Open menu

maandoverzicht 256x192Als vegetarisch de standaardkeuze wordt, zullen meer mensen ook die keuze maken, blijkt uit onderzoek. De plantaardige sector groeit in Vlaanderen, met Alpro als vlaggeschip. Supermarktklanten letten steeds meer op dierenwelzijn. Reclame voor junkfood is verboden op steeds meer Britse bussen en treinen. Danone wil af van de Nutriscore. Verschillende supermarkten misleiden hun klanten door eerst de prijzen te verhogen, om ze daarna als 'aanbieding' te verlagen. September 2024 in vogelvlucht.

Lekker vegetarisch

Als vegetarisch op een menukaart de standaard - en dus niet de uitzondering - is, dan worden er duidelijk meer vega-menu's besteld. Dit bleek uit een Wagenings experiment in een echt restaurant. Extra maatregelen om vleesmenu's onaantrekkelijker te maken (zoals een meerprijs) zorgden voor nauwelijks extra effect: 'priming´, dus het veranderen van de standaardkeuze, is al een krachtig middel.

De Vlaamse plantaardige sector bestaat uit meer dan 2000 werknemers, met Alpro - bekend van de vegan alternatieven voor zuivel - als vlaggeschip. Hoewel de sector gestaag groeit, wordt er in Vlaanderen amper minder vlees gegeten.

Net als andere grote steden als Berlijn of Londen, loopt de hoofdstad Brussel in België voorop als het om plantaardig eten gaat. De clichébeelden over veganisten blijven echter lang hangen bij de bevolking.

Foodlog ziet een trend dat nieuwe vleesvervangers juist niet meer op vlees proberen te lijken. Dit omdat de plantaardige producten toch telkens net niet echt op het originele dierlijke product lijken.

Duitse supermarktklanten letten steeds meer op dierenwelzijn en biologische keurmerken. En ook Nederlanders kiezen in de supermarkt steeds vaker voor duurzaam, met name bij vlees en zuivel.

haver

Lekker gezond

Als kinderen moeilijke eters zijn, dan kan dat mede liggen aan hun genen: identieke tweelingen hebben vaker dezelfde eetproblemen dan niet-identieke tweelingen. Dat betekent echter zeker niet dat ouders  er geen positieve invloed op kunnen uitoefenen.

Steeds meer regio's in Groot-Brittannië verbieden advertenties voor junkfood op bussen en treinen, onder andere in Londen. Vanaf volgend jaar zal ook tv-reclame voor junkfood voor negen uur 's avonds niet meer toegestaan zijn.

Danone wil af van de Nutri-Score. Door een nieuwe berekening worden de zuivelproducten net zo behandeld als frisdrank en snoep, en krijgen dus veel slechtere scores. Danone vindt dit absurd en heeft zich teruggetrokken, wat weer tot kritiek van Foodwatch op het vrijwillige karakter van de Nutri-Score heeft geleid.

In tegenstelling tot frisdrank hoeven op de verpakking van alcoholische dranken geen ingrediëntenlijstjes of voedingswaarden te staan. En dat terwijl deze dranken vaak veel suiker bevatten en met name mixdranken vaak minstens zo ultrabewerkt zijn als 'gewone' frisdrank.

De huidige neiging om voeding als brandstof te zien, dat vooral gezond moet zijn - en waarbij junkfood in het algemeen wordt veroordeeld - kan ook averechts werken. In een gezond eetpatroon moet ook ruimte voor genieten en troosteten zijn, aldus experts van het Amerikaanse The Eating Disorder Center.

pizzadozen blikjes

Lekker gevaarlijk

Een vliegtuig van Scandinavian Airlines moest een noodlanding maken, omdat er een muis uit een doosje eten was gesprongen. Dit was nodig om het risico uit te sluiten dat de muis aan een kabel zou gaan knagen.

De Duitse politie is een onderzoek gestart na de dood van een restaurantbezoekster. De vrouw is gestorven na het eten van tortellini in een Italiaans restaurant; al eerder zijn er meldingen van voedselvergifting gekomen van gasten die in datzelfde restaurant tortellini hadden gegeten.

In Duitsland, Oostenrijk en Denemarken zijn er opmerkelijk veel gevallen van voedselvergiftiging, die waarschijnlijk veroorzaakt zijn door salmonella op de rucola.

rucola

Schaarste en inflatie

De Consumentenbond heeft vastgesteld dat supermarkten als Jumbo, Dirk en Aldi regelmatig eerst de prijzen verhogen, om ze daarna weer als 'aanbieding' te verlagen.De supermarkten ontkennen dat ze gebruik maken van deze misleidende tactieken.

De Duitse supermarktketen Aldi Süd is vanwege vergelijkbare misleidende aanbiedingen door het Europese Hooggerechtshof op de vingers getikt. Volgens Europese regelgeving mogen aanbiedingen alleen gebaseerd worden op de laagste prijs in de afgelopen dertig dagen.

supermarkt

En verder

 


  Meer!

 

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama