Open menu

Milde bloemkoolcurry met paneer en safraanrijst introIn het derde en laatste bloemkoolartikel trekken we na het Midden-Oosten nog iets verder Azië in, naar India. Daar is de bloemkool via een kleine omweg beland: vanuit het Midden-Oosten heeft de bloemkool rond de twaalfde eeuw zijn weg naar Europa gevonden, om vervolgens in 1822 door de Britten in India te worden geïntroduceerd. India is inmiddels een van 's werelds grootste bloemkoolleveranciers en aloo gobi, een curry van aardappel en bloemkool, is al sinds jaar en dag een standaardgerecht in de Indiase keuken.

Voldoende redenen dus om (ook) bloemkool in je curry te gebruiken. Gebruik hiervoor je favoriete recept en specerijen - klik hier voor basisrecepten voor currypoeder en tips voor goed currypoeder uit de supermarkt of toko. Verdere tips voor een Indiase curry zonder pakje, zakje of potje krijg je van Tertia. Hieronder een aantal curryrecepten waarin bloemkool specifiek een hoofdrol speelt.

Als allereerste curry noemen we dus aloo gobi, wat letterlijk 'aardappel en bloemkool' betekent. Al in 2012 plaatsten we een klassiek recept uit het kookboek Street Food India van Mirjam Letsch. Een klodder yoghurt door of bij de curry is zeker een aanrader. Ook erg geschikt voor mensen die niet zo van rijst houden (want die zijn er).

aloo gobi

Foto: Wikipedia / Paul Goyette op Flickr

Van Meta komt dit recept voor een milde bloemkoolcurry met paneer en saffraanrijst, die je lekker makkelijk in de magnetron klaar kunt maken. Zonder pepertje proef je de kokos en de specerijen des te beter, vindt ze. Wie liever wat meer pit wil, mag natuurlijk alsnog een pepertje toevoegen.

Milde bloemkoolcurry met paneer en safraanrijst

Christiaan maakte in 2004 een compleet kerstmenu in Indiase stijl, met daarin een gerecht dat hij simpelweg gobi - bloemkool dus - noemde: gebakken bloemkool in kruidige tomatenpuree, gegarneerd met cashewnoten en rozijntjes. Daar kun je gewoon rijst en een pappadum bij serveren of - feestelijker nog - de biryani en/of andere gerechten uit hetzelfde menu.

In Jolanda's Indiase kerstmenu uit 2013 staat een recept voor bloemkool tandoori, in de oven bereide bloemkool in een kruidige yoghurt. Lekker met een simpele chana masala en geurige rijst uit hetzelfde menu.

Tenslotte: Indiaas geïnspireerd en lekker makkelijk met een Indiase currypasta (bijvoorbeeld Patak's) is deze bloemkool-curry-soep van Jessi.

bloemkoolsoep

Dit vormt het einde van een drieluik over bloemkool. Op de klassieke bloemkool met een papje kun al je volop variëren, waaronder een romige risotto met venkel en bloemkool. Op z'n Midden-Oosters kun je bloemkool gestoomd of geroosterd verwerken in salade, uit de oven serveren, of lekker kruidig uit de pan of wok. En in de curry kan de bloemkool dus ook nog.

We begonnen deze serie omdat volgens een onderzoeksbureau bloemkool de vergeten groente van morgen is, omdat mensen onder de veertig niet meer zouden weten wat ze ermee moeten doen. Het moge duidelijk zijn: je kunt er alle kanten mee op. Kopen en eten dus, die bloemkool!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

the Kitchenary

horecarama