Open menu

maandoverzicht 256x192Veggieburgers zijn populair in tijden van corona. De eerste vegan steak uit de 3D-printer is geboren. Een Brit ontdekte rupsen op zijn broccoli en heeft ze laten uitgroeien. Toeristen worden te zwaar voor de Venetiaanse gondels. De Britten moeten van overheidswege afvallen. Wetenschappers hebben berekend hoeveel hotdogs je maximaal in tien minuten kunt eten. Een Britse pub heeft schrikdraad om de bar gespannen. Ritter Sport mag als enige vierkante chocoladerepen verkopen. Juli 2020 in vogelvlucht.

Lekker vegetarisch

In tijden van corona denken we meer na over gezondheid en milieu en mede daardoor stijgt de verkoop van veggieburgers. De Belgische Bio Veggie Company wil zelfs extra milieuvriendelijk zijn door verpakkingen uit gerecycled en herbruikbaar karton te gebruiken.

De bekende Duitse vegan kok Attila Hildmann is in korte tijd volledig van zijn voetstuk gevallen door het verspreiden van alle mogelijke samenzweringstheorieën en rechts-extreem gedachtegoed. Hiermee oogst hij vooral veel spot, in de media wordt hij ondertussen al "Avocadolf" genoemd.

hildmann

De eerste vegan steak uit de 3D-printer is geboren. De steak is op basis van sojabonen, erwten en olie, met natuurlijke kleuren om het bouwsel er ook echt als een steak uit te laten zien. Eind 2022 zou de steak in de Europese restaruants aangeboden kunnen worden.

Na de groenteballetjes komt Ikea met duurzame plantaardige balletjes gemaakt van erwteneiwit, haver, aardappel, appel en ui. Volgens Ikea hebben ze dezelfde smaak als de balletjes met vlees, maar dat wagen en hopen we te betwijfelen.

De Afrikaanse keuken is al een poosje in opkomst en die keuken is behoorlijk plantaardig. Wat dacht je bijvoorbeeld van red red, een Ghanees stoofpotje van oogbonen en bakbananen.

redred

By Mwintirew - Own work, CC BY-SA 4.0

Een beter milieu

Temidden van alle schandalen in de vleesindustrie die door corona weer eens naar boven borrelen, zijn er bij de vleesverwerkers in Italië nauwelijks coronagevallen. De reden: de Italianen kiezen voor kwaliteit en duurzaamheid, en dat mag - zelfs bij de Italiaanse Lidl - het bijbehorende prijskaartje hebben.

In "Billigfleischland" Duitsland wordt de roep om verandering almaar luider. De Duitse minister van landbouw, Julia Klöckner, schermt echter slechts met vage plannen voor halfbakken maatregelen en legt de verantwoordelijkheid, zoals we van haar gewend zijn, weer terug bij de consument.

Een klant van de Britse supermarkt ontdekte rupsen op zijn broccoli en heeft ze laten uitgroeien tot vlinders. Dit alles werd uiteraard zorgvuldig gedocumenteerd op de sociale media. Tesco heeft zijn excuses aangeboden, maar de kersverse rupsenvader zag de rupsen vooral als gezond teken dat er niet te veel pesticiden zijn gebruikt.

rups broccoli

Britten kunnen binnenkort bij de online supermarkt Loop producten van A-merken als Unilever en PepsiCo in herbruikbare verpakkingen kopen. Ze noemen zichzelf de "melkboer van de toekomst".

Maak je niet dik

Venetië heeft besloten dat er minder toeristen tegelijkertijd in de beroemde gondels mogen zitten: in de afgelopen tien jaar zijn de toeristen flink zwaarder geworden en "door blijven varen met een halve ton vlees aan boord is gevaarlijk", aldus de president van de vereniging van gondoliers.

gondel

Het zal je niet zijn ontgaan: nadat de Britse premier Boris Johnson met corona op de IC heeft gelegen roept hij nu de Britten op om af te vallen. Hiertoe worden verschillende overheidscampagnes opgezet. Johnson zelf is naar eigen zeggen al zes kilo lichter. Critici vinden de eenzijdige focus op diëten en afvallen contraproductief en roepen op om juist de focus op een gezond eetpatroon met veel verse en onbewerkte producten te leggen.

Op 8 juli was het volgens Foodwatch al 'suikermaxdag', de dag waarop kinderen tussen de vier en acht jaar al zoveel suiker hebben gegeten als ze in een jaar naar binnen zouden mogen krijgen. De schuld ligt echter vooral bij de fabrikanten van onder andere zogenaamd gezonde ontbijtgranen bomvol honing, suikerrijke tussendoortjes met rozijnen en krenten, en zeer aantrekkelijk verpakte "af en toetjes".

suiker

Wetenschappers hebben uitgerekend dat je in tien minuten maximaal 84 hotdogs naar binnen kunt werken. Dit op basis van de scores van Nathan's Beroemde Hotdog Eetwedstrijd in New York van de afgelopen 39 jaar. Vroeger waren de gemiddelde deelnemers extreem zwaar, tegenwoordig is het vooral een 'sport' waarvoor je kunt trainen en waarbij slank zijn juist een voordeel is.

Consumeren in tijden van corona

Na een paar biertjes in de pub nemen veel Britten het niet meer zo nauw met de afstandsmaatregelen. Een café-uitbater in Cornwall heeft daarom schrikdraad in zijn pub aangebracht. Of de draad soms ook echt onder stroom staat wil de uitbater niet verraden, maar naar verluidt is dit niet het geval en is draad vooral een publiciteitsstunt.

Maaltijdbezorgers van het Duitse Lieferando kunnen door de afstandsmaatregelen geen 'echte' fooi meer van hun klanten ontvangen. Het inderhaast opgezette digitale-fooi-systeem lijkt de online gegeven fooien helaas niet goed te werken. Het grotere probleem is echter een wildgroei aan verschillende (flexibele) contracten bij deelnemende dochterbedrijven en restaurants dat voor grote ongelijkheden zorgt.

pizzadozen blikjes

Motivaction heeft uitgezocht om welke redenen Nederlanders voor maaltijdboxen kiezen. Vooral young urban professionals waarderen de variatie en inspiratie, maar 40% van de abonnees vindt de prijs veel te hoog. In coronatijd is het aantal klanten niet gegroeid, maar hebben bestaande klanten wel meer maaltijdboxen besteld.

Lang leve de voedingsindustrie

Ritter Sport is "vierkant, makkelijk, lekker" en dat als enige: een rechtbank heeft bepaald dat concurrent Milka geen chocolade in vierkante verpakkingen mag verkopen. De Duitse satiresite "der Postillon" reageerde hierop met een plaatje van een fictieve Milka Sport: "ruitvormig, makkelijk, lekker".

De Nutri-Score, het stoplichtsysteem om aan te geven hoe gezond producten zijn, is in opkomst in Europa. De Duitse voedingsindustrie probeert nu de kleurbepaling zo aan te passen dat veel producten, waaronder vruchtensap en hazelnootpasta, een veel betere score zullen krijgen.

nutri score

In the Guardian kun je lezen hoe Nespresso van een welhaast geniale uitvinding in de jaren 1970 mede dankzij George Clooney tot een megasucces uitgroeide, en hoe de toentertijd als luxe en begeerlijk geldende aluminium cups ondertussen vooral als milieuvervuilend gelden. "In feite is Nespresso vergelijkbaar met een magnetronmaaltijd": het is duur en prima te pruimen, maar met een klein beetje extra moeite heb je een veel lekkerder, goedkoper en duurzamer kopje koffie.


  Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama