Albert Heijn wil dat Vlamingen minder vlees gaan eten. Een Plus-supermarkt heeft een kok in dienst die lekkere maaltijden maakt van ingrediënten die over datum zijn. Een slimme vibrator bestelt pizza als je 'klaar' bent. Nestlé gaat melkchocolade met 30% minder suiker maken. Maaltijden van McDonalds bevatten meer calorieën dan 30 jaar geleden. Wie in België een biertje wil drinken, moet zijn schoen afgeven. Maart 2018 in vogelvlucht.
Lekker dier
De Belgische televisiekok Wim Ballieu, in Nederland bekend van 24Kitchen, is slagerszoon en houdt nog steeds van een lapje vlees op zijn tijd. Desondanks denkt hij niet dat we over 20 jaar nog vlees eten. "We zitten nu in een overgangsfase."
In deze 'overgangsfase' wil Albert Heijn de Vlamingen graag helpen om minder vlees te eten, en wel door de vleesvervangers tussen de 'gewone' producten neer te leggen. Daarmee wil AH laten zien hoe makkelijk het is om minder vlees te eten. De woordvoerder zegt er wel haastig bij: "Het is niet onze bedoeling vegetariërs van hen te maken."
Na de vegan hotdogs vindt IKEA het nu tijd voor duurzame meelwormballetjes. Nu hopen dat ze niet op het idee komen om die wormen ook in de vegaköttbullar te stoppen.
Vegan wijn, geklaard zonder gelatine of zwemblaas (die er overigens ook weer worden uitgefilterd), wint steeds meer aan terrein en is ook gewoon in supermarkten als Aldi te koop.
Trump maakt een einde aan een aantal Amerikaanse wetten ter verbetering van het dierenwelzijn in de biologische veehouderij. Gewoon, omdat het kan.
Lekker milieuvriendelijk
Een Plus-supermarkt in Winterswijk heeft een professionele kok in dienst die producten die bijna over datum zijn gebruikt om lekkere maaltijden mee te koken, die je voor 4,50 kunt kopen. Het was een behoorlijke investering, de animo was in het begin vrij klein, maar ondertussen verdient de supermarkt er geld mee. De eigenaar van de supermarkt vraagt zich daarom af waarom ze nog steeds de enige supermarkt in Nederland zijn die dit doen.
In Berlijn gaat men nog een stapje verder: in de wijk Charlottenburg is een winkel, SirPlus, die alleen maar producten verkoopt die anders door reguliere supermarkten zouden zijn weggegooid. Fruit, groente en brood, maar ook chipszakjes van Air Berlin, die door het faillissement van de luchtvaartmaatschappij niet meer nodig waren.
De New York Times kopt dat een Nederlandse supermarkt een volledig schap zonder plastic heeft. Het blijkt een filiaal van Ekoplaza in Amsterdam te zijn. De uitbater wil met dit schap de consumenten bewuster maken van het plasticprobleem. Het feit dat de New York Times het Europese verbod op gratis plastic tasjes nog steeds interessant genoeg vindt om te vermelden, geeft de urgentie van het probleem aan.
Lekker pikant
Het 'Internet der dingen' heeft nu ook onze meest intieme momenten bereikt. "Slimme vibrator bestelt pizza als je ‘klaar’ bent" kopt de Vlaamse Metro. Verdere uitleg lijkt ons overbodig.
In het Belgische plaatsje Pollinkhove is een groenten- en fruithandel waar je topless wordt bediend, zo staat op de hooibalen in de omgeving. Een grap ter gelegenheid van het huwelijk van de uitbaters. Die grap hadden ze misschien nog iets slimmer uit kunnen buiten, maar waarschijnlijk was dit voor een plaatsje als Pollinkhove al pikant genoeg.
Lekker gezond
Nestlé heeft een methode ontdekt om melkchocolade met 30% minder suiker toch lekker zoet te laten smaken. Door een andere productiemethode komt de suiker sneller vrij en smaakt daardoor intensiever.
Coca Cola stopt sinds kort een stuk minder suiker in Fanta en Sprite, in ieder geval voor de Britse markt: in plaats van bijna 7 gram per 100 ml zijn het nu iets meer dan 4.5 gram. De reden: het Verenigd Koninkrijk voert een suikertaks in voor dranken met meer dan 5 gram suiker per 100 ml. Omdat de drankjes blijkbaar wel even mierzoet moeten blijven smaken, wordt de suiker door zoetstof vervangen.
Ferrero, de producent van Nutella, heeft de exacte ingrediënten van deze geliefde hazelnootpasta bekend gemaakt: onder andere 50% suiker, 20% palmvet en 13% noten. Wie daarvan schrikt, heeft waarschijnlijk nog nooit de tabel met voedingswaarden op de verpakking bekeken. Bovendien bevatten vergelijkbare smeersels ongeveer evenveel suiker en vet.
McDonalds pretendeert graag dat hun fastfoodmaaltijden de laatste tijd gezonder zijn geworden - en heeft in 2009 het rood in het logo vervangen door groen, om dit te benadrukken. Echter, veel producten - waaronder de frietjes - bevatten juist méér calorieën, suiker en zout dan dertig jaar geleden.
Opmerkelijk culinair
In het Indiase Delhi is een man vermoord door drie restaurantmedewerkers. Hij had steen en been geklaagd over het eten, waarop hij werd aangevallen met een gebroken pollepel.
Belgische bierglazen zijn zo geliefd dat toeristen ze vaak na een bezoek aan de kroeg meenemen als souvenir. Sommige kroegbazen hebben daarom een volledig alarmsysteem aangelegd, anderen hebben een goedkopere oplossing gevonden: wie een Belgisch biertje drinkt, moet een schoen als onderpand afgeven.
De Britse National Trust heeft voor een klein schandaal gezorgd door scones af te beelden met de jam bovenop de crème, en niet andersom, zoals het hoort. De stichting heeft verbetering beloofd en aangekondigd dat het personeel buttons zal krijgen met daarop de tekst #JamFirst.
Een Italiaan die betrapt werd op het stelen van een aubergine, is na een juridische strijd van maar liefst negen jaar vrijgesproken. Het proces heeft goed 8000 euro gekost.
En verder
- Een Franse documentairemaker heeft er 10 maanden over gedaan om een broodje met beleg te produceren. Hij heeft dan ook zelf eerst het graan gezaaid, kippen aangeschaft voor de eieren, en een groentetuin op zijn dak aangelegd.
- Na een boze tweet van Chance The Rapper over vermeend racisme in de nieuwe Heinekenreclame "Sometimes Lighter is Better" is een heuse shitstorm uitgebroken, waarna Heineken de campagne meteen heeft afgebroken.
- De Guardian neemt ons mee op reis naar Japan en biedt een kijkje in de namaaketenindustrie. In Japanse restaurants is het sinds jaar en dag gebruikelijk om een houdbare namaakversie, gemaakt van materialen als plastic en was, van elke maaltijd te hebben, zodat bijvoorbeeld toeristen alleen maar hoeven aan te wijzen wat ze willen eten.
Meer!
- Februari 2018: chips voor vrouwen, vegan hot dogs, en vreetvloggers
- Januari 2018: mochi, raw water en een chocoladereep voor Churchill
- December 2017: plantaardige biefstuk, pitloze avocado's en cannabiswijn
- November 2017: dagen zonder vlees, Jezus in een worstenbroodje en een nudistenrestaurant
- Oktober 2017: schnitzelgate, hondenbrokken en ingedikt water
- September 2017: lelijk eten is lekker en water is voor honden
- Augustus 2017: vegetarisme is te genezen, het spaghettimonster is geen god en ijs dat niet smelt
- Juli 2017: melk goed voor elk, een instagramkit en ongeldige materie
- Juni 2017: sojamelk, Vlaamse friet en een potje Nutella
- Mei 2017: avocadohanden, Amerikaanse logica en beledigende worstjes
- April 2017: planten met met gevoel, heilige boontjes en pikzwarte ijsjes
- Maart 2017: espresso voor de democratie, vegan in de gevangenis en de wraak van de avocado