Open menu

aardappel bloemkool linzenburger thbVolgens een onderzoeksbureau weten mensen onder de veertig niet meer wat ze met bloemkool moeten doen. Ze noemden bloemkool zelfs al de vergeten groente van de toekomst. Dat bericht deed me een beetje pijn, want ik ben dol op bloemkool. Samen met spinazie was het al als kind mijn lievelingsgroente en je kunt er alle kanten mee op. Lekker met een volwassen papje, maar ook geroosterd of door de salade. Of in een ovenschotel. Daarom duiken we de komende weken het Vegatopia-archief in voor een fikse dosis bloemkool-inspiratie. We beginnen met de klassieke 'bloemkool met een papje' met mediterrane variaties.

Kopen en bewaren

Een bloemkool weegt gemiddeld een kilo, met uitschieters naar boven en beneden. Voor je geld krijg je dus een fikse hoeveelheid groente. De inkoop is nogal overzichtelijk: koop een stevige kool met bladeren, want de bladeren beschermen de kool.

De bloemkool blijft minstens een week goed in de groentela van de koelkast. Snij alleen de roosjes er af die je wilt gebruiken. Mocht desondanks een hele kool te veel voor je zijn, ga dan naar de groenteboer. De kans is groot dat je zonder problemen een halve bloemkool mee kunt krijgen als je er om vraagt. Met de andere helft wordt iemand anders blij gemaakt.

Klassieke bloemkool met een volwassen papje

Snij de bloemkool in roosjes. Kook (of nog beter: stoom) de bloemkool beetgaar (of zachter, als je dat lekker vindt). Maak ondertussen een kazig bechamelsausje (nee, niet uit een pakje, als je uitgebreidere instructies nodig hebt, lees dan de basistechnieken van Karin Luiten - ze legt het ook in twee minuten uit in dit filmpje op YouTube).

Dat simpele sausje kun je zo 'volwassen' maken als je zelf wilt: ik vind het lekker om een teentje (verse) knoflook en een pepertje mee te fruiten, en naast de kaas mag een fikse snuf versgeraspte nootmuskaat niet ontbreken - of in plaats daarvan verse salie. Je kunt een gedeelte van de boter vervangen door olijfolie, en de saus wordt flink opgefrist als je op het laatst een klein scheutje wittewijnazijn aan toevoegt. Bewaar ook een scheut kook- of stoomvocht om de saus eventueel te verdunnen; de bloemkoolroosjes nemen graag vocht op.

Volledig plantaardig gaat natuurlijk ook: gebruik alleen olijfolie (ik gebruik dat liever dan sojaboter) en gebruik een ongezoete plantaardige melk (liefst havermelk). Met kruiden en specerijen krijg je die prima op smaak, maar je kunt ook wat edelgistvlokken gebruiken voor een umami kazig smaakje.

Met gebakken aardappeltjes vind ik dit al een complete maaltijd, maar je kunt er bijvoorbeeld ook gekookte aardappeltjes en een (zelfgemaakte of zelfgekochte) vegaburger bij serveren. Samen met tagliatelle in salieboter kan natuurlijk ook.

Tip: witte bloemkool in een witte saus ziet er wat saai uit, breng daarom wat kleuraccenten aan met bijvoorbeeld een fijngesneden rood pepertje en/of flinterdunne reepjes salie.

aardappel bloemkool linzenburger

Mediterrane variaties

Met de klassieke bloemkool met een papje kun je dus al flink variëren, maar nog spannender wordt het als je er een mediterraanse draai aan geeft, of ook de oven een rol geeft.

Iets minder romig, maar wel met een lekker zuurtje is deze gestoofde mediterrane bloemkool in gekruide yoghurt. Een beetje voorbereiding is vereist, maar zodra de bloemkool in de pan is, hoef je alleen maar te wachten tot de bloemkool beetgaar is. Lekker met gekookte of gebakken aardappelen, maar vooral ook met spaghetti aglio, olio e peperoncino.

Als je tegelijkertijd zin hebt in iets Italiaans en bloemkool met een papje, is deze romige risotto met venkel en bloemkool ideaal. Een doordeweeks doch zeer smakelijk recept dat je in goed twintig minuten op tafel hebt.

risotto venkel bloemkool

Ook een combinatie met lasagne ligt voor de hand: bloemkool met een kaassausje is lekker en lasagne met blauwe kaas ook. Meta's bloemkoollasagne met blauwe kaas is is makkelijk op een zomerse dag waarbij de temperatuur nog niet zo zomers is en je nog wel wat warmte kan gebruiken

BloemkoollasagneMeta

En tot slot een van mijn favoriete ovenschotels: een ovenschotel van bloemkool met mosterdsaus en nigella. Je kunt hem klaarmaken met aardappelschijfjes of met penne. Je kunt eventueel het venkel- en karwijzaad uit de mosterdsaus weglaten als je dat te experimenteel is, maar de zwarte nigellazaadjes op de kaaslaag vind ik echt een must. Deze ovenschotel komt al sinds jaar en dag regelmatig bij ons op tafel.

bloemkoolovenschotel 600px

En dit zijn dan nog maar de variaties op bloemkool met een papje, die duidelijk veel minder saai zijn dan je wellicht in eerste instantie dacht. Binnenkort komen er ook tips om bloemkool te roosteren, als soep te serveren, in de salade en in de curry. Mogen we even een voet tussen de deur zetten?

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

the Kitchenary

horecarama