Open menu

zwartebessentaart thbTraditioneel noemen ze september de fruitmaand, maar dit neemt niet weg dat we al vanaf eind mei van het eerste zomerfruit kunnen genieten en stapsgewijs komen er dan telkens nieuwe vruchten bij. Fruit eten we vooral gewoon zoals het is, als tussendoortje of als gezond dessert, maar daarnaast leent zomerfruit zich ook uitstekend voor allerlei bereidingen - jam laten we hier zelfs even achterwege. Je kan het creatief gebruiken in fruitsalades, het past prima in gebak en in andere zoete bereidingen. We geven op het einde zelfs een paar recepten voor zomerfruit in hartige gerechten.

Fruit zonder meer

Fruit heeft genoeg smaak op zich om rauw te eten zonder veel toevoegingen. Kies de vruchten wel wanneer ze op hun best zijn: in het seizoen en lokaal geteeld wanneer mogelijk. Desgewenst kan je ook een fruilsalade maken met wat je in huis hebt of met waar je op dat moment zin in hebt. Een recept is niet echt nodig. Munt, noten of gedroogde vruchten doen het doorgaans ook erg goed in fruitsalade.

Fruit is ook lekker bij het ontbijt: apart in een kommetje of op de muesli of de havermoutpap. Wil je het extra feestelijk, serveer er frambozencoulis, chocoladesaus, crème anglaise of avocaat en eventueel slagroom en een bolletje ijs bij. En andere mogelijkheid is nog een snelle taart van vers fruit met een taartbodem uit de supermarkt.

ontbijt sven

Gebak

We hadden het al over een fruittaart met vers fruit en een kant-en-klare taartbodem, maar de mogelijkheden voor gebak met zomerfruit zijn zoveel groter. Verse zwarte bessen kom je niet zo vaak tegen in de handel, maar als je een struik in de tuin hebt staan, dan heb je zeker voldoende voor een zwartebessentaart volgens een recept van Emma. Pruimentaart is een klassieker, vooral in Limburg. Emma bedacht eveneens een moderne variant, kleine pruimentaartjes met steranijs. Een andere mogelijkheid zijn deze puur plantaardige nectarinebroodjes van Jessi. Deze kunnen zowel bij de koffie, bij een feestelijk ontbijt of bij een gezellige picknick.

nectarinebroodjes

Zoete bereidingen

Nu gaan we verder met nog meer toetjes met fruit. Een klassieker voor volwassenen is cranachan, een zomers dessert uit Schotland met frambozen, havermout, room en whisky... Lekker bij een feestelijk etentje of als afsluiter van een barbecue. Eenvoudig en erg polyvalent is Jolanda's compote van kersen, nectarines, pruimen en peren. Lekker met Griekse yoghurt, kwart, ijs, een plak cake en zoveel meer. En je kan de compot probleemloos invriezen.

cranachan

Met zelfgemaakt ijs kan je ook eindeloos variëren. We geven twee makkelijke recepten waar je geen ijsmachine voor nodig hebt. Het eerste, aardbeien- en stracciatella-ijs van gecondenseerde melk, is een basisbereiding die je naar eigen ingeving kan aanpassen: gebruik chocolade én aardbeien samen of gebruik een ander soort fruit. Meloengranité met basilicum is dan weer geen echt ijs in de strikte zin van het woord met wel alleszins een verfrissende traktatie voor de warmere dagen.

meloengranite met basilicum

Hartige gerechten

Minder voor de hand liggend zijn hartige gerechten met vers zomerfruit. Wanneer we fruit gebruiken gaat het toch meestal om appels, peren en fruit uit blik. Toch vinden we een aantal recepten terug in het rijke archief van Vegatopia. Een retro gerecht uit de jaren 1980 is deze oerhollandse pilaf met nectarines of perziken. Een minder bekend gerecht uit Italië is meloenrisotto. Tot slot geven we nog een recept voor een warme salade van meloen met blauwe kaas.

meloensalade

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama