Open menu

Denk je een smakelijk worstje naar binnen te werken, blijkt het ineens 'nep' te zijn, of - erger nog - een poepburger. Denk je gezond bezig te zijn als je een paar sinaasappels perst voor het ontbijt, is het weer niet goed. Denk je eens flink te zondigen met een reep chocolade, blijkt dat juist wel weer gezond te zijn. Om de verwarring compleet te maken, serveert een exclusief restaurant eetbare aarde en heeft daarmee ook nog eens succes. En hoe explosief zijn cupcakes eigenlijk?

Weet wat je eet

De maand juni is blijkbaar de houd-de-vleeseters-voor-de-gek-maand. We hebben tenminste drie gevallen van 'bedrog' gesignaleerd.

Een groepje internationaal groepje onderzoekers liet een aantal proefpersonen zowel 'echte' worsten als vegetarische worsten proeven. De onderzoekers gingen ervan uit dat de proefpersonen de 'echte' worsten met vlees hoger zouden waarderen, niet alleen vanwege de smaak, maar ook omdat vlees doorgaans geassocieerd wordt met maatschappelijk succes. Wat bleek? Degenen die dachten een 'echt' worstje te hebben gegeten, maar die stiekem toch een vegaworstje naar binnen hadden gewerkt, vonden het worstje erg lekker. Overigens hadden de onderzoekers hetzelfde geintje uitgehaald met Pepsi Cola en een huismerk, met precies dezelfde resultaten.

Ook buiten het ivoren torentje van de wetenschap werden vleeseters voor de gek gehouden. Gordon Ramsay liet deelnemers van 'Hell's Kitchen' drie gerechten proeven: kip met Parmezaanse kaas, een stoofpot met rundvlees en ravioli met worstjes. En niemand had door dat geen van de gerechten vlees bevatte.

Tot zover nog heel onschuldig. Maar het kan nog gekker: de Japanse wetenschapper Mitsuyuki Ikeda heeft burgers gemaakt van menselijke uitscheidingen - in de volksmond ook wel 'poep' genoemd. Of die burgers ook aftrek zullen vinden, is nog onduidelijk.

Maak je niet dik

Gezond eten wordt meer en meer synoniem gesteld met 'eten waar je niet dik van wordt'. Zo wordt het vruchtensapje bij het ontbijt (en wie perst er nu niet elke morgen vier sinaasappels voordat hij of zij naar het werk gaat) gedemoniseerd omdat het erg veel suikers bevat.

Onderzoekers van Harvard gingen nog een stapje verder en volgden de voedingsgewoonten van 120.000(!) mensen over een periode van twintig jaar. Uit de resultaten bleek dat de aardappel, vooral in de vorm van patat, een beruchte dikmaker is. Mensen die veel noten en yoghurt eten, blijven veel slanker: het lijkt er op dat de voedingsstoffen beter worden verteerd - en dat je na een portie yoghurt of noten niet meteen naar een zak chips grijpt.

Van chips gesproken, onderzoekers van de Purdue University Indiana (jawel, alweer Amerika) hebben ontdekt dat light chips dik maken. Ik heb zelf al lang ontdekt dat light chips lang niet zo lekker zijn als gewone chips, en dat je door blijft eten totdat je ofwel misselijk bent danwel er van overtuigd raakt dat deze chips je echt niet gelukkig maken. Het verband blijkt echter nog wat subtieler te zijn: de vetvervanger verstoort de opname van de calorieën die de vettige smaak belooft. De beloning blijft uit en je blijft een hongergevoel houden.

Goed nieuws

Allereerst goed nieuws voor de chocoholics onder ons: donkere chocolade beschermt je tegen UV-straling. En dit schijnt te komen door het stofje flavonol in de cacao. Let wel, je moet de chocolade eten en niet op je gezicht smeren. Gelukkig maar.

Ook de bitterhaters mogen blij zijn: Amerikaanse wetenschappers hebben een stofje ontdekt dat de smaakreceptoren ongevoelig maakt voor de bittere smaak van bijvoorbeeld witlof of spruitjes. Wij zijn trouwens van mening dat bitter juist erg lekker kan zijn en betreuren het feit dat de aubergines van vandaag de dag lang niet meer zo bitter zijn als in de goede oude tijd.

Terrible trends

We komen elke maand wel een eettrend tegen die we liever vandaag dan morgen voorbij zouden zien gaan. Deze maand: aarde eten en hartige marshmallows.

Aarde eten kennen we uit de boeken van Gabriel Garcia Márquez. Daar komt altijd wel een oud-tante in voor die de muren van het woonhuis langzaam opeet. Hartstikke leuk bedacht. Maar nu bedacht ene René Redzepi, de chef van het beste restaurant ter wereld, Noma, dat het ook leuk zou zijn om aarde te serveren in zijn dure restaurant. Eetbare aarde, welteverstaan. Ach ja, zo'n grapje van de Scandinavische keuken moet kunnen. Maar wat gebeurt er nu? Allerlei minder capabele chefs gaan dat nadoen. En nu struikelen we over menukaarten met 'aarde van chocolade', 'aarde van quinoa gemengd met fijngestampte kikkererwten', 'aarde van...'. Niet leuk, niet origineel en niet lekker. Noem geraspte chocola gewoon 'geraspte chocola', oké?

En als we nog even verder mogen gaan: in diezelfde restaurants komen we opeens voortdurend hartige marshmallows tegen. Haute-cuisine marshmallows met komkommer en zo. Volgens ons is een marshmallow een dingetje dat Amerikanen roosteren boven kampvuur, en van ons mag dat vooral zo blijven.

Grand dessert

  • Gekheid op een stokje: cake pops, oftewel lolliestokjes met een mini-cupcake er op. Razend populair in Londen, onder andere te verkrijgen bij Harrods en Selfridges.
  • Cupcakes zijn in ieder geval een stuk gezonder dan explosieven. Britse spionnen vonden dat ook en hebben in het terroristenblaadje Inspire de handleidingen voor het maken van bommen vervangen door recepten van cupcakes.
  • De oude Romeinen aten dan wel geen cupcakes, maar wel veel olijven, walnoten, eieren en vijgen. Uit archeologische opgravingen bleek dat ze ook rare dingen aten als zee-egels.
  • En wat eet de doorsnee Amerikaan vandaag de dag? Neem een kijkje in hun koelkasten.
  • Overigens hebben de Amerikanen onlangs de voedselpiramide vervangen door een simpel eetbordje. Dat eet een stuk makkelijker, toch?
  • En wie zorgen ervoor dat je broccoliroosjes er netjes gemaaid bij staan? Dat zijn de kleine mannetjes in je koelkast, die ook niet te beroerd zijn om in hun vrije tijd een hole in one te scoren op je ijsje.
  • Honger gekregen? Probeer dan dit recept voor camembert uit de oven met gepofte knoflook, rozemarijn en tijm.

Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama