Vegetariërs zijn introvert, maar niet neurotisch. Paul McCartney wil vegetarische schoolmaaltijden. De Incredible Burger lijkt te veel op de Impossible Burger. De merknaam Uncle Ben's verdwijnt en de Pizza Hawaï staat eveneens ter discussie. Volgens Delhaeze kochten we tijdens de lockdown niet alleen meer meel, maar ook bier, wijn en chips. Microplastics kunnen in ons eten terecht komen. Het koken en bakken van voedsel kan schadelijk voor de gezondheid zijn. De stinkende Aziatische vrucht doerian heeft weer eens toegeslagen. Juni 2020 in vogelvlucht.
Lekker vegetarisch
Vegetariërs zijn slanker en introverter dan vleeseters, zo concluderen onderzoekers van het Max Planck Instituut. Ze vermoeden dat een beperkend en sociaal nog steeds niet volledig geaccepteerd dieet als vegetarisme meer iets is voor introverte mensen; in ieder geval zou vegetarisch eten niet leiden tot neurotisch gedrag. Gelukkig maar.
Paul McCartney en zijn dochters willen dat vlees en vis in de richtlijnen voor Britse schoolmaaltijden niet meer verplicht worden gesteld. Hun campagne om deze 'verouderde' richtlijnen te veranderen wordt ondersteund door PETA, Greenpeace en de Royal Society for Public Health.
Impossible Foods, die de Impossible Burger binnenkort in Europa wil introduceren, heeft Nestlé via de rechtbank gedwongen om hun Incredible Burger een andere naam te geven. "Impossible" en "incredible" zouden te veel op elkaar lijken. Misschien nog belangrijker is het feit dat Nestlé met Impossible Foods onderhandelt over een licensie voor de Impossible Burger: als die tijdens de introductie concurrentie zou krijgen van Nestlés eigen Incredible Burger zou dat Nestlés positie versterken.
Soja is een geliefde eiwitbron voor vegetariërs en die krijgt wellicht binnenkort vaker gezelschap - concurrentie willen we het niet noemen - van de tuinboon, die lokaal en milieuvriendelijker kan worden geproduceerd. Dit mede met dank aan de groeiende populariteit van de Arabische keuken, waarin tuinbonen een belangrijke rol spelen in stoofpotten, salades of het ontbijtgerecht ful medames.
Lekker politiek correct
De beweging Black Lives Matter heeft ook gevolgen voor bekende merken: zo zal de merknaam Uncle Ben's, met de dienstbare zwarte man met vlinderstrik als logo, binnenkort verdwijnen. Het moederbedrijf, Mars, zegt te beseffen dat de naam en het logo niet meer van deze tijd zijn.
Ook gaan er stemmen op om de roemruchte Pizza Hawaï uit te bannen. Niet (alleen) omdat een pizza met ananas een kleine culinaire doodzonde is, maar vooral omdat de ananas onlosmakelijk met de kolonialisatie en uitbuiting van Hawaï en de oorspronkelijke bevolking verbonden is. Niet iedereen is ervan overtuigd dat het uitbannen van de Pizza Hawaï zo belangrijk is, "maar als deze discussie tot meer inzicht en bewustzijn leidt, is dat het zeker waard".
De nieuwste culinair problematische pizza is de ramen-pizza, gelanceerd door Pizza Hut Taiwan en geïnspireerd op de bekende Japanse noedelsoep. Volgens de Japanse medebedenker van de pizza is het gerecht een kleine wraak voor de Taiwanese "bubble tea ramen", zo grapt hij op Facebook.
Uit eten na corona
Twee internationale studenten snakten zo naar een hotdog bij Ikea, nu het weer kan, dat ze hiervoor zeven rijstroken over wilden steken. Halverwege bedachten ze dat dat toch niet zo'n briljant idee was. Dat vond de politie ook.
Een Brussels restaurant rekent vijf euro coronatoeslag per persoon. Volgens Horeca Vlaanderen een slecht signaal: "De horeca heeft al heel wat compensaties gekregen, een coronatoeslag is geen goeie commerciële zet."
Een medewerker van Starbucks in het Amerikaanse San Diego vroeg een naar binnen komende klant een mondkapje op te zetten, omdat dat daar verplicht is. De klant ontstak in woede en plaatste een foto van de medewerker op Facebook. Van de eerste schrik bekomen moest de medewerker vooral lachen om alle commentaren en steunbetuigingen. Uiteindelijk ontving hij dankzij een donatiecampagne onverwacht een 'fooi' van maar liefst 90.000 dollar.
In Dubai denken ze dat thuisbezorgde maaltijden van sterrenrestaurants een 'blijvertje' zal zijn, zeker voor de eerstkomende periode. Zo zijn de gerechten van Gordon Ramsay's Nobu Dubai, ondanks prijzen boven de 50 en zelfs 100 dollar, erg populair.
Kopen, bakken en drinken in coronatijd
De Belgische winkelketen Delhaize heeft de 'hamstercijfers' bekend gemaakt. Naast vier keer zoveel toiletpapier als gebruikelijk werd er drie keer zoveel bloem verkocht. Ook de verkoop van gist nam opvallend toe, dankzij het thuisbakken als coronatrend. Daarnaast werd er ook duidelijk meer bier, wijn en chips verkocht.
In het Belgische Aalst is men zelden om een grapje verlegen. Een groepsaankoop van mondkapjes van de provincie Oost-Vlaanderen bleek nogal te zijn mislukt: de bestelde kapjes bedekten het gehele gezicht. Hierop maakte een Aalsterse bakker mondmaskertaarten, om de klanten "eens goed te doen lachen".
Sinaasappelsap, net als andere soorten vruchtensap, staat ondertussen niet meer bekend als bron van vitamines, maar als suikerbom. En toch steeg tijdens de coronacrisis de vraag naar sinaasappelsap aanzienlijk - volgens marktexperts omdat klanten toch hopen hun immuunsysteem daarmee te versterken.
Een betere wereld
Microplastics kunnen via de wortels planten binnendringen en daarmee in ons voedsel komen. Vooral wortel, radijs, rapen en bladgroenten zijn kwetsbaar. Nog een goede reden om niet te veel plastic in het milieu te hebben.
Voor de oogst van kiwi's is Nieuw Zeeland afhankelijk van seizoensarbeiders, zoals migranten, studenten en backpackers. Mede gedwongen door de coronacrisis worden er nu robots ontwikkeld die kiwi's kunnen plukken.
De corona-uitbraak bij de Duitse slachterij Tönnies heeft de misstanden in de vleesindustrie - voor werknemers en dieren - weer een keertje blootgelegd. De politieke partij Die Grünen wil nu dat uiterlijk 2035 de veehouderij voldoende diervriendelijk ('artgerecht') is, en dat de dieren 'al' in 2028 kunnen leven "zonder voortdurend lijden en pijn".
En verder
- Het koken en bakken van voedsel blijkt schadelijk voor de gezondheid te kunnen zijn. Naast de acrylamide in te lang gebakken patat zorgt ook het bakken zelf voor veel fijnstof in de keuken. Stomen en bereiden in de magnetron zijn gezonde alternatieven.
- Pijnboompitten zijn in Libanon door de economische crisis niet meer te betalen, en dat terwijl de pit een centrale rol in de Libanese keuken speelt. Veel mensen gebruiken nu maar walnoten of pinda's.
- Waterfilterproducent Aquablu maakte op een opmerkelijke manier reclame voor hun product: ze verkochten gefilterd water uit de Amsterdamse grachten voor maar liefst 39 euro per flesje.
- De stinkende Aziatische vrucht doerian heeft weer eens toegeslagen: dit keer is een postkantoor in Beieren ontruimd en zijn zes medewerkers uit voorzorg - maar dus geheel onnodig - opgenomen in het ziekenhuis.
Meer!
- Mei 2020: het nieuwe uit eten, corona culinair, en strijd tegen junkfood
- April 2020: broodbakmachines, bitterballen en immuniteitsboosters
- Maart 2020: een hond met een boodschappenlijstje, vegan hamsteren en een broccolisamosa
- Februari 2020: een vegan werkplek, agressieve bierflesjes en vrolijke recepten voor noodsituaties
- Januari 2020: plantaardig fastfood, de week van het konijn en pizza in de schoolpauze
- December 2019: vegaburgers, vegalunch en virtual reality
- November 2019: vegaburgerrechten, patat voor de Chinezen en een kletskassa
- Oktober 2019: peperdure spaghetti, een menukaart voor vrouwen, en rietjes van pasta
- September 2019: protestburgers, zieke bananen en een broodje kattenvoer
- Augustus 2019: duivelse vleesvervangers, Hollandse kikkererwten en culinaire filterbubbels
- Juli 2019: een vegan stigma, een hippe bamboebeker en eigen groente eerst
- Juni 2019: de bedrieger, het bouillonblokje en het seniorenijsje