Open menu

maandoverzicht 256x192Een Brits vegetarisch restaurant accepteert sinds kort geen biljetten van vijf pond meer. Een gepaneerde en gebakken schijf knolselderij mag geen schnitzel heten, vinden Duitse slagers. Flexitarisme wordt de foodtrend van 2017. De levensmiddelenbranche wil kindermarketing reguleren en foodwatch is daar gek genoeg niet blij mee. Amazon opent binnenkort 'offline' supermarkten en zal hoogstwaarschijnlijk zijn klanten bij het winkelen goed in het oog houden. December 2016 in vogelvlucht.

Niet-vegetarisch geld

vijf pondbiljetten"Sorry, maar we accepteren alleen vegetarisch geld." Dat is wat je in het Rainbow cafe in het Britse Cambridge te horen krijgt als je met een nieuw biljet van vijf pond wil betalen. En nee, dat is geen flauwe grap. De Bank of England heeft bevestigd dat in het nieuwe biljet rundervet is verwerkt. Verontwaardigde vegetariërs en veganisten uiten daarom massaal hun onvrede en openen online petities. Tegelijkertijd vinden 'normale' mensen dat ze zich beter om belangrijkere dingen druk moeten maken: voor al die 329 miljoen bankbiljetten die in omloop zijn, is maar een halve koe gestorven. Alsof een maaltijd met een heel klein beetje spek er in tóch vegetarisch mag worden genoemd.

Vegetariërs zijn vleesvervangers

Een vleesvervanger op zijn tijd is best lekker, maar de 'buitenwereld' lijkt te denken dat vegetarisme vooral een wedstrijdje vleesvervangen is. Op basis van de teruglopende verkoopcijfers van 'nepkip, 'nepschnitzels' en 'nepgehaktballen' concludeert de Duitse Spiegel dat het vegetarisme op zijn retour is. Dat lijkt een wat voorbarige conclusie, want de reden zou net zo goed kunnen zijn dat meer en meer mensen beseffen dat vleesvervangers geen goede vleesvervangers zijn: veel producten bevatten weinig eiwit of ijzer en al helemaal geen vitamine B12 - je kunt ze zonder problemen eten als extraatje, maar je moet ze echt zien als snack met weinig extra voedingswaarde.

sellerieschnitzelHet woord 'schnitzel' staat ter discussie in het Europese Gerechtshof: de Duitse slagers zien hun product bedreigd door vegetarische schnitzels gemaakt van seitan, knolselderij of soja. Het is gewoon consumentenmisleiding om die gepaneerde dingen 'schnitzel' te noemen, aldus de slagers - en ondertussen ook de Duitse minister van Landbouw. Wij denken dat vooralsnog de kans vrij klein is dat je in een restaurant een (overigens erg lekkere) gepaneerde koolrabi of knolselderij geserveerd krijgt als je een schnitzel bestelt.

Begin deze maand was ik in het Duitse Potsdam, waar ik in een hotelrestaurant verwarmde tofu op een bedje van snotterige groente geserveerd kreeg. Hotelkoks, dat moet toch beter kunnen? Vegetariërs eten echt meer dan tofu en groente, zijn niet constant op dieet, en stellen bovendien prijs op een smakelijke maaltijd.

Flexitariërs zijn vleesverlaters

Volgens de Independent wordt flexitarisme de foodtrend van 2017. En nee, dat komt niet door vegetariërs die de vleesvervangers ineens beu zijn en weer 'echt vlees' willen eten, maar juist door mensen die bewust (veel) minder vlees willen eten.

Een student heeft uitgezocht of een metropool als Hamburg theoretisch 100% regionaal zou kunnen eten: dit blijkt het geval. Alle inwoners zouden kunnen worden gevoed met producten die binnen een straal van 100 kilometer van de stad worden geproduceerd. Als de hele bevolking vegetarisch zou eten, zou het zelfs mogelijk zijn alles biologisch te produceren. Sinaasappels, citroenen en bananen moeten dan natuurlijk wel van het menu worden geschrapt.

Kinderen zijn een makkelijke prooi

minion winkelwagenOuders herkennen waarschijnlijk dit probleem: je kind ziet een plaatje van de Minions bij de kassa en wil het bijbehorende product (ijs, frisdrank, chips) meteen hebben. De levensmiddelenbranche wil nu paal en perken stellen aan deze vorm van kindermarketing. Mooi toch, die zelfregulering? Foodwatch ziet dat anders: in eerste instantie vinden ze dat de zelfopgelegde regels niet ver genoeg gaan, in tweede instantie is foodwatch "principieel tegen zelfregulering van de voedingsindustrie". Die wil namelijk voornamelijk winst maken en daarom horen ouders en 'de overheid' over de gezondheid van de kinderen te waken.

Nu kun je denken dat foodwatch te negatief denkt en de zelfregulerende werking van de markt onderschat. Ondertussen heeft Schotland echter, één van de landen met het hoogste percentage kinderen met overgewicht in Europa, strenge regels voor reclame voor junkfood opgesteld. Het zou dus zomaar kunnen dat de snoepverkopers door het opstellen van relatief milde maar goed uitziende regels grotere proberen te voorkomen. Uiteindelijk is het toch je eigen beslissing of je kind dat verleidelijke ijsje mag hebben of niet.

Offline stores

verkoopsterAmazon wil de komende twee jaar naast zijn online webwinkel 20 'offline' stores openen in de grote Amerikaanse steden. In dit pilotproject wordt de helft van de winkels vormgegeven als een drive-through en de andere helft als een gewone supermarkt. Hiermee hoopt de winkelgigant ook het supermarktdomein te veroveren. Volgens de Duitse Zeit lijkt een eerder patent van Amazon er op te duiden dat ook de offline winkels worden gepersonaliseerd op basis van het winkelgedrag van de klanten: camera's zullen niet alleen registeren welke producten je koopt, maar ook welke producten je even in de hand hebt gehad (dat is tenslotte ook een teken van interesse) of er zelfs alleen maar naar hebt gekeken. Hiermee vormt Amazon ook een gevaar voor de privacy in de 'echte' wereld, zo vindt de Duitse privacywaakhond Peter Schaar.

In Nederland waren dit jaar de supermarkten massaal geopend tijdens de kerstdagen. De belangstelling om met Kerst in een supermarkt of een bouwmarkt te winkelen schijnt groot te zijn.

En verder

  • Het Nederlandse bedrijf Nature & More heeft een methode ontwikkeld om met lichtstralen het pigment van de uiterste schil van groente en fruit te verwijderen. Daarmee kun je volledig biologisch en zonder de houdbaarheid te beïnvloeden een label aanbrengen, waardoor het binnenkort overbodig zal zijn biologische groenten en fruit in plastic te verpakken.
  • Een Amerikaans bedrijf werkt er aan, groente en fruit langer houdbaar te maken door ze - in plaats van ze na de oogst met was, pesticide of gas - met een natuurlijk materiaal (op basis van onder andere schillen, stelen en andere overblijfselen van de oogst) te bewerken. In Afrika zijn ze er al in geslaagd de houdbaarheid van cassave te verdubbelen.
  • Indiase studenten hebben een robot ontwikkeld om kokosnoten mee te oogsten. Handmatig oogsten is zwaar en gevaarlijk werk, en staat daarnaast niet in hoog aanzien.
  • Een Japanse vrouw heeft een ei zonder eigeel ontdekt. Tot haar verbazing zat er na het koken alleen eiwit in het ei. Dit is helemaal niet zo uitzonderlijk, dus het echt verbazingwekkende is dat iedereen zo verbaasd hierover was.
  • Een kapper in Dubai verft dameshaar bruin met Nutella, zo blijkt uit een Instagramfilmpje. We vermoeden dat dit een publiciteitsstunt - of een hoax - is.
  • Na hondenbier brengt een Belgische firma nu ook frietjes voor de hond op de markt. Daar zaten we echt op de wachten.

Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

the Kitchenary

horecarama