Berlusconi adopteert vijf schattige lammetjes. In de kathedraal van Worcester heeft men een bosje asperges gezegend. De eerste open source tomaat is en blijft van ons allemaal. Er worden duurzame autobanden ontwikkeld met tomatenvelletjes en eierdoppen erin verwerkt. Spinazie kan binnenkort wellicht zelfs levens redden. Een kopje thee in de magnetron zorgt voor ophef in Groot-Brittannië. Tomatenijs is blijkbaar minder bizar dan smurfenijs, maar de zomerhit wordt misschien toch een pikzwart amandel-houtskool-softijsje. April 2017 in vogelvlucht.
Planten hebben ook gevoel
"Planten hebben ook gevoel, hoor." Hoe vaak hebben vegetariërs die flauwe grap wel niet moeten horen? Blijkt het nog waar te zijn ook. Als planten aan 'eetvibraties' merken dat een rups de bladeren eet, sturen ze er gericht mosterdolie heen, dat licht giftig is. Overigens stamt het bewuste persbericht al uit 2014.
De Italiaanse oud-president Berlusconi is al sinds een goed jaar uit overtuiging vegetariër. Dit jaar joeg hij de vleesindustrie tegen zich in het harnas door vijf lammetjes te adopteren en in een filmpje gezellig met ze te knuffelen: "Wees voor het leven, vier Pasen vegetarisch."
Het Brusselse initiatief Veganizer BXL wil de restaurants in de Belgische hoofdstad vegan-vriendelijker maken. Het initiatief helpt restaurants plantaardige versies van hun gerechten te bedenken. In onze Restaurantgids staan overigens al een slordige vijfentwintig vegetariërvriendelijke Brusselse restaurants.
De Belgen eten steeds minder vlees en slagers krijgen daarom steeds minder klandizie. Om het hoofd boven water te houden, verkopen ze tegenwoordig ook vaak... vegetarische gerechten en vleesvervangers. Wellicht handig voor de flexitariërs, maar wij zouden niet zo snel op het idee komen om juist voor vegetarische producten naar de slager te gaan.
Ondertussen loopt het onderzoek naar 'clean meat' nog steeds door. Vlees uit het laboratorium, waarvoor geen dier hoeft te sterven, komt blijkbaar steeds meer in handbereik. Uiteraard zijn vegetariërs en veganisten niet de primaire doelgroep.
Heilige boontjes
In de kathedraal van Worcester werd onlangs een bosje asperges gezegend. Tijdens de feestelijke ceremonie - als aftrap voor het jaarlijkse aspergefestival - werd een bosje asperges, gevolgd door Gus the Asparagus Man, plechtig door de kerk gedragen. De meeste gelovigen konden de speelse stunt wel waarderen, een kleine minderheid zag het als bespotting van het christelijke geloof.
Sunviva is een mooie, kleine, gele tomaat. Wat de Sunviva pas écht bijzonder maakt, is dat het de eerste open source tomaat is. Iedereen mag hem telen, de tomaat mag alleen niet gepatenteerd worden. En daarmee biedt het dappere tomaatje tegenwicht aan bedrijven als Monsanto en Syngenta.
Onderzoekers van de Amerikaanse Ohio State University werken aan duurzamere en sterkere autobanden door er tomatenvelletjes en eierdoppen in te verwerken. De autobanden krijgen hierdoor ook nog eens een mooie roodbruine kleur. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat de consument nu massaal velletjes van tomaten en eierdoppen gaat bewaren: de voedingsindustrie kan daar meer dan voldoende van leveren als 'afvalproduct'.
Spinazie is niet alleen gezond en lekker, de groente kan binnenkort wellicht patiënten helpen die een hartaanval hebben gehad: wetenschappers zijn erin geslaagd de nerven van spinazieblaadjes om te vormen tot een bloedvatenstructuur die hartspiercellen in leven kan houden.
Een paar gevalletjes voor de Smaakpolitie
Ophef in Groot-Brittannië: in de serie Broadchurch maakte Alec Hardy (gespeeld door David 'Doctor Who' Tennant) een kopje thee door deze in de magnetron te zetten. Een culinaire schande natuurlijk, al schijnt uit Australisch onderzoek dat dit juist erg gezond is. Daarop suggereerde the Guardian de volgende manier om een echt Brits bakje thee te zetten: theezakje in het kopje gooien en deze daarop flink uitknijpen. Scheutje melk erbij. Dat lijkt ons echter ook niet echt een smakelijk resultaat opleveren en verwijzen je graag door naar ons artikel "thee, de zwarte motor".
De premier van Nieuw Zeeland schokte zijn volk door op de sociale media foto's te posten van zijn culinaire creatie: een pizza met ananas en spaghetti uit blik - klaarblijkelijk een Nieuw-Zeelandse klassieker uit de jaren 1980, het decennia waarin wereldwijd culinaire zondes (liefst met perzik of ander fruit) hoogtij vierden.
IJs, de zwarte motor
'Deskundigen' observeren dat 'gekke en bizarre' ijssmaken als smurfenijs (volgens ons juist een klassieker) toenemend plaats maken voor 'gezonder' ijs met pure ingrediënten, waaronder tomatenijs (wat velen juist gekker dan smurfenijs zullen vinden), citroen met basilicum of mango met gember. Ook vegan ijs is sterk in opkomst. Daarnaast moet 'het verhaal kloppen'. Ons kan dit marketingverhaaltje gestolen worden, maar we verheugen ons wel op al die nieuwe, spannende, volwassen smaken.
Een andere website denkt daarentegen dat een pikzwart softijsje (met amandelsmaak, gekleurd met houtskool) de grote zomerhit van 2017 zal worden. Nee, dan gaan wij liever naar Tilburg: daar is dit weekend (bij de Piushaven, voor de locals) een ijskarretje met Perzisch ijs (o.a. rozenwater en saffraan met een kweepeer-gembersausje) gespot. Kan dat karretje eens even snel ook onze kant opkomen?
En verder
- Door een tegenvallende aardappeloogst heerst er in Japan een ernstig chipstekort. De schappen zijn vrijwel leeg en wie een zakje kan bemachtigen, moet er een slordige 10 euro voor neertellen.
- Het Brusselse Tuiniersforum roept in 'Operatie Spruit' iedereen op om spruitjes te zaaien, een actie om de groene ruimte in Brussel te behouden.
- In het San Francisco Medical Center wordt gezond eten de makkelijkste keuze gemaakt. Frisdrank is op de campus in de ban gedaan, in plaats daarvan kun je op de hele campus gratis water tappen.
Meer!
- Maart 2017: espresso voor de democratie, vegan in de gevangenis en de wraak van de avocado
- Februari 2017: Dirty Eating, Pizza Hawaii en een onverwachte Michelinster
- Januari 2017: vegetarische worst, groente in de hoofdrol en suiker in de sneeuw
- December 2016: niet-vegetarisch geld, vegetarische schnitzels en friet voor je hond
- November 2016: prosecco met Toblerone, Sweety con Nutella, kraanwaterflatrate en gedroogd kakifruit
- Oktober 2016: vleesallergie, thee en chips, en een kindermenu
- September 2016: vegetarische moslims, plastic bestek en een gepeperde rekening
- Augustus 2016: tomatenpoeder in plaats van ketchup, boerderijen die niet bestaan en een bierpijpleiding
- Juli 2016: suède van champignons, fermenterende vogels en druiven zo groot als pingpongballen
- Juni 2016: kerstomaat, vegan pie en de kleur van yoghurt
- Mei 2016: vleesetende planten, erotische bananen en koffie in een ijswafeltje
- April 2016: een fruitsapautomaat, pannenkoek met patat en komkommers in plastic