Open menu

maandoverzicht 256x192Een Britse melkboerderij produceert melk zonder dierenleed. Koeien scheten milieuvriendelijker als ze zeewier eten. Een Londens restaurant biedt een Instagramkit aan. Frietkoten in Brussel worden gemoderniseerd. Vegetarisch eten op festivals wordt steeds beter. Een Tsjechisch bedrijf produceert vrouwenbier. Een kopje koffie van olifantenkeutels kost zestig euro. Glutenvrije hosties zijn 'ongeldige materie'. Juli 2017 in vogelvlucht.

Melk kan goed voor elk zijn

In tegenstelling tot veganisten eten en drinken vegetariërs doorgaans wel melkproducten. De melkboerderij Ahimsa, in het Verenigd Koninkrijk, biedt melk aan die je met een goed geweten kunt drinken: uitgediende melkkoeien gaan daar met pensioen, de kalveren mogen bij hun moeder blijven, en de mannetjes mogen op de boerderij werken en grazen. De melk kost dan wel 4.50 pond per liter, maar dat lijkt ons een prima prijs. Zo'n initiatief mag wat ons betreft ook in ons land worden opgezet.

koeien hollandsEen probleem bij de melkproductie is dat koeien nogal wat scheten laten, waarbij methaan vrij komt, wat slecht is voor het milieu. Onderzoekers uit Australië hebben ontdekt dat als koeien voornamelijk gras en een kleine hoeveelheid zeewier eten, de methaanuitstoot met maar liefst 99% kan worden gereduceerd.

Het Europese Gerechtshof heeft onlangs besloten dat melk alleen melk mag heten als het verkregen wordt door koeien (of geiten of schapen) te melken. Volgens een artikel in the Guardian vinden veel consumenten het inderdaad verwarrend dat er in het melkschap ook sojamelk en andere plantaardige alternatieven worden verkocht, maar er wordt ook opgemerkt dat volgens de Oxford Dictionary 'melk' ook de betekenis 'the white juice of certain plants' kan hebben. Ook de Van Dale geeft als derde betekenis 'sap van sommige vruchten of planten: kokosmelk' en als vierde betekenis 'cosmetische vloeistof die op melk lijkt'. Voor zover we weten heeft het Europese Gerechtshof overigens het gebruik van het woord 'zonnemelk' nog niet verboden, dus het blijft een beetje meten met twee maten.

Het oog eet ook mee

fotograferen etenEen Londens restaurant maakt het zijn klanten extra makkelijk om een mooie Instagramfoto te maken: op verzoek krijg je kitje met een ledlamp, een oplader, een groothoeklens, een selfiestick en een statief. Daarnaast serveren ze voornamelijk 'Instagram-vriendelijk' eten. Het virtuele oog eet ook mee, tenslotte.

Een frietje (of patatje) scoren bij een frietkot in Brussel: Vlaamser kun je het niet krijgen. De frietkoten zien er doorgaans echter niet erg Instagramwaardig uit. De stad Brussel heeft daarom een ontwerpwedstrijd gelanceerd om acht frietkoten om te toveren tot 'een streling voor het oog'.

Een passagier van Aegean Aerlines die een 'vegetarian oriental' meal had besteld, kreeg een wel heel karig vegetarisch gerecht: een bakje rauwe groenten, slechts vergezeld door een plastic mes en vork. Wat hem nog het meeste stoorde was dat hij, in tegenstelling tot de andere passagiers, geen toetje had gekregen. Vegetarisch eten in een vliegtuig blijft lastig, zo blijkt ook uit de draad 'eten aan boord van vliegtuig' op ons forum.

Vegetarisch eten wordt steeds normaler en hipper

vegandoenerVegetarisch eten op festivals wordt steeds hipper: wie naar Tomorrowland, Rock Werchter of Lowlands gaat, vindt daar volop keuze, waaronder vegetarische 'bofkip' van de Vegetarische Slager. Ook niet-vegetariërs kiezen regelmatig voor een vegetarische hap.

De omzet van vleesvervangers als Quorn blijft stijgen, met name door de groeiende groep flexitariërs, die op hun dagen-zonder-vlees graag een 'nepburger' of 'nepworst' eten.

De Canadese regering heeft in haar nieuwe richtlijnen voor gezond eten de categorie 'melk' geschrapt en daarnaast de categorie 'vlees en alternatieven' omgedoopt tot 'proteïne'. Hiermee promoot Canada een plantaardig dieet en - belangrijker nog - trekt zich op dit punt niets aan van de industrielobby, die vooral vlees en melkproducten op de kaart wil hebben.

Proost, beste dames en heren

vrouwenbierHet wordt er niet makkelijker op: minderheidsgroepen als LGBTQIA+’ers voelen zich niet meer aangesproken door het best wel nette 'dames en heren' van de Nederlandse Spoorwegen. Een mooi moment dus om een pastelroze biertje in een kleine champagnefles voor vrouwen op de markt brengen, zo bedacht het Tsjechische bedrijf Aurosa. Niet dat ze de intentie hadden om seksistisch of feminisch uit de hoek te komen, aldus het bedrijf. Op Twitter denkt men er echter anders over.

Wie koffie drinkt, leeft langer, heeft een onderzoek maar weer eens aangetoond, op basis van het bloed van 14.000 respondenten. Of koffie echt zo gezond is, is daarmee nog steeds niet bewezen, aldus Marianne Geleijnse van Wageningen Universiteit: wie veel koffie drinkt, drinkt mogelijk minder ongezonde, zoete dranken, bijvoorbeeld.

Krimpflatie en andere marktfenomenen

toblerone gapsDe 'krimpflatie' in Groot-Brittannië, begonnen met de Toblerone, blijft doorgaan. Ondertussen zijn de verpakkingen van ruim 2.500 producten verkleind, terwijl de prijs gelijk is gebleven.

Belgische frieten zijn nu officieel Unesco cultureel erfgoed. Fijn om te weten als je weer eens een een frietje haalt bij een gerenoveerd frietkot in Brussel.

Na de kopi loewak, de Indonesische koffie gemaakt van gefermenteerde bonen uit de ontlasting van een civetkatachtige, is er nu ook koffie van olifantenkeutels. In Antwerpen kun je de koffie proeven, voor zestig euro... per kopje.

Nestlé bouwt een nieuwe Japanse fabriek voor exotische Kitkats met smaken als groene thee, sake en wasabi. Goed nieuws dus voor liefhebbers van interessante repen.

De Slowaakse minister is het beu dat merkproducten in Oost-Europese landen klaarblijkelijk vaak met een goedkopere receptuur worden verkocht. Zelfs het woord 'food racism' kwam op tafel in deze discussie. Toevallig heb ik een paar weken geleden 's ochtends in Hannover bij de Lidl een bakje kerstomaten gekocht en 's avonds bij de Lidl in Bratislava precies hetzelfde bakje kerstomaten voor precies dezelfde prijs. Maar dat is natuurlijk geen merkproduct.

Wie goed doet, goed ontmoet

hond wortelIn het Britse Denbighshire is een voedselbank voor huisdierbezitters geopend. Daarmee hopen ze te voorkomen dat arme baasjes hun huisdier moeten afgeven. Ze denken hiermee de eerste in de wereld te zijn, maar dat wagen we te betwijfelen: in het Duitse Hildesheim bijvoorbeeld is al sinds 2010 de stichting Smatzpaket actief. Dat maakt het Britse initiatief natuurlijk niet minder sympathiek.

140 daklozen in het Amerikaanse Indianapolis hebben genoten van een uitgebreid diner, bedoeld voor een bruiloft die op het laatste moment werd afgelast. Het bruidspaar dat toch besloot niet te willen trouwen kon de reservering van 30.000 dollar niet meer ongedaan maken en besloot daarop hun geld - en het bestelde eten - aan de minder bedeelden te doneren. De ex-bruid zelf was ter plekke aanwezig.

En verder

  • hostieDe katholieke kerk heeft besloten dat glutenvrije hosties bij de eucharistieviering niet zijn toegstaan: hosties die geen gluten bevatten zijn 'ongeldige materie'. Gek genoeg mogen de hosties wel met genetisch gemanupileerde ingrediënten worden gemaakt. Het toevoegen van vruchten, suiker of honing is echter helemaal uit den boze.
  • Ben Hawkey, acteur in Games of Thrones, heeft een bakkerij geopend waarin hij het uit de serie beroemde Direwolf Bread verkoopt. Succes gegarandeerd, natuurlijk.
  • Een badpaktrend: grappige motieven, die onbedoeld ook andere associaties oproepen, zoals bijvoorbeeld dit badpak met avocadomotief.
  • Marmite, het Britse smeersel op basis van gistextract, blijkt erg gezond te zijn. Het is voedzaam, goed voor het hart, en bovendien een goede bron van vitamine B12.

  Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

bluesky

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama