Vegetariërs hebben ondertussen de keus tussen bloederige nepburgers en gewone gerechten die 'toevallig' vegan zijn. Mensen met een plantaardige levensstijl blijven echter het doelwit van flauwe grappen en andere pesterijen. De kerk van het Vliegende Spaghettimonster is geen geloofsgemeenschap. Huurders van een Amsterdams appartement mogen alleen Westerse gerechten koken. In Japan kun je een ijsje kopen dat niet smelt. Augustus 2017 in vogelvlucht.
De toekomst is plantaardig
Dat er in de hele wereld drastisch minder vlees moet worden geproduceerd en gegeten, daar zijn velen het over eens. Ook de massaconsumptie van eieren komt steeds meer ter discussie te staan. Driftig wordt er daarom gezocht naar alternatieve eitwitbronnen, die - om echt voet aan wal te krijgen - liefst zo veel mogelijk op vlees moeten lijken. Het Amerikaanse bedrijf Impossible Foods is er, samen met investeerders als Bill Gates, in geslaagd een hamburger te creëren die echt sist en 'bloedt'. Voor ons hoeft een maaltijd er niet zo nodig vlezig en bloederig uit te zien en wij gaan daarom liever in Londen bij Cook Daily eten, een hip restaurant dat 'toevallig' vegan is.
Ondanks de toenemende populariteit van een plantaardige levensstijl blijven vegetariërs doelwit van flauwe grappen en andere pesterijen. Zo konden we nog wel lachen om de satirische melding dat vegetariërs mogelijk toch te genezen zijn, maar van de niet aflatende stroom meldingen over politici die de consument willen beschermen tegen 'misleidende termen' als vegetarische worst en schnitzel worden we zo langzamerhand een beetje moe.
Nog moedelozer worden we als we zien dat een reclamecampagne van de Belgische EVA, "Je bent een kalf als je melk drinkt", door de reclamecommissie als te beledigend werd beschouwd, terwijl een paar jaar eerder een vleesreclame die flink de draak stak met vegetariërs wél door de beugel kon. Misschien zijn dat soort praktijken wel de belangrijkste reden waarom vegetariërs blijkbaar twee keer zo vaak depressief zijn als mensen die dol zijn op vlees.
Pizza, spaghetti en tiramisu
In het Amerikaanse Waterford is het record 'zo veel mogelijk soorten kaas op een pizza' verbroken. De pizza met welgeteld 112 verschillende kazen bleek echter niet erg in de smaak te vallen bij het lokale basketbalteam. Gelukkig had de organisator beloofd dat er ook 'gewoon lekkere pizza's' zouden worden geserveerd.
De Duitse deelstaat Brandenburg erkent het kerkgenootschap Het Vliegende Spaghettimonster - een satirische beweging die onder andere het creationisme persifleert - niet als geloofsgemeenschap. Dat betekent onder andere dat ze op de straat geen bordjes met de tijden van hun kerkdiensten mogen opstellen.
In Italië is ruzie ontstaan over de oorsprong van de tiramisu. De regio Veneto beweert dat het dessert aldaar in de jaren 1970 is uitgevonden, maar volgens Friuli werd de tiramisu al twintig jaar eerder in hun regio gemaakt. Nu het Italiaanse ministerie van Landbouw de regio Friuli gelijk heeft gegeven, is men in Veneto beledigd.
Opmerkelijk culinair
In Amsterdam stellen verhuurders tegenwoordig wel zeer extreme eisen. Een expat die een niet eens zo heel goedkoop appartement wilde huren, kreeg te horen dat ze er alleen maar "op Westerse wijze" zou mogen koken. Deze nogal ongelukkige woordkeuze leverde de woningbemiddelaar - die er blijkbaar alleen mee wilde zeggen dat intensieve geuren in het complex ietwat problematisch zouden zijn - een fikse rel op de social media op. Overigens schijnen er in de Jordaan ook appartementen te zijn waar je helemaal niet mag koken.
Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn: een Japanse bakker heeft een ijsje ontwikkeld dat niet smelt. Tot zijn frustratie zorgde een bepaald goedje ervoor dat zijn room onmiddelijk stolde, waarop wetenschappers bedachten dat dit juist een erg handige eigenschap is voor ijs op een warme zomerdag.
In Frankrijk werden twee mannen dood aan een tafel ontdekt. Uit autopsie bleek dat de ene man zich had verslikt, waarop de andere man een hartaanval had gekregen. Een kleine tragedie die ook wel wat weg heeft van een slechte mop.
Op Antarctica is een honderd jaar oude fruitcake gevonden, meegenomen door ontdekkingsreiziger Robert Falcon Scott. De cake bleek nog in uitstekende staat te zijn.
Een kort rondje milieu
- Duitse onderzoekers hebben een milieuvriendelijke melkcapsule ontwikkeld. Een afgekoeld, gekristalliseerd mengsel van suiker en melk zorgt voor een dun wandje dat oplost in hete koffie.
- In Brussel worden paddenstoelen gekweekt op bierafval.
- Twee Italiaanse ontwerpers hebben een manier ontwikkeld om garen te spinnen uit sinaasappelschillen.
Meer!
- Juli 2017: melk goed voor elk, een instagramkit en ongeldige materie
- Juni 2017: sojamelk, Vlaamse friet en een potje Nutella
- Mei 2017: avocadohanden, Amerikaanse logica en beledigende worstjes
- April 2017: planten met met gevoel, heilige boontjes en pikzwarte ijsjes
- Maart 2017: espresso voor de democratie, vegan in de gevangenis en de wraak van de avocado
- Februari 2017: Dirty Eating, Pizza Hawaii en een onverwachte Michelinster
- Januari 2017: vegetarische worst, groente in de hoofdrol en suiker in de sneeuw
- December 2016: niet-vegetarisch geld, vegetarische schnitzels en friet voor je hond
- November 2016: prosecco met Toblerone, Sweety con Nutella, kraanwaterflatrate en gedroogd kakifruit
- Oktober 2016: vleesallergie, thee en chips, en een kindermenu
- September 2016: vegetarische moslims, plastic bestek en een gepeperde rekening
- Augustus 2016: tomatenpoeder in plaats van ketchup, boerderijen die niet bestaan en een bierpijpleiding