Open menu

creoolse tempeh kleinVoor deze kruidige curry hebben we ons laten inspireren door poulet coco réunionnais, een traditioneel gerecht uit Réunion. Dit eiland ligt in Afrika, in de Indische Oceaan ten oosten van Madagaskar. Tegenwoordig is Réunion een overzees departement van Frankrijk. Door de eeuwen heen zijn er heel wat migratiestromen geweest op het eiland en dit heeft geleid tot een kleurrijke mix van allerlei invloeden, die doorgaans worden aangeduid als creools. Voor het maken van dit makkelijke en snelle recept heb ik me laten leiden door verschillende versies van het oorspronkelijke gerecht, met het grote verschil dat we de kip logischerwijs vervangen - en wel door tempeh - en dat we meer paprika's gebruiken dan doorgaans. Lekker met witte rijst.

Voor 2 personen als hoofdgerecht

250 g tempeh
1 ui
2 paprika's (bijvoorbeeld geel en rood)
2 tenen knoflook
1 el geraspte gember of meer naar smaak
½ tl kurkuma
½ tl kardemom
chilipoeder naar smaak
500 g tomatenpassata
2 dl kokosmelk
1 tl bruine suiker
zout
olie om te bakken
fijngehakte peterselie of koriander

  • Snij de tempeh in blokjes en bak deze goudbruin in een pan met voldoende olie. Laat uitlekken op keukenpapier en zet opzij.
  • Snij de ui fijn en bak ze glazig in wat olie.
  • Maak de paprika's schoon, snij ze in reepjes en snij deze vervolgens doormidden. Voeg deze toe in de pan, samen met de fijngehakte knoflook, de geraspte gember, de kurkuma, de kardemom, de chilipoeder en een snuf zout.
  • Laat 5 minuten meebakken onder regelmatig roeren of totdat de paprika zacht begint te worden.
  • Voeg de tomatenpassata, de kokosmelk en ook de tempehblokjes toe. Breng aan de kook en laat een kwartiertje zachtjes pruttelen.
  • Werk af met de bruine suiker, eventueel wat zout en extra chilipoeder. Garneer met wat fijngehakte peterselie of koriander.

Serveer met witte rijst.

creoolse tempeh

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama