Stamppot behoort tot ons culinaire erfgoed. In België noemen ze het zowel in het Nederlands als in het Frans vaker "stoemp", een woord afkomstig uit het Brusselse dialect. De oorsprong van het gerecht gaat honderden jaren terug. Groenten werden gekookt in een grote ketel boven het vuur. Bij de introductie van de aardappel is de huidige stamppot onstaan. De bereiding werd verfijnd naarmate de keukenapperatuur ook verbeterde. Wel is het zo dat we tegenwoordig zowat alles stamppot noemen. Vaak gaat het eigenlijk om aardappelpuree met groente, ongeacht de bereidingswijze. Een traditionele stamppot is echter een éénpansgerecht. Het recept dat ik met jullie deel heb ik leren kennen uit oude kookboeken. Verrassend geeft deze manier van bereiden meer smaak en hoef je achteraf nauwelijks of geen boter of melk toe te voegen.
Voor 2 personen als hoofdgerecht
500 g bloemige aardappels
250 g wortels
1 ui
1 laurierblad
1 teentje knoflook (optioneel)
olie of boter
peper en zout
water
- Snij de ui fijn. Hak het teentje knoflook fijn. Bak ze glazig in olie of boter en een ruime pan. De knoflook is niet traditioneel in het recept en daarom ook optioneel hier.
- Schil de aardappels en de wortels en snij ze in gelijke plakjes van ongeveer een centimeter.
- Leg de wortelplakjes mooi en gelijk in de pan. Leg hierop het laurierblad en voeg een snuf zout toe. Leg nu de aardappelplakken er netjes op.
- Voeg ongeveer een deciliter water toe. De bedoeling is dat het water verdampt, net zoals bij gestoofde wortels. De aardappels garen door de stoom.
- Breng het geheel aan de kook een laat het met deksel ongeveer 20-25 minuten zachtjes koken, of totdat het water verdampt is en de de aardappels en de wortel gaar zijn.
- Wanneer het geheel droog staat, voeg je wat water toe. Wanneer je te veel water hebt gebruikt, haal je het deksel eraf en zet je het vuur hoger zodat het water sneller verdampt. Afgieten is het laatste redmiddel.
- Een paar minuten voor het einde roer je alles even door elkaar. Verwijder het laurierblad en pureer het geheel met een stamper of een roerzeef. Kruid af met peper en zout en voeg eventueel nog een klontje boter toe.
Dit stamppotrecept is eigenlijk een basisrecept. Vervang de wortels door groente van jouw keuze. Of voeg wat erwtjes toe. Houd wel een verhouding van één deel groente en twee delen aardappels aan.
Meer stamppot!
- Colcannon
- Frisse sla-stamppot
- Italiaanse stamppot
- Ovenschotel met prei en stamppot
- Preistamppot met kampersteur
- Roze stamppot met geitenkaas-notenhartjes
- Stamppot met waterkers
- Stamppot rauwe witlof met groene mosterd en boerenkaas
- Stamppot spinazie met champignons en pijnboompitten
- Stamppot van radijsjes met loof en pittig walnoten-paddenstoelengehakt