In eigen land zijn chocolademelk en bonbons met zeewier de toekomst en gaan senioren vegetarisch wonen. In Amerika bereiden ze fastfood geheel in het laboratorium en betalen ze de transvetten in candybars per gram. In Londen struikelen we tot grote ergernis veelvuldig over granaatappelpitjes. En verder ontketent zich een felle pepernotenrevolutie en boeken de pastafari's een overwinning.
Onderwaterboerderij
Akkers, weilanden, mestproblemen en overvolle stallen zijn zo passé. In Zeeland is deze maand de eerste duurame zeeboerderij van Europa, de Schelphoek genaamd, geopend. En daar houden ze geen oesters, mosselen of haring, maar kweken ze zeewier.
Om in de toekomst de almaar groeiende wereldbevolking van voedsel en energie te voorzien, zijn de huidige bronnen straks niet meer voldoende. Zeewier is volgens hen de oplossing. Dit gewas groeit snel, is eiwitrijk en inzetbaar voor vele producten, zoals voedsel, medicijnen en in de toekomst zelfs in kunststof.
Niet gevreesd:het ziet er niet naar uit dat we straks alleen nog maar borden vol nori en wakame eten, want het gewas is makkelijk te verwerken. Naar verwachting vinden we zeewier in de toekomst terug in (vega-?)kroketten en chocolademelk. Maar ook culinaire creatievelingen weten wel raad met dit zoute plantje. Zo ontwikkelde distillateur Petra de Boevere, bekend als Het meisje van de Slijterij, zeeuwierjenever. Nu nog met Japans wier, maar wie weet straks een onvervalst Hollands product. En patissier Geert Broekmans borduurde hier weer op voort en stopt de jenever in zijn zijn eigen creatie, de zeeuwierjeneverbonbon.
Kookkunst
Voor sommigen is een fatsoenlijke maaltijd bereiden al een kunst op zich. Anderen verliezen zich in torentjes bouwen, sausstrepen trekken en eetbare bloemen om het bord zo mooi mogelijk op te maken. Weer anderen zien de keuken niet eens van binnen en trekken zich terug aan de tekentafel of de camera en maken food for the eye.
- Wie na de vakantie iets anders wil doen dan weer een plakboek vol landschapsfoto's maken, tekent een eigen 'map'. Op deze website vind je kunstige plattegronden en illustraties van eetervaringen in het buitenland. Ziet er waanzinnig mooi uit en iedereen weet direct waar je die ene leuke ijssalon of hippe cocktailbar vindt. Ga je niet de grens over? Teken dan je favoriete recept.
- Dat een recept niet altijd leidt tot een eetbaar gerecht, bewijst dit grappige en zeer mooi gemaakte filmpje van universiteitsstudenten uit Hannover. Ze geven je het exclusieve recept van het succes van filmmaker Alfred Hitchcock.
- Prijs jezelf gelukkig wanneer je nog geen vakantie hebt geboekt... Na het zien van deze sfeervolle photostory over eten en drinken in Florence weet je direct waar je moet zijn.
- En wie het zonde vindt om de bruidstaart aan te snijden (of erg bang is om dik te worden op dé dag), kiest ervoor om het baksel te laten vereeuwigen in vilt.
Amerika op de bres voor good food
Eet je diervriendelijk, dan eet je geen dieren. Eet je natuurvriendelijk, dan eet je niets uit de natuur. Dat is de logica van fastfoodketen Taco Bell. Zij lanceren een nieuw menu: Taco Bell's New Green Menu. Dit menu bevat geen enkel ingrediënt van natuurlijke oorsprong. Dit fantastisch gemaakte filmpje (gezien op de website Eetschrijven) klinkt ons als 1984-achtige nachtmerrie in de oren. Kijk, lach en huiver.
Dat activisme niet gelijk hoeft te staan aan jezelf vastketenen aan een megastal of de lokale McDonalds bedreigen, bewijst Danielle Konya. Zij startte haar eigen veganistische bakkerij Vegan Treats en scoorde met haar taarten een hit. Deze zomer wordt een twaalfdelige docuserie over haar, genaamd ’Sweet Avenger’, in Amerika uitgezonden.
Werk je bij Google, dan heb je geluk. Dit bedrijf heeft namelijk een 'all you can eat' principe voor de werknemers. Klinkt slecht, maar dit gratis onbeperkte eten is biologisch, van lokale producenten en gezond. Bedoeld om gezonde keuzes te bevorderen. Verder bevat al het voedsel in de kantine een label dat aangeeft of het een gezonde keuze is of niet. Uitzondering op dit gratis gesnaai is de snackautomaat. Werknemers die hier iets uit kiezen, betalen de prijs per gram suiker, vet en transvet. Op de vraag of werknemers niet juist aankomen van al dat gratis voedsel is (nog) niet volmondig 'nee' te zeggen. Nieuwe werknemers komen eerst aan, just because it's free, en vallen pas dan geleidelijk af.
Het wel en wee van vegetariërs
Moe om altijd maar uit leggen waarom je geen vlees eet? Blijkbaar is het ook niet zo simpel. Uit onderzoek blijkt dat er geen overheersende factor aan te wijzen is waarom mensen stoppen met het eten van vlees en vis.
55-plus vegetariërs uit Terborg en omstreken kunnen straks hun intrek nemen in een wooncomplex exclusief voor vegetariërs. Het complex bestaat uit individuele appartementen, aangevuld met een vegetarisch café en kenniscentrum. En wanneer er zorg verleend moet worden, is dit uiteraard voorzien van flink veel keus in vegetarisch eten.
Reken voorgoed af met het vooroordeel dat vegetariërs er bleek en ondervoed uitzien en doe mee aan de fotowedstrijd voor meest sexy vegetariër. PETA kiest dit keer niet de aantrekkelijkste celebrity die geen vlees eet, maar kroont dit jaar de gewone man/vrouw die het vlees heeft afgezworen. Neem dus je meest sexy pose aan, stel de zelfontspanner in en opsturen maar!
Terrible Trends
We komen elke maand wel een eettrend tegen die we liever vandaag dan morgen voorbij zouden zien gaan. Deze maand: granaatappelpitjes.
Eerst waren er zongedroogde tomaten. Die zaten overal door. Tot en met de Foe Yong Hai bij de Chinees op de hoek die ook eens iets leuks wilde proberen. Toen kwamen de pijnboompitten. En nu lijken die te worden opgevolgd door granaatappelpitjes.
Begrijp ons goed: we hebben helemaal niet zo veel tegen granaatappelpitjes, ze zijn tenslotte lekker en gezond. Maar tijdens een recent tripje naar Londen (en wat nu in Londen gebeurt, waait in no time over naar Nederland) kregen we in één etmaal maar liefst vier keer granaatappel voorgezet. In de yoghurt. Over de couscous. Bij een courgette-pannekoekje. En het was echt niet zo dat we steeds bij de Libanees aten: ook Grieken, Italianen en zelfs Thaise restaurants doen nu aan granaatappel. Terwijl, jongens, het seizoen voor granaatappel de herfst is, en het begin van de winter. Nú zitten we midden in het bessenseizoen!
Grand dessert
- Is het een quiche? Is het een frittata? Nee, het is Klary Koopmans eigen hartige tuinbonentaart zonder korst.
- Facebook: niet alleen handig voor Arabische revoluties, je kunt er ook de prijs van cottage cheese mee omlaag krijgen.
- Stop maar mediteren en ga weer met de hand afwassen. Tweederde van de ondervraagden vindt de vaatwasser teleurstellend en wast eigenhandig de vaat nog eens dunnetjes over. Ontspannend, dat wel.
- Verras je geliefde met een overnachting in het graan. Of beter gezegd, in een oude graansilo.
- Vrijheid van religie kent geen grenzen. Zie hier de klinkende overwinning voor de pastafari’s: Niko Alm (34) mag een vergiet dragen, op zijn rijbewijs. What's next, spaghettihaar en macaronikettingen?
- Vegatopia's ijsmaand loopt bijna ten einde (we gaan nog een weekje langer door!)... Maar we krijgen er nog geen genoeg van en hopen op beter weersvoorspellingen om deze ijslollies met spannende smaken van Mark Bittman uit te proberen.
- Een beter milieu begint bij jezelf. En met het eten van linzen.
- Sterallures of iets te gefixeerd op dierenleed? Zanger Morrissey laat weer van zich horen en meent dat de droevige eenmansactie in Noorwegen in het niet valt bij het dagelijkse bloedvergieten van McDonalds en Kentucky Fried Chicken. Eh, tja...
- Oke, het is nog wat vroeg, maar je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn. Echte pepernoten. Weg met alle supermarktpepernoten (die sneller in de winkel liggen dan je lief is). Wij willen alleen nog maar echte pepernoten, compleet met echte staartpeper, echte anijs en echte kaneel. Weg met de surrogaat, lang leve de revolutie!
Meer!
- Wat Lazen We Deze Maand: juni 2011
- Wat Lazen We Deze Maand: mei 2011
- Wat Lazen We Deze Maand: april 2011
- Wat Lazen We Deze Maand: maart 2011
- Wat Lazen We Deze Maand: februari 2011
- Wat Lazen We Deze Maand: januari 2011