Open menu

maandoverzicht 256x192In Frankrijk mogen vleesvervangers niet meer vlees, steak of worst worden genoemd, en vegan kaas niet meer kaas. De horeca speelt slim in op de toenemende populariteit van vegan gerechten. De meeste mensen kunnen beter naar de groenteboer dan naar de apotheek; helaas worden juist groente en fruit fors duurder. Plastic attacks, het in de supermarkt achterlaten van alle overbodige verpakkingen, hebben hier nu ook voet aan de grond gekregen. Het fabeltje dat het eten van levende pissebedden tegen hooikoorts zou helpen, blijkt bijzonder hardnekkig te zijn. En zeewier is het nieuwe powerfood. April 2018 in vogelvlucht.

Vegetarisch vlees?

sellerieschnitzelHerinner je je #schnitzelgate nog? Vorig jaar oktober vond de NVWA dat de Vegetarische Slager geen 'kipstuckjes' en 'gerookte speckjes' meer mocht verkopen. Schoorvoetend kwam de NVWA hierop terug. In Frankrijk is het nu echter menens: daar mogen naast begrippen als vlees, steak, worst of spek, ook 'veganistische kaas' of een claim als 'de smaak van spek' niet meer worden gebruikt. Dat dit soort beperkingen alleen voor dierlijke producten geldt, is volgens The Guardian meten met twee maten: "Als vleesproducenten de consument een rad voor ogen mag draaien waar hun producten vandaan komen, dan zou de vervangingsindustrie hetzelfde moeten mogen." Niet geheel toevallig is Jean Baptiste Moreau, de initiatiefnemer voor deze wet, zelf rundveehouder.

Lekker vegetarisch

veggieburger avocadoEr blijven opinie-artikelen komen die roepen dat we ergens in de toekomst geen vlees meer zullen eten. Volgens Greenpeace België is naast gezondheid en dierenwelzijn vooral het tegengaan van de klimaatverandering een belangrijke reden. Voor wie écht niet zonder vlees kan, worden in hard tempo kweekvleesproducten als The Impossible Burger (gefinancieerd door Bill Gates) ontwikkeld. Natuur & Milieu stelt overigens dat de huidige prijs voor vlees tot 53 procent hoger zou moeten zijn.

Wellicht is kweekvlees helemaal niet nodig, want de horeca speelt al slim in op de groeiende populairiteit van veganisme. Niet alleen met groentegerechten in de betere grotestedenrestaurants, maar ook met de Veggie Burger bij McDonald's of vegan pizza's bij New York Pizza. En die producten worden niet alleen besteld door hardcore veganisten.

Lekker gezond

groente snijplankVolgens de voorzitter van Vereniging Arts en Voeding kunnen de meeste mensen beter naar de groenteboer dan de apotheek. Volgens haar zijn er bakken aan bewijs dat diabetes, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten met voeding terug valt te draaien.

Voedingsdeskundigen vinden het mede daarom onbegrijpelijk dat in Nederland het btw-tarief voor groenten en fruit wordt verhoogd naar 9%. Verlagen van het tarief (of het in ieder geval niet verhogen) zou volgens de minister niet effectief zijn, maar ze baseert zich daarbij op een onderzoek over vleesconsumptie - en daar moeten we juist veel minder van eten, toch?

Robert Lustig, een professor aan de University of California, vindt zwaarbewerkt voedsel "een experiment dat is mislukt". Zijn belangrijkste boodschap: eet "echt eten" in plaats van al die pakjes en zakjes, snacks en ander convenience food. Deze conclusie sluit goed aan bij een studie waaruit blijkt dat een vegetarisch dieet net zo goed helpt om af te vallen als een mediterraan dieet, mits je niet alles gaat inruilen voor industriële vleesvervangers.

Lekker milieuvriendelijk

supermarkt schappenBoodschappen doen en alle overbodige plastic verpakkingen in de supermarkt achterlaten: het fenomeen plastic attacks is uit Groot-Brittannië overgewaaid naar Nederland en België. Door dit soort acties wordt des te meer duidelijk wat een aanslag onze dagelijkse boodschappen op het milieu zijn. Dat moet anders, vinden de actievoerders. Geef ze eens ongelijk.

Een Oostenrijkse Spar-supermarkt geeft het goede voorbeeld: daar kun je voor 1,50 euro vier groentenetjes kopen (Mehrwegsackerln, Oostenrijks blijft een schattig taaltje), die je in de wasmachine kunt gooien en opnieuw gebruiken. Dat scheelt heel wat plastic tasjes.

De gemiddelde Amerikaan gooit per dag een halve kilo voedsel weg. Gek genoeg zijn de grootste voedselverspillers vooral de mensen die het gezondst eten en waarvan je zou denken dat die het meest bewust met eten en milieu bezig zijn. Het meest weggegooide voedsel is echter fruit en groente, gevolgd door melkproducten.

Lekker politiek

m en msUit onderzoek is gebleken dat merkproducten die in Oost-Europa worden verkocht, vaak een goedkopere receptuur hebben dan precies dezelfde producten in West-Europese landen. De producenten ontkennen dit, maar toch komt er nu een Europees verbod op dit soort praktijken.

Mars overtreedt de wet met hun M&M's Pinda & Hazelnoot: de verpakking suggereert dat er van elk evenveel in een verpakking zit, maar uit het ingrediëntenlijstje blijkt dat een zakje duidelijk meer goedkopere pinda's dan hazelnoten bevat. Dit geldt overigens voor veel meer producten, zoals mangodrank met 0,2% mango of meergranentoast met minder dan 5% andere granen.

De unieke vorm van een KitKat is niet meer Europees beschermd: KitKat is weliswaar bekend in vele Europese landen, waaronder Nederland, maar niet in bijvoorbeeld België, Ierland en Griekenland. De Belgen denken bij de KitKat-vorm eerder aan een andere reep, de Leo.

Absoluut niet vegetarisch

hond wortelLast van hooikoorts? Eet een levende pissebed! Dat kopte ELLE Eten deze maand, en noemde daarbij de Volkskrant als bron. Gek genoeg wordt juist in dat Volkskrantartikel deze 'therapie' keihard als 'onzin' bestempeld: "Er zijn prettiger placebo's te bedenken." Blijkbaar is deze onzin zo wijdverbreid dat ook Dokter Online het nodig vindt dit fabeltje expliciet te ontkrachten. Bloggers en andere mensen, jullie kunnen ook zelf nog een beetje logisch nadenken, of niet?

Een Zuid-Koreaanse man ergerde zich zo aan het geblaf van de hond van de buurman, dat hij de hond heeft vermoord en gekookt, om vervolgens de buurman voor een lekkere maaltijd uit te nodigen.

De Carrefour-supermarkten in Spanje verkopen sinds kort snacks met insecten erin verwerkt, waaronder knapperige krekels en chocoladerepen met krekelmeel. Als ze maar niet op het idee komen die producten 'vegetarisch' te noemen.

En verder

  • Zeewier is het nieuwe powerfood. Aan de Belgische kust wordt zeewier geteeld en het is de bedoeling dat het binnenkort ook in de supermarktschappen ligt.

  Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

the Kitchenary

horecarama