Open menu

Bietenpasta kleinIn juli en augustus schuiven we het klassieke Vegatopia weekmenu even aan de kant en schakelen we over naar een losser formaat vol lekkere zomerinspiratie. Deze week bijten we de spits met vrij gemakkelijke zomerrecepten die  geschikt zijn voor de dagen waarop het niet bloedheet is, nu de weersverwachtingen ons niet altijd toelachen. Met een bak sla als avondeten hebben we dus niet voldoende. We verkennen de zomerse mogelijkheden van risotto, pasta en zelfs stamppot, met telkens ook een iets uitgebreider recept.

Risotto

Risotto is een éénpansgerecht dat je het hele jaar door kan eten. De basisbereiding is simpel en verder kan je eigenlijk eindeloos variëren. Een van de meest eenvoudige versie is de goudgele risotto met saffraan, een vegetarische versie van risotto alla milanese. Een leuke variant hierop is risotto met saffraan en bloemkool. Als extra vullende risotto kan je dan weer rode-bietenrisotto met berglinzen en saladekaas maken.

rode bietenrisotto

Mocht je wat meer tijd hebben, maak dan deze gevulde paprika's met tomatenrisotto. Lekker als hoofdgerecht, warm of lauw. In plaats van paprika's kan je ook uitgeholde tomaten gebruiken.

TomatenrisottoPaprikaHedwig

Pasta

Pasta past altijd! We beginnen met drie eenvoudige puur plantaardige recepten. Ten eerste een éénpanspasta met tomaten en olijven: heel gemakkelijk en met ingrediënten die je wellicht altijd in huis hebt. Geef eventueel nog gegrilde groente als bijgerecht. Een andere optie met iets meer groente is pasta met romige saus en broccoli met een kazige smaak. De derde mogelijkheid is romige bietenpasta met mizuna. Indien je geen mizuna kan vinden, gebruik dan rucola of zelfs veldsla.

pasta romige saus broccoli

Iets sjieker is deze zomerse orzo met tuinbonen en courgette en mozzarella. Gebruik verse ingrediënten van goede kwaliteit voor een optimaal resultaat. Lekker met een fris glas witte wijn.

Zomerse orzo

Stamppot

Stamppot is niet enkel winterkost. Afhankelijk van de groente die je gebruikt, kan dit ook perfect in de zomer. Eenvoudig en fris is aardappelpuree met verse kervel en karnemelk, een traditioneel recept uit West-Vlaanderen. Ook lekker is zomerse aardappelpuree met tomaat en lente-ui en snelle geitenkaaskroketjes. Gebruik hiervoor goede zongerijpte tomaten voor een optimaal resultaat. Een derde mogelijkheid is een Italiaanse stamppot met onder andere pijnboompitten en mozzarella. Voor een romiger resultaat mag je altijd nog een klontje boter toevoegen.

pureetomaatgeitenkaas

Iets uitgebreider, maar ook nauwelijks meer werk is stamppot van radijsjes met loof en pittig walnoten-paddenstoelengehakt. Dit gerecht ziet er zelfs feestelijk uit. Dit mag ook op tafel wanneer je gasten hebt.

radijsstamppot

 

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama