Nu Brexit een feit is en de Toblerone niet meer is wat het was, hebben de Britten blijkbaar dringend veel prosecco nodig. Nutella wil dat hun notenpasta 'spread' wordt genoemd en niet 'topping'. In Brussel kun je pralines met muziek kopen. Albert Heijn mag zijn sap niet meer sap noemen. In restaurants in Zürich kun je een waterflatrate krijgen. De moderne Belg eet het liefst 'almost ready to go'-maaltijden. Duitse boeren willen een vleesproducent boycotten, omdat deze vegetarische producten verkoopt. Turijn beeft en siddert, omdat de burgemeester de stad 'vegetarisch' wil maken. November 2016 in vogelvlucht.
Prosecco en chips
Zo'n Brexit is allemaal leuk en aardig, maar er moeten wel goede afspraken worden gemaakt, wie en wat nog wel zonder problemen van Europa naar Groot-Brittannië en vice versa mag reizen of vervoerd worden. Qua personen is dat vrij duidelijk: weinig. Maar qua producten heeft Boris Johnson zo zijn eigen ideeën: fish & chips en andere Britse producten zouden in Europa vrij verhandeld moeten kunnen worden, omdat anders bijvoorbeeld de Italianen voor hun prosecco de grote Britse afzetmarkt zouden verliezen. Na de Brexit hebben de Britten blijkbaar véél prosecco nodig. Een culinair probleem wordt het in ieder geval niet - voor ons althans.
Het is heel jammer en ironisch voor de Britten dat juist de zo geliefde en typisch Britse Marmite door de Brexit - en de Britse pond, die steeds meer aan waarde verliest - in het geding komt, maar dit is slechts het topje van de ijsberg. Compleet verdoezelen kun je de consequenties niet. Zo valt het élke Britse consument op dat de Zwitserse Toblerone ineens wel wel heel grote afstanden tussen de typische chocoladepyramides heeft, om de gestegen kosten op te vangen. Een kleinere verpakking met een duidelijk verhaal zou waarschijnlijk beter 'crisismanagement' zijn geweest.
Een culinair lichtpuntje is de opening van het concept restaurant Hipchips in het Londense Soho. Hier vind je chips in alle soorten en maten, met bijpassende dipsauzen, waaronder 'rokerige kaasfondue' en natuurlijk het nodige craft beer om dat alles weg te spoelen.
Het is niet alles chocolade wat er blinkt
Nutella wil dat de populaire notenpasta in de VS 'spread' wordt genoemd en niet 'topping'. Dit vooral omdat een portie 'spread' maar de helft is van een portie 'topping', waardoor Nutella - op papier althans - in één klap veel gezonder wordt.
Duidelijk meer dan één portie Nutella vind je in de 'Sweety con Nutella', een nutellaburger die je in de Italiaanse McDonald's kunt kopen. Iedereen heeft natuurlijk meteen zijn mening over dit zachte bolletje met zoetigheid. Sommigen zijn razend enthousiast, anderen vinden het veel te ongezond. Wees nu eerlijk: je gaat toch niet naar McDonald's om je dagelijkse portie vitamine binnen te krijgen? En vegetarisch is het ook nog.
Als je 100 gram chocolade eet, kun je daarvan ook meer dan 100 gram zwaarder worden, vroeg Die Zeit zich af en gaf zelf meteen het antwoord. Ja, op de korte termijn kun je inderdaad meer dan 100 gram zwaarder worden, omdat je normaal gesproken ook nog wat drinkt: de verbinding van water met suiker en calorieën is dan zwaarder dan de 100 gram die je hebt gegeten. Uiteindelijk zul je echter maar 80 gram meer vet in je lijf hebben. Een hele geruststelling dus, toch?
In Brussel kun je een box met pralines én muziek kopen. Drie chocolatiers, de Vrije Universiteit Brussel en de KU Leuven willen hiermee het publiek kennis laten maken met de stelling dat de smaak van chocolade wordt beïnvloed door de muziek die je erbij beluistert.
Drank de natte motor
Onder druk van Foodwatch verandert Albert Heijn de naam van enkele 'sappen', omdat het strikt genomen geen sappen zijn: een sap moet 100% uit vruchtensap bestaan, zonder toevoeging van water en suiker. Dat was bij de bewuste drankjes dus niet het geval.
Vruchtensapjes en frisdrank staan sowieso al geruime tijd onder vuur, omdat ze te veel suiker bevatten. Geen wonder dat de industrie probeert om studies naar de relatie tussen frisdrankconsumptie, zwaarlijvigheid en diabetes te beïnvloeden.
In restaurants in het Zwitserse Zürich kun je geen mineraalwater meer krijgen. Wel kraanwater voor een flatrate. Dat kraanwater is ook nog eens geen lauw spul direkt uit de kraan, maar extra gekoeld water, eventueel ook met koolzuur verrijkt. Eerder dit jaar was ik in Martigny, waar in de hotelkamer een lege karaf stond met de sympathieke boodschap dat het kraanwater aldaar het lekkerste van Zwitserland was.
Tafelmanieren
Vroeger kreeg je een bord eten en dat at je dan op. Tegenwoordig is het niet ongebruikelijk om eerst je maaltijd van alle kanten te fotograferen en op Instagram, Facebook, Twitter of Snapchat te zetten, voordat je je eerste hapje neemt. Dit heeft natuurlijk invloed op wat we eten (we proberen natuurlijk te laten zien dat we zo gezond mogelijk eten) en hoe het wordt geserveerd (we besteden meer aandacht aan de decoratie).
Elke Amerikaanse president heeft zo zijn eigen lievelingsrechten. Nancy Reagan was mede beroemd vanwege haar 'monkey bread'. De familie Obama serveerde met Thanksgiving graag taarten in alle mogelijk smaken, waaronder peer, chocolade, zoete aardappel, pompoen, kers en kokosnoot. Wat niet verandert met de komst van een nieuwe president met familie is het bestek.
De moderne Belg eet niet meer traditioneel aardappelen, groente en vlees, wel 'almost ready to eat' maaltijden, die je kant-en-klaar nog even in de pan moet gooien, opdat je toch nog het gevoel hebt zelf gekookt te hebben. En zelfs dat niet dagelijks. In het weekend echter doen de Belgen echter wel extra hun best. En natuurlijk heeft men in België de Italiaanse, Chinese en Japanse keuken ook ontdekt, meent De Morgen nog te moeten melden.
Vleesvrees
De Duitse vleesverwerker Rügenwalder Mühle heeft zich al een poosje op de vegetarische markt gestort en heeft zelfs de ambitie in de nabije toekomst geheel vegetarisch te worden: 'De worst is de sigaret van de toekomst'. Dit bevalt de Duitse boeren helemaal niet en die roepen nu op de vleesproducten van de Rügenwalder Mühle te boycotten. Wij hopen dat de boeren hiermee juist bereiken dat de ommezwaai nóg sneller plaats zal vinden.
De burgemeester van het Italiaanse Turijn wil haar stad 'vegetarisch' maken en dat leidt natuurlijk tot protesten en angst. De lokale slagers vinden dat het geplande schoolmateriaal over dierenwelzijn en milieu de culinaire tradities van de regio bedreigt. Er is gelukkig ook veel steun.
En verder
- De koning van het gedroogde fruit is de hoshigaki, kakivruchten die met veel liefde en nog meer zorg worden gedroogd. Deze Japanse delicatesse kost een slordige 40 euro per pond, maar ze schijnen overheerlijk te zijn bij een kopje thee. Dus als iemand nog inspiratie voor een origineel sinterklaascadeautje nodig heeft...
- In het Parool wordt uitgelegd waarom veel mensen, met name kinderen, geen 'vreemd voedsel' lusten. Ook wordt verteld welk voedsel het beste verzadigt, en nog veel meer.
- De kok Andreas Krolik van het restaurant Lafleur in het Duitse Frankfuhrt is door Gault&Millau tot beste restaurant van het jaar gekozen. Uniek is dat hij ook een vegan menu aanbiedt, waarbij hij niet bezuinigt op creativiteit en smaak.
- Een long-read over de Amerikaanse obsessie met cranberries, die traditioneel op Thanksgiving worden gegeten.
Meer!
- Oktober 2016: vleesallergie, thee en chips, en een kindermenu
- September 2016: vegetarische moslims, plastic bestek en een gepeperde rekening
- Augustus 2016: tomatenpoeder in plaats van ketchup, boerderijen die niet bestaan en een bierpijpleiding
- Juli 2016: suède van champignons, fermenterende vogels en druiven zo groot als pingpongballen
- Juni 2016: kerstomaat, vegan pie en de kleur van yoghurt
- Mei 2016: vleesetende planten, erotische bananen en koffie in een ijswafeltje
- April 2016: een fruitsapautomaat, pannenkoek met patat en komkommers in plastic
- Maart 2016: schnitzelvrees, bonenijs en marsmoestuinen
- Februari 2016: rechte croissants, Franse pizza's en soep uit een pakje
- Januari 2016: een vegan Arie, taco met een sponsje en Chinees met een kick
- December 2015: gojibessen in jenever, algenolie en zeekoeien
- November 2015: vegan soldaten, nepgarnalen en kunstmatige neuzen