Open menu

palak tofu kleinPalak paneer, Indiase spinaziecurry is één van de absolute klassiekers op de menukaart van de Indiase restaurants in België en Nederland. Helaas ook wel met wisselende authenciteit. Ook ben ik het gerecht thuis beginnen te maken en naar mijn hand beginnen te zetten met een puur plantaardig gerecht als gevolg. Uiteindelijk ben ik op een eigen versie uit gekomen die nog wel sterk lijkt op het origineel, maar die ik  toch eerder gewoon spinaziecurry noem. Ik gebruik onder andere meer tomaat, en ik heb deze gepeld en in plaats van water gebruik ik kokosmelk. Ook vervang ik de paneer door krokant gebakken tofu en dat is eigenlijk niet zo ongewoon in de Indiase keuken. Het gerecht is zeker niet moeilijk om te maken, wel zijn er flink wat stappen. Werk daarom gestructeerd om ervoor te zorgen dat alles vlot verloopt.

Voor 2 personen als hoofdgerecht

450 g verse spinazie
1 ui
1 tl komijnzaad
3 tenen knoflook
1-2 groene pepertjes
2 tomaten
1 tl kurkuma
1/2 tl gemalen korianderzaad
1/4 tl chilipoeder of meer naar smaak 
snuf zout
0.8 dl water
3 dl kokosmelk
1 tl garam masala
olie om te bakken
ijskoud water 

  • Breng een pan met ruim water aan de kook. Dompel de tomaten een minuut in het kokend water. Laat ze daarna schrikken in ijskoud water en pel ze. Verwijder de steelaanzet en snij de tomaten in kleine blokjes. Zet opzij. Traditioneel pel je tomaten niet voor een Indiase curry. Hier vind ik het toch prettiger en je gebruikt hiervoor hetzelfde water als voor de spinazie. Lekker praktisch.
  • In hetzelfde water kook je de spinazie 3 minuten. Doe deze daarna meteen een paar minuten in ijskoud water om de kleur te behouden. Giet de sninazie af en knijp het water eruit. Pureer de spinazie daarna met ongeveer 0.8 dl water. Zet opzij.
  • Snij de tofu in blokjes en pers deze zachtjes droog tussen 2 lagen keukenpapier. Bak ze vervolgens goudbruin in een pan met voldoende olie. Laat uitlekken op keukenpapier en zet opzij.
  • Hak de ui fijn. Hak de knoflook fijn. Snij het groene pepertje of de twee pepertjes zeer fijn. De pitjes mag je verwijderen. Ik laat ze meestal zitten voor meer pit. 
  • Bak de ui glazig in wat olie. Voeg daarna ook de knoflook en groene pepers toe. Bak een minuutje mee. En voeg er dan de tomatenblokjes bij, samen met de kurkuma, de gemalen koriander, het chilipoeder en een snuf zout. Bak een een minuut of 2 mee.
  • Roer er nu de spinaziepuree en de kokosmelk door. Breng het geheel aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken met het deksel op de pan. Zo vermijd je vooral dat je hele keuken onder de groene spetters zit. Roer regelmatig.
  • Voeg de tofu toe en laat even doorwarmen.
  • Haal de spinaziecurry van het vuur en werk af met de garam masala.

Serveer met rijst of naan.

palak tofu


Meer Indiase curry!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama