Open menu

maandoverzicht 256x192Turkije stuurt Nederlandse koeien het land uit. De Hongaarse Nutella, Coca Cola en Nesquick zijn minder lekker dan de Oostenrijkse. Tom Hanks heeft een espressomachine aan de journalisten in het Witte Huis gegeven. Portugese publieke instellingen moeten vanaf nu minstens één vegan maaltijd aanbieden. De vaatwasser van René Redzepi krijgt een aandeel in het Deense restaurant Noma. Anno 2017 koken we in de wasmachine en combineren kaas met chocolade, gepaird met thee. Maart 2017 in vogelvlucht.

Politiek gaat door de maag

koeien hollandsTurkije is boos op Nederland en stuurt daarom nu voor straf 40 Nederlandse koeien het land uit: "Wij hebben onze eigen kwaliteitsrassen." De werkelijkheid heeft de satire ingehaald, zo lijkt het.

Slowakije en Hongarije zijn boos op Europa. Zij hebben 22 merkproducten getest en vastgesteld dat die producten met goedkopere ingrediënten werden gemaakt en minder smaakvol zijn dan de Nutella, Coca Cola en Nesquick die in buurland Oostenrijk worden verkocht. Tegelijkertijd wil Hongarije het gebruik van het Heineken-logo verbieden omdat de rode ster een communistisch symbool is. Waarschijnlijker is dat het een kleine wraakactie is, omdat een in Roemenië wonende Hongaarse bierbrouwer onlangs een rechtzaak tegen Heineken heeft verloren.

Na de Toblerone wordt ook de beroemde chocolade van Cadbury binnenkort in een kleiner, laten we vriendelijk zeggen dieetvriendelijker, formaat verkocht. Deze 'shrinkflatie' wordt natuurlijk veroorzaakt door de Brexit. Andere producten worden in Groot-Brittannië 'gewoon' voor hogere prijzen verkocht. Boter bijvoorbeeld is 15% duurder geworden.

espressoTom Hanks heeft de journalisten in het Witte Huis een espressomachine gegeven, opdat ze genoeg caffeïne binnen kunnen krijgen voor de "good fight for Truth, Justice and the American Way. Especially for the Truth part" - aldus het bijgevoegde briefje, geschreven met een ouderwetse typmachine. Gesterkt door de espresso concentreert de Washington Post zich deze maand op een uiterst belangrijk thema: de (niet erg vegetarische) eetgewoontes van Donald Trump. Laten we het er op houden dat culinaire hoogstandjes niet aan hem besteed zijn. 

Dames, opgelet: het schijnt dat Mark Rutte een 'ongelooflijk goede rösti' kan maken. Mocht je liever je rösti zonder Rutte willen hebben: wij hebben natuurlijk ook een recept voor ongelooflijk goede rösti.

Vegetarisme blijft een discussiepunt

Een petitie van de "Portuguese Vegetarian Society" heeft succes gehad: alle publieke instellingen - waaronder scholen, universiteiten, ziekenhuizen en gevangenissen - moeten vanaf nu verplicht minstens één vegan maaltijd aanbieden. Wordt het niet eens tijd dat dat hier in Nederland ook eens wordt geregeld?

plantaardigEen professor van de Universiteit Gent heeft berekend dat als 10% van de Belgische volwassenen zou overschakelen op een plantaardiger eetpatroon, dit voor een fikse stijging van de levensverwachting en een besparing van maar liefst 1,3 miljard euro zou zorgen. Ondertussen vindt de voorzitter van het Belgische Algemeen Boerensyndicaat vegetarisme maar onzin. België is tenslotte maar een klein landje, dus wat daar gebeurt heeft toch geen effect op de mondiale uitstoot van broeikasgassen. Bovendien eten de koeien de restjes op van de tofu die 'de hippe heren en dames' eten en die 'met een door zware stookolie aangedreven schip naar Europa gebracht' wordt. Met deze column heeft hij wat ons betreft de hoofdprijs voor drogredeneren gewonnen.

Grote internationale bedrijven als Unilever investeren toenemend in onderzoek naar 'plantaardig vlees', zoals biefstuk. Tot voor kort waren de multinationals sceptisch, maar ondertussen beseffen ze dat plantaardig en duurzaam de toekomst is.

Restaurants zijn hemel en hel tegelijk

nomaVan vaatwasser tot restaurantbezitter: de Deense droom wordt werkelijkheid voor een keukenmedewerker van het prijsbekroonde Deense restaurant Noma. Chefkok René Redzepi heeft veertien jaar trouwe dienst, altijd met een glimlach, beloond met een aandeel in zijn restaurant.

Een groep van 120 personen zou eigenlijk hun leven lang de vaat moeten wassen: ze zijn zonder te betalen weggerend na een uitgebreid diner in een restaurant in Noord-Spanje. Het komt zelden voor dat een restaurant op zo'n grote schaal wordt opgelicht.

Het is slecht gesteld met de service in de Nederlandse horeca, volgens deskundigen. De bediening is niet altijd even oplettend en het ontbreekt vooral vaak aan productkennis. De restaurants die in onze Restaurantgids vermeld staan, hebben hun zaken doorgaans wel op orde en hebben in ieder geval op vegetarisch gebied voldoende te bieden.

De wraak van de avocado

avocadoboomTegenstrijdige geluiden over de avocado. Trendwatchers zien deze groene vrucht in opmars. In de jaren 1980 was de avocado een luxeproduct, nu is het een betaalbare, toegankelijke vrucht die 'alles mee heeft'. Daarnaast is de aanhoudende hype vooral te danken aan de sociale media.

In Amsterdam is onlangs zelfs een avocadorestaurant geopend. Restaurant Firedog in Londen daarentegen heeft schoon genoeg van de hype en biedt geen enkel gerecht met avocado aan. Als ze dat er niet expliciet bij hadden gezegd, was het vast niemand opgevallen.

In Denemarken gaat men nog een stap verder: twee grote supermarktketens verkopen helemaal geen avocado's meer, of in ieder geval geen avocado's uit Chili. En Chilenen juichen dit alleen maar toe, omdat de toenemde teelt en export van avocado's voor watertekorten en ontbossing zorgt.

Milieu en zo

naturalbranding'Natural branding' is het toverwoord in de strijd tegen in plastic verpakte groente. Bij 'natural branding' wordt met een laser een plaatje of code in het buitenste laagje van de schil aangebracht. Deze methode geldt als veilig en wordt nu al in Duitsland, België en Zweden toegepast. Hoogvliet supermarkten heeft de primeur in Nederland. Ondertussen wil de Duitse Consumentenbond dat 'natural branding' nog eens uitgebreid onder de loep wordt gehouden, gewoon voor de zekerheid.

Een Deense vrouw vond het verbijsterend hoeveel levensmiddelen er dagelijks werden weggegooid. Ze begon deFacebooksite 'Stop de verspilling', die al snel landelijke bekendheid verwierf. Supermarkten hebben ondertussen verschillende tips van haar overgenomen, zoals het geven van korting op bijna verlopen producten en korting op overgebleven 'single' bananen. De verguisde 'doggy bags', waarmee klanten restjes van hun restaurantmaaltijd mee naar huis kunnen nemen, werd omgedoopt tot aantrekkelijke 'goodie bags'.

Een beetje gekkigheid

koken wasmachineWe kenden al het fenomeen 'koken in de vaatwasser', dat volgens de Consumentenbond overigens 'een beetje gekkigheid' is. Een Isrealische designstudent heeft onlangs het concept 'koken in de wasmachine' bedacht. De maaltijden zijn verpakt in vacuumzakjes die gegarandeerd geen zeep doorlaten, en de ingrediënten en voedingswaarden zijn natuurlijk vormgegeven als wasinstructies. Een beetje gekkigheid dus.

Goed nieuws voor pizza- en chocoladeliefhebbers: Dr. Oetker brengt de pizza 'dolce al cioccolato' op de markt. Althans, in Duitsland, maar wellicht volgt Nederland binnenkort ook. De eerste reacties zijn enthousiast.

Kaas en chocolade zijn geen voor de hand liggende combinatie, maar dit schijnt de nieuwe trend te worden. De smaak van pure chocolade past goed bij kaas, en een brownie met walnoten is een goede partner voor blauwaderkaas. Bij het kaasplankje anno 2017 drinken we geen wijn meer, maar thee - natuurlijk moet je wel letten op de juiste pairing. Het is maar dat u het weet.

Eten is evolutie

neanderthalerEelco heeft vorig jaar al eens laten zien dat mannen en vrouwen verschillende eetgewoontes hebben. Duits onderzoek bevestigt deze observaties, en concludeert dat deze verschillen vooral cultureel bepaald zijn, maar dat die verschillen vrijwel gelijk zijn in vrijwel alle culturen. Het portie vlees op tafel is wereldwijd een mannelijk statussymbool. De 'vrouwelijke' neiging om vooral groente en peulvruchten te eten komt vooral voort uit de behoefte een constante, veilige bron van voedsel te hebben.

De Neanderthalers aten niet alleen vlees, maar ook pijnboompitten, paddenstoelen en mos. Op basis van het tandsteen van restjes tandsteen weten we nu ook dat ze toen al wisten hoe ze medicinale planten konden gebruiken als een natuurlijk alternatief voor aspirine of antibiotica.

De moderne mens is geobsedeerd door voedingswaarden en voedselveiligheid. Zo zijn veel te veel wetenschappers bezig met de 'vijf-secondenregel': eten dat minder dan vijf seconden op de vloer ligt, is nog veilig genoeg. Deze kennis blijkt relatief te zijn, en vooral afhankelijk van het soort eten dat op de vloer valt en het soort vloer, en vast nog meer variabelen. Op die manier kun je onderzoeken tot je een ons weegt, en telkens weer nieuwe 'interessante' resultaten publiceren.


  Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

the Kitchenary

horecarama