van de Spaanse keuken.
- De volgende gang is bijna Spaanser dan Spaans: de tortilla. Die mag dus zeker niet ontbreken.
- Pintxos zijn Baskische tapas, vooral met brood als basis. Nu serveren we pintxos met doperwten tapenade en kipstuckjes volgens een recept van de website van de Vegetarische Slager.
- Deze milhojas de verduras zijn typisch Spaanse bladerdeeggebakjes. In dit geval zijn ze hartig met groenten. Het recept komt uit Jolanda's kerstmenu Tapas en sherry. Hier kan je ook nog andere inspiratie vinden.
- Uit het Spaans kerstmenu van 2002 komen deze olijven-rijstkroketten. Serveer met aioli of ketchup.
- Als zoete afsluiten er is sinaasappel-amandel-taart met warme kardemomsiroop volgens een recept van Vegatopia-oprichter Jan.
Zoete zonde
Soms begint een feestje pas wanneer iedereen al gegeten heeft, in de namiddag of 's avond laat. Dan is een dessertmenu een leuke oplossing. Het is niet bedoeld als maaltijd maar als lekkere versnapering. Je kan de hapjes rondbrengen ofwel serveren als een dessertbuffet. Maak wel kleine porties, veel kleiner dan een normaal dessert. Zo kunnen je gasten van alles proeven. Je kan zelfs borrelglaasjes gebruiken.
We geven hier suggesties die ook op een buffet kunnen, daarom om praktische redenen geen ijs. Geef vijf of zes verschillende zoetigheden. Neem altijd een paar klassiekers zoals een zelfgebakken cake, chocolademousse, rijstebrij, tiramisu en truffels.
Daarnaast geef je natuurlijk ook andere, minder klassieke zoetigheden. Het is immers jouw feestje en geen standaard bedrijfsfeest georganiseerd door een standaard cateringbedrijf. Geeft daarom bijvoorbeeld Duitse kaneelsterretjes volgens een recept van Kristof. Andere mogelijkheden zijn zoete loempia's met mango en kokos, citroencrème, kleine pecancakejes, Portugese custard en Finse Runeberggebakjes.
Voor mogelijke hongerlapjes kun je nog altijd een schaal met broodjes kaas bij het buffet zetten. Dan is iedereen zeker tevreden en voldaan.