Open menu

maandoverzicht 256x192Grootinvesteerders willen dat de voedingsindustrie veel plantaardiger gaat produceren. Een imam wil Brussel met vegetarische snackbars veroveren. Kinderen laten graag hun junkfood staan als ze denken daarmee te rebelleren. Een Jumbo in Leeuwarden wil geen voedsel meer verspillen en Frankrijk wil plastic bekers, bestek en borden verbieden. Acht Chinese toeristen hebben in Isreael een gepeperde rekening gekregen. En Australiërs houden van een milkshake met slagroom, cake, saus en snoep. September 2016 in vogelvlucht.

Vegetarische investeerders en moslims

Een groep van 40 investeerders - nee, niet wegklikken, dit is echt interessant -, die samen goed 1.1 biljoen euro waard zijn, eisen van 16 voedingsproducenten, waaronder Kraft Heinz en Nestlé, dat ze veel minder vlees moeten produceren en zich veel meer op plantaardige producten moeten concentreren. Volgens de initiatiefnemer, Jeremy Coller, is de intensieve veehouderij "een recept voor een financiële en sociale crisis en een catastrofe voor het milieu". Dat is een krachtig financieel signaal dat hopelijk ook snel tot een échte ommezwaai gaat leiden.

moskeeMoslims staan nu niet meteen bekend als de meest fanatieke vegetariërs. Een Belgische politocoloog vertelt dat hij juist dankzij de Islam vegetariër is geworden: de wrede wijze waarop dieren in factory farming vaak behandeld worden, is onwettig voor de Islam. In de Koran staan tenslotte wel 750 versen over de relatie tussen mens en natuur. Ondertussen wil een imam Brussel veroveren met vegetarische snackbars, aangesloten bij de in Turkije al populaire keten Lagash. Die beweert echter weer dat al dan niet vlees eten een persoonlijke keuze is, "daar bestaan geen islamitische voorschriften voor."

Junkfood is gewoon niet hip

Heb je kinderen die het liefst de hele dag snoepen en hun neus ophalen voor gezond eten? Maak ze dan wijs dat ze tegen de 'boze voedingsindustrie' rebelleren, die ons voor veel geld junkfood door de strot proberen te drukken. Volgens een Amerikaans onderzoek met een klas vol schoolkinderen werkt die strategie wonderbaarlijk goed. Wij zijn er zelf nog niet zeker van of kinderen op den duur gezellig mét papa en mama willen rebelleren en niet tégen hen.

lunchtrommelMisschien moeten ook de (Britse) ouders zelf wat meer tegen de 'voedingsindustrie' rebelleren, want ze stoppen nog steeds te veel snoep, frisdrank, snacks en chocolade in de lunchtrommel van hun kroost, en nauwelijks groente of fruit.

Ouders die nu van plan zijn om hun junkfood de deur uit te gooien: de voedselbank wil je junkfood niet - en terecht. Dan toch maar weggooien? Nee, dat is ook geen optie, want volgens René Redzepi (van het Deense toprestaurant Noma) mag je nooit dingen weggooien die nog helemaal goed zijn. Dat is zonde en een gebrek aan waardering. Wij hebben wel een goede oplossing: deel het junkfood uit aan de kinderen die met Halloween verkleed voor je deur staan!

Voedselverspilling is verspilling

De Jumbo in de Leeuwarder wijk Zuiderburen gaat de strijd aan tegen voedselverspilling en doet mee met de 'Afgeprijsd-app'. Hiermee kunnen klanten producten die net nog niet over datum zijn voor een spotprijsje kopen. Een sympathiek initiatief en blijkbaar erg succesvol: bijna alle afgeprijsde artikelen worden verkocht. Overigens mogen supermarkten in Frankrijk sinds februari dit jaar helemaal geen voedsel meer verspillen.

plastic bestekFrankrijk gaat zelfs nog een stap verder: na de plastic tasjes wil de Franse overheid nu ook af van plastic bekers, bestek en borden. Vanaf 2020 zullen deze verboden zijn. De bevolking juicht het plan toe, de Europese lobbyisten van Pack2Go zijn minder enthousiast.

In het Duitse Großpaschleben staat een schuur met daarin bergen bloemkool, ijsbergsla, wortel, bosui en radijs. Dit tot grote onvrede van de bevolking die vindt dat het bedrijf op zijn minst de groente aan de voedselbank zou kunnen doneren. Volgens de bedrijfsleider is het heel normaal dat er zoveel groente wordt 'uitgesorteerd', omdat de supermarkten alleen perfecte producten willen hebben. En wie probeert de groente 's nachts stiekem te 'redden', wordt gearresteerd.

Een gepeperde rekening, een freakshake en een nieuwe banaan

Acht Chinese toeristen hebben na een etentje in een bescheiden, maar beroemd, Isrealisch restaurant vlakbij Jeruzalem een gepeperde rekening van meer dan 3000 Euro gekregen. Volgens de eigenaar waren de gasten tevreden en hadden ze zelfs een fikse fooi gegeven. Vervolgens spraken de Chinezen in de media van oplichterij. De eigenaar van het restaurant legde uit dat die acht Chinezen als 'erg belangrijke mensen' werden geïntroduceerd, die een eigen ruimte wilden hebben, waar normaal gesproken 300 mensen in hadden gekund. Dat heeft nu eenmaal zijn prijs.

freakshakesRazend populair in Australië: de freakshake. Een milkshake met slagroom, met erbovenop cake, waar dan weer saus op komt, gevolgd door een handvol snoep. De reden voor het success van de freakshake is de sociale media: vrijwel iedereen zet de shake eerst op Instagram voordat ze hun eerste slok nemen. Tegelijkertijd is de freakshake ook een reactie op de trend om hypergezond te eten of in ieder geval constant daarover te spreken of te schrijven.

We hebben het al eerder genoemd: de aubergine is de nieuwe banaan. Durex heeft dat ook begrepen en heeft een condoom met auberginesmaak op de markt gebracht. En op de een of andere manier kijken we nu ineens met heel andere ogen naar de auberginedip baba ganoush.

En verder

  • hummus met groente thbHet ging hard tegen hard. Na een inmiddels al roemrucht interview met Green Happiness in het NRC kwam Karin Luiten met een scherp commentaar met de niet mis te verstane titel 'Green Happiness of lulkoek'. Een weekje later deed Zondag met Lubach er nog een schepje bovenop. Kijk, lees en oordeel zelf.
  • Daar zat de wereld op te wachten: een guacamolerestaurant. In het New Yorkse Guac Tacos + Tequila vind je elf verschillende soorten guacamole. Om die allemaal uit te proberen moet je wel heel veel nachos eten.
  • Hummus wordt in Europa en Amerika in razend tempo populairder. Maar hoe moet je hummus eigenlijk eten? In ieder geval niet samen met avocado, tomaat, ei en feta op een zompige sandwich, aldus de Guardian. Turks brood en platbrood daarentegen kun je prima in hummus dippen, net zoals groente als wortel,  koolrabi en komkommer.

Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama