Deze soep is gebaseerd op bissara, een zeer traditionele soep van spliterwten of gedroogde tuinbonen uit de Marokkaanse keuken. Deze kende ik al een poosje en onlangs heb ik de soep een paar keer gemaakt. Maar zoals vaker wil ik na een paar keer wel eens afwijken van het oorspronkelijke recept, op basis van wat er in mijn koelkast ligt en waar ik op dat moment zin in heb. Zo geschiedde het ook hier: ik heb de ui in het oorspronkelijke recept vervangen door prei en een deel van de peulvruchten vervangen door knolselderij. Zo krijg je opeens een heel ander gerecht en daarom wil ik het ook niet meer bissara noemen, maar eerder soep met een Marokkaans tintje. Los van alle uitleg is dit vooral gewoon een lekkere, vullende soep voor op een winterdag.
Voor 5-6 personen als voorgerecht
150 g gedroogde tuinbonen (in de Turkse of Marokkaanse winkel)
1 prei
3 flinke tenen knoflook
300 g knolselderij (geschild gewicht)
2 laurierbladeren
1 tl komijnpoeder
½ tl korianderpoeder
snuf chilipoeder
1 groentebouillonblokje (voor 5 dl vocht)
1,2 l water
olijfolie
peper en zout
- Week de tuinbonen een nacht in koud water. Alternatief kun je ze ook anderhalf uur of langer weken in kokend water in een afgesloten kom. Deze kom wikkel je dan in een handdoek, zodat de hitte behouden blijft.
- Maak de prei schoon, spoel het zand er uit en snij hem fijn. Schil de knolselderij en snij hem in blokjes. Pel de knoflooktenen en snij deze grof.
- Stoof de prei samen met de knoflook glazig in olijfolie in een flinke soeppot. Voeg de knolselderijblokjes toe en bak een vijftal minuten mee.
- Voeg de laurier, de komijn, de koriander en de chili toe, samen met de uitgelekte, geweekte tuinbonen en het water. Doe er ook het bouillonblokje bij. Breng het geheel aan de kook en laat 25-40 minuten zachtjes koken of totdat de de tuinbonen gaar zijn en makkelijk uit elkaar vallen. De kooktijd is afhankelijk van hoe lang de bonen geweekt zijn.
- Verwijder de laurierbladeren en pureer de soep met de staafmixer. Breng op smaak met zout, peper en een scheutje olijfolie.
Serveer de soep in borden of kommen en druppel er nog wat extra olijfolie overheen. Lekker met een stuk Marokkaans brood of zuurdesembrood.
Meer knolselder!
- Frisse koolrabi en truffelige selleriesalade
- Ich-bin-kein-Jägerschnitzeltjes
- Knolselderij met Bodegraafse kaas, Beluga linzen en salie-Hollandaise
- Knolselderijpuree met bloemkool en kwartelei
- Knolselderijsoep met appel en blauwe kaas
- Knolselderijsoep met hazelnoten en krokante salie
- Knolselderijstamppot
- Shepherd's pie