Open menu

farinata thbHet is vandaag al de laaste dag van augustus en daarom ook het laatste artikel in de reeks van de artikels met zomerinspiratie. Omdat velen onder ons terug naar school gaan of terug aan het werk zijn, wijden we dit laatste artikel aan lunchgerechten, zowel om thuis te eten als om mee te nemen. Beginnen doen we met een aantal inspiraties voor salade en daarna stellen we een aantal uitgebreidere meeneemgerechten voor. Tot slot hebben we het over simpele warme gerechten die klaar je kan maken wanneer je om welke reden dan ook thuis bent.

Salade

Het voordeel van salade is dat je deze van tevoren klaar kan maken en zowel huis als op verplaatsing zonder veel poespas kan eten. Voor een maaltijdsalade heb je niet per se een volledig recept nodig. Wat wel een essentieel is, is wat basiskennis om ervoor te zorgen dat de salade evenwichtig, vullend en natuurlijk ook lekker is. Daarom maakte Eelco deze handige saladehandleiding.

salade coleslaw

Natuurlijk zijn recepten voor specifieke klassieke en originele salade ook nog altijd van harte welkon. Denk bijvoorbeeld aan deze luxe Griekse salade en deze eerder eenvoudige venkel-komkommersalade met gebakken panko. Voeg in beide gevallen het brood of de panko pas vlak voor het opdienen toe. Verder stellen we nog een salade met puylinzen, biet en geitenkaas voor, een vegan salade met een Arabisch tintje en een chille pastasalade met orzo.

Griekse salade deluxe 600x

Meenemen

Je kan natuurlijk altijd boterhammen meenemen, maar soms wil je wel eens iets anders. Wat simpele rauwkost, een zelfgemaakte dip of smeersel en evenuteel nog wat brood is al een welkome afwisseling. Maak bijvoorbeeld een paprikadip, met kleur naar keuze, of een pittige hummus van rode linzen met limoen.

Hummus van rode linzen

Wraps kunnen ook een afwisseling zijn voor brood, zoals deze wrap met andijvie, pompoen en tahinsaus die je ook prima koud kan eten. Een verdere optie is deze snelle farinata van Eelco, met een aantal variatietips. Wil je het helemaal hip hebben, maak dan een herfstbento met quinoasalade of een bento met gevulde paprika.

herfstbento

Warme gerechten voor thuis

Natuurlijk zijn er ook momenten dat je thuis werkt of om een andere reden thuis bent en zin hebt in een eenvoudige warme lunch. Een Chinees lunchsoepje is altijd snel gemaakt. Andere opties zijn warme broodgerechten zoals Surinaams broodje kipstuckjes-kerrie of een Mediterrane toast met paprika en feta. Veel meer inspiratie vind je in Hedwigs artikel over het maken van lekkere tosti's.

Mediterrane toast

Pannenkoeken en alle aanverwanten zijn ook altijd een goed idee en deze hoeven niet altijd zoet te zijn.Bak bijvoorbeeld hartige speltpannenkoekjes met kruidenboter, een snelle lunchfritata of - met het oog op het huidige courgetteseizoen - een keurige omelet met courgette.

pannenkoekje kruidenboter Antoinette X

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama