Open menu

TempeburgerkleinVoor deze aflevering van zomerinspiratie gaan we puur plantaardig met tofu en tempeh op het hoofdpodium. Tofu en tempeh als vleesvervanger is enerzijds vooral een Westerse interpretatie, maar anderzijds zijn ze er eigenlijk wel heel geschikt voor. We geven jullie drie soorten gerecht die passen bij de zomer, die nu eind augustus gelukkig toch nog niet voorbij lijkt. Eerst geven we salades en bereiding voor op brood. Daarna gaan we over naar warme, vooral kruidige, gerechten. En afsluiten doen we natuurlijk met verschillende gerechten voor op de barbecue.

Salades en op brood

Tofu en tempeh kunnen aan een salade meer bite geven, vooral wanneer je hem bakt en eventueel ook warm opdient. Hierdoor wordt de salade ook vullender. Denk bijvoorbeeld aan een pittige Thaise tofusalade of de kleurrijke eveneens Thaise salade met noedels en pinda-tempeh van The Minimalist Baker. Heel simpel om te maken is deze spinaziesalade met zachte tofu.

thaisesalade

Plantaardig broodbeleg is nu heel makkelijk verkrijgbaar maar het loont nog steeds zeker de moeite om het ook zelf klaar te maken. Doorgaans is het ook weinig werk. In ons archief vinden we recepten voor frisse tofuspreads: met paprika, met rucola en met champignons. Elders op het internet vinden we een recept voor tofu-kruidendip. Dit recept is een uitstekend basisrecept. Durf vooral te variëren met verse kruiden en specerijen. Ook erg lekker is tempehchips met gomasio of gefrituurde tempeh op brood. Werk verder af met groente naar keuze: tomaat, komkommer, avocado, kiemgroente... 

vegetarisch broodbeleg

Warme gerechten

Tofu is veelzijdig. Je kan het opbakken of stomen maar je kan hem ook als basis voor veel andere bereidingen gebruiken. Een mogelijkheid is plantaardig roerei. Hier geven we een kruidige versie, tofu a la mexicana & frijoles refritos. Dit is een plantaardige versie van het meest klassieke ontbijt in Mexico. Ook erg lekker is een Indiase spinaziecurry met krokante tofu. Hier hebben we de klassieke paneer(kaas) vervangen door tofu. Voor wie van noedels houdt is er nog Meta's mie met broccoli en hoisintofu.

mie met broccoli en hoisintofu

Tempeh lijkt voor velen wat moeiliijker, maar het is vooral een kwestie van de basisprincipes voor de bereiding van tempeh te kennen. Daarom komt het altijd helemaal goed. Leuke en makkelijke recepten zijn bijvoorbeeld nasi goreng tempeh met seroendeng en atjar en tempeh in een creoolse kokossaus. Mocht je meer tijd hebben, maak dan een keer deze tempeh-bloemkoolburger.

nasi goreng tempeh

Barbecue

In een zomerartikel mogen barbecuerecepten natuurlijk zeker niet ontbreken! Om te grillen is tempeh het meest populair omwille van de stevige structuur. Je kan zelfs rooktempeh gebruiken voor een extra sterke barbecuesmaak. Bij Vegatopia hebben we door de jaren heen een aantal leuke recepten voor tempeh op de grill weten te verzamelen. Het meest eenvoudige en tegelijk een absolute klassieker is gemarineerde tempeh van de grill. Een variant hierop is paksoi en gemarineerde tempeh van de grill. Ook erg leuk is deze spiesjes met tempeh & papaja.

paksoi en tempeh van de grill

Bij tofu op de barbecue denken we meteen aan spiesjes. Dat kan klassiek met groenten, zoals het recept voor vegetarische bbq spies van Jaimy's Kitchen. Het kan ook bijvoorbeeld op z'n Aziatisc,h zoals de spiesjes met zelfgemaakte satésaus van BE Vegan. Bij Njam geven ze dan weer een recept voor een eerder Amerikaanse gemarineerde tofu op de barbecue met een koolsalade. Hoe je de tofu of tempeh ook maakt, je kunt hem ook altijd serveren met deze rode peperjam, een mooie combinatie van scherp en zoet.

sambaldobrasil

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama