Open menu

watlazenwe thbDenemarken bindt de strijd aan met vet. Nederland eet graag gezond en duurzaam. Groot-Brittannië heeft 's werelds duurste toetje en 's werelds dodelijkste curry. Italiaanse soldaten kunnen niet zonder tandenstokers. En wat heeft bacon te zoeken in toetjes? Oktober 2011 in vogelvlucht.

Dikke Denen en Brave Burgers

altVoor wie graag een glaasje wijn drinkt, was Denemarken al een duur land. Maar als je ook graag een lekker kaasje bij de wijn eet, moet je bij onze noorderburen nu nog dieper in de buidel tasten. Sinds 1 oktober is er in Denemarken namelijk een vetbelasting: 2.15 euro per kilo verzadigd vet - en dat geldt voor alle producten, van boter (meer dan 50 cent per pakje) tot diepvriespizza. Op korte termijn zal het verwachte gezondheidseffect wel uitblijven, want de Denen hebben flink gehamsterd. Wie weet werpt het beleid zijn vruchten af en kunnen we over een tijdje 100-jarige marathonlopers uit Denemarken verwachten.

Gelukkig hoeven wij Nederlanders ons niet druk te maken over het voedingspatroon van ons kroost: die eten natuurlijk het liefst gezond en duurzaam - althans, volgens het Voedingscentrum. Maar Nederlander als we zijn, wel het liefst makkelijk. Daarom kun je in Zutphen en Warnsveld na een drukke werkdag bij de kinderopvang naast je kind ook een kant-en-klare biologische maaltijd meekrijgen. En ook de Vegetarische Restaurantweek was een groot succes. Wat zijn we toch een braaf volkje - en dat terwijl het ons niet gemakkelijk wordt gemaakt.

Zuur en zepig - lekker toch?

altBen je ook zo iemand die vol genot het restje balsamicodressing uit het bakje slurpt? Dat hoef je nooit meer stiekem te doen, want thans is er drinkazijn - we vermoeden dat het groepje liefhebbers zeer select doch zeer enthousiast zal zijn. Nog zo'n goedje waar je ofwel dol op bent danwel haat: koriander. En die voorkeur schijnt genetisch bepaald te zijn. Mocht jij koriander vooral zepig vinden smaken: geef de hoop op dat je het ooit wel zult kunnen waarderen. Maar je weet niet wat je mist.

Duurder, scherper, groter

altVoor het meest exclusieve toetje ter wereld kun je terecht in het Britse Windemere. Voor een slordige 25.000 euro krijg je een creatie van vier Belgische chocolades (met de smaken perzik, sinaasappel en whiskey), met een topping van eetbaar goud en champagnekaviaar. Het geheel wordt decent gecompleteerd door een diamant. Voor de scherpste curry kun je ook in Groot-Brittannië terecht, in het Schotse Edinburgh. De 'killer curry' werd tijdens een benefietdiner geserveerd en was een tikje te scherp: meerdere gasten moesten overgeven of vielen flauw. Twee gasten moesten zelfs naar het ziekenhuis worden getransporteerd. Tenslotte: 's werelds grootste sushigerecht vind je natuurlijk in Japan.

Rats, kuch en bonen

De berucht eentonige soldatenkost is al lang verleden tijd. Onze troepen kunnen zich dagelijks verheugen op afwisselende kant-en-klaarmaaltijden. Wat in de pakketjes zit, verschilt van land tot land. Zuid-Koreaanse soldaten kunnen niet zonder kimchi, de Amerikanen niet zonder pindakaas. In elk pakket is er ook wat te snoepen: voor de Franse zoetekauw is er nougat, caramel en chocolade. En voor de ijdele Italiaanse macho's zit er een pakje tandenstokers in het pakket.

Tertia's Terrible Food Trends

Als vegetariër kun je je tijdens een wat formeler (zaken- of familie-)diner goed in de stress werken. Is de soep zonder ballen en is de bouillon vegetarisch? Bevat de pasta niet per ongeluk toch wat garnaal? Zit er niet stiekem een flintertje gehakt in de ovenschotel? Gelukkig kun je je tegen het einde van het diner ontspannen: het dessert is vaak behoorlijk vegavriendelijk. Toegegeven, er kan wat gelatine om de hoek komen kijken, maar niet elke vegetariër let daarop en bovendien lijken de hoogtijdagen van gelatine in de restaurantkeuken voorbij. Maar nu! Iets nieuws! Bacon bij het dessert lijkt helemaal hip te zijn. Bacon-honingvlokken, bacon-vanillepoeder, bacon-chip met ahornsmaak, je kunt het zo gek niet bedenken en het komt voorbij. De afgelopen maand al twee keer gespot in een restaurant en nu hadden ze het er in de Australische Masterchef ook al over. Jongens, we vinden dat géén goede ontwikkeling. Gebruik die bacon gewoon in een niet-veggie Engels ontbijt, en gebruik voor desserts chocolade, caramel, fruit, room en meer traditioneel spul. Zodat we weer terug kunnen naar de stressvrije afsluiting van de maaltijd.

En verder

  • 1 oktober was World Vegetarian Day. Ter gelegenheid daarvan een paar smoeltjes van min of meer beroemde vegetariërs in de Huffington Post.
  • Hoe snoer je Gordon Ramsay de mond? Dat kun je zien in deze leuke reclame van Specsavers.
  • Nog meer reclame: Alpro krijgt Bologna aan de vegetarische pasta bolognese.
  • De Washington Post geeft tips hoe je voedsel het beste invriest en weer ontdooit.
  • De restaurants Bling (Oosterhout) en De Kromme Dissel (Heelsum) kregen de Publieksprijs Restaurant Week.
  • Tv-kok Anthony Bourdain heeft niet veel op met vegetariërs, maar houdt wel van een jointje op zijn tijd.
  • Eetweetje: van elke 100 hazelnoten die in de wereld verbouwd worden, belanden er 15 in een product van Ferrero.

Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama