Open menu

vegan kip kerrie kleinEnerzijds juich ik de opkomst van smaakgetrouwe vleesvervangers toe, maar anderzijds heb ik er weinig binding mee, omdat ik al een hele tijd vegetariër was voordat ze echt opkwamen. Toch heb ik me onlangs laten verleiden tot het kopen van een pakje vegan kipstukjes. Toen bedacht ik dat het dan nog beter was om ineens maar helemaal retro te gaan. Het retro kipgerecht bij uitstek is natuurlijk kip-kerrie met stukjes ananas.Een klassieker uit de jaren 1980 die zelfs nu nog opduikt. Ik ben aan de slag gegaan met het originele recept in het achterhoofd, maar toch op mijn eigen manier en puur plantaardig. Omdat ik veel verschillende specerijen gebruik voor dit recept, zijn er aantal optioneel. Geen nood dus wanneer je ze niet allemaal in huis hebt.

1 ui
2 teentje knoflook
1/2 rode paprika
1/2 groene paprika
100 g vegan kipstukjes (1 pakje)
1 tl kurkuma
1/2 tl gemalen komijn
1/2 tl gemalen koriander
1/4 tl chilipoeder of meer naar smaak
1/4 tl gemberpoeder
1/4 tl gemalen fenegriek (optioneel)
2 tl kerry madras
een paar kerrieblaadjes (optioneel)
snuf zout
250 g champignons
3 dl kokosmelk
170 g ananas uit blik in stukjes (dit zijn 5 schijven ananas)
1 tl garam masala (optioneel)
fijngehakte korianderblaadjes
olie om te bakken

  • Maak de paprika's schoon en snij ze in niet al te kleine blokjes. Snij de champignons in kwarten. Zet opzij.
  • Hak de ui fijn en bak ze glazig in wat olie. Hak de knoflook fijn en voeg ook deze toe. Doe er dan de paprika en de vegan kipstukjes bij en bak 5 minuten mee.
  • Voeg de champignons toe, samen met alle specerijen en het zout, behalve de garam masala. Roer alles een minuut goed onder elkaar, vooral om de kruiden en de groenten goed te mengen.
  • Giet er nu de kokosmelk bij en breng het geheel aan de kook. Laat 10 minuten gaar worden en inkoken op middelhoog vuur zonder deksel. Roer regelmatig.
  • Zet het vuur zacht en voeg de uitgelekte ananasstukjes toe. Dep ze indien nodig droog met keukenpapier om te verhinderen dat je saus te lopend wordt. Laat nog even doorwarmen.
  • Haal de pan van het vuur. Werk af met garam masala (of anders gewoon kerrie madras) en de gehakte korianderblaadjes.

Serveer met rijst.

vegan kip kerrie


Meer retrorecepten!

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama