Open menu

maandoverzicht 256x192De eerste plantaardige chefs zijn bijna afgestudeerd. Door de regenval worden groente, fruit en aardappelen duurder. De Voedselbank probeert de schaamte te doorbreken en gebruikt data-analyse om te herkennen waar hulp nodig is. De kunstmatige intelligentie van McDonald's laat te wensen over. Nederlanders krijgen twee keer zoveel suiker binnen als ze denken. Zwitsers ontwikkelen gezondere en duurzamere chocolade. Voetbalfans spotten met de nationale gerechten van de tegenstander. Een Amersfoortse snackbar ontwikkelt een variant op de Groningse eierbal. Juni 2024 in vogelvlucht.

Lekker vegetarisch

De eerste lichting studenten van de opleiding "plantbased chef" van het ROC Amsterdam is bijna klaar. De 'reguliere' koks in het examenteam waren positief verrast, de ervaren groentespecialisten waren kritischer - maar ook zij vonden dat er goed werd gekookt.

Niet vegetarisch, maar er heeft geen dier voor hoeven te sterven: vleesrijst. Koreaanse wetenschappers hebben een manier gevonden om vleescellen in rijstkorrels te injecteren. Daardoor is de rijst rijk aan eiwitten, wat het geschikt maakt voor voedselhulp bij hongersnood - of als atronautenvoer.

rijst boekweit gierst

Schaarste en inflatie

Na het natte begin van het jaar en de vele heftige regenbuien valt de groente-oogst nogal tegen. Hierdoor zullen sommige soorten groente en fruit soms niet beschikbaar zijn en zal de prijs omhoog gaan. Op dit moment geldt dit voor de spinazieschappen, die na een verregende oogst vaak helemaal leeg zijn.

Ook de prijs van aardappels is door de regenval gestegen, omdat ze pas later kunnen worden geoogst. Naar verwachting zullen de prijzen in juli weer dalen.

Ook olijfolie is flink duurder geworden. Om de olijfolie toch betaalbaar te houden heeft Spanje het btw-tarief op nul procent gezet. Spanjaarden gebruiken jaarlijks gemiddeld veertien liter olijfolie per persoon.

De Britse regering wil 365 miljoen pond investeren in het schoolontbijt. De armoede in Groot-Brittanië is gestegen en daardoor wordt in veel gezinnen bespaard op het ontbijt. Met een volle maag kunnen scholieren tenslotte een stuk beter leren.

ontbijt kind

Voedselbanken

Het aantal voedselbanken in Groot-Brittannië is sinds 2010 gestegen van slechts 35 in 2010 tot maar liefst 2800 voedselbanken tegenwoordig. Aan de ene kant is het positief dat er zoveel aan liefdadigheid wordt gedaan, maar de gigantische stijging is ook een teken dat de Britse welvaartstaat het af laat weten.

Tijdens haar toernee door Groot-Brittannië heeft Taylor Swift gul gedoneerd aan verschillende voedselbanken, waaronder Cardiff en Liverpool. Dit geeft de voedselbanken ruimte om zich te concentreren op fondsenwerving voor de toekomst.

De Nederlandse Voedselbank merkt dat veel mensen uit schaamte hier geen gebruik van maken. Ze willen proberen het taboe te doorbreken door het aanmeldproces te verbeteren en het bezoek aan de Voedselbank prettiger te maken.

Daarnaast gaan de Voedselbanken data-analyse gebruiken om wijken te identificeren waar veel mensen wel voor hulp in aanmerking komen, maar er geen gebruik van maken. De reden kan bijvoorbeeld zijn dat de Voedselbank lastig te bereiken is, wat kan worden opgelost met extra uitgiftepunten.

supermarkt

Ondertussen bij McDonald's

McDonald's meldde trots dat ze - heel modern - kunstmatige intelligentie bij bestellingen in wilden zetten. De bestellingen van klanten zouden door automatische spraakherkenning worden verwerkt. Zo heel moeilijk is dat tenslotte niet, want het aantal woorden op de menukaart is redelijk overzichtelijk.

De praktijk viel nogal tegen: op sociale media circuleren filmpjes van klanten die ijs met boter of zelfs spek krijgen, of die ineens voor 200 dollar aan kipnuggets blijken te hebben besteld. McDonald's heeft de proef daarom maar stilletjes stopgezet.

In een paginagrote advertentie beweerde McDonald's dat hun Franse friet niets meer bevat dan aardappel en een snufje zout. Op de website wordt echter vermeld dat de frietjes ook stabilisator, dextrose en plantaardige oliën bevatten. Volgens Foodwatch is dat niet heel erg, zolang McDonald's er maar niet over liegt.

In een rechtszaak heeft McDonald's het exclusieve recht op de naam Big Mac deels verloren: omdat de fastfoodketen het merk al vijf jaar in Europa niet heeft gebruikt voor kipproducten, mag de keten Supermac's nu ook de naam gebruiken voor hun kipassortiment.

mcdonalds frietjes

Lekker gezond

Nederlanders krijgen bijna twee keer zoveel suiker binnen als ze zelf denken. Belangrijke boosdoeners zijn kant-en-klare pakjes en zakjes. De onderzoekers stellen vast dat koken met eigen kruiden veel gezonder is.

Britse afhaalmaaltijden bevatten vaak meer calorieën dan de aanbevolen dagelijkse maximumhoeveelheid. Met name afhaalpizza's scoren slecht, maar ook belegde broodjes en wraps leggen veel gewicht in de schaal, omdat ze veel worden verkocht.

Het is nu officleel bewezen dat het Planetary Health Diet goed is voor onze planeet én voor onszelf. Uit een studie bleek dat deelnemers die zich goed aan het dieet hielden, gezonder en langer leefden. Het 'win-win-dieet' is voor de helft plantaardig, met een beperkte hoeveelheid dierlijke producten.

Zwitserse wetenschappers zijn er in geslaagd om gezondere en duurzamere chocolade te maken door de hele cacaovrucht te gebruiken in plaats van alleen de boon. De zoete vruchtmassa zorgt ervoor dat er geen suiker hoeft te worden toegevoegd. Proefpersonen merkten nauwelijks een verschil in vergelijking met reguliere donkere chocolade.

Denemarken roept Koreaanse noedels terug, omdat ze te pittig zijn. Er zou zelfs sprake zijn van vergiftigingsgevaar, vooral onder jongeren die elkaar op sociale media uitdagen om de noedels te eten. Een testteam van The Guardian kan uit ervaring bevestigen dat de noedels tot een bijzonder pittige eetervaring leiden.

instantnoedels

Eten is cultuur

Tijdens het Europese Kampioenschap voetbal spotten de fans vriendschappelijk met de nationale gerechten van de tegenstander. Zo roepen Zwitsers dat hun fondue beter is dan Hongaarse goulash, en Oostenrijkers vinden dat schnitzel beter is dan Frans stokbrood.

De Australische atleten kunnen ook in Frankrijk genieten van hun geliefde Weet-Bix en Vegemite. Hoewel Frankrijk natuurlijk culinair meer dan genoeg te bieden heeft, hebben de sporters ook behoefte aan een thuisgevoel.

In de Italiaanse regio Puglia protesteren de bewoners tijdens de vergadering van de G7 tegen sociale ongelijkheid door hun traditionele gedroogde brood, frisella, onder de armen te verdelen. Frisella met tomaat werd in arme tijden als goedkope lunch of avondmaaltijd gegeten.

Een Amersfoortse snackbar gaat een variatie op de Groningse eierbal ontwikkelen, die in de Keistad passenderwijs 'keierbal' gaat heten. In Amersfoort wordt in plaats van kerrie het Indiase kruidenmengsel vadouvant aan de ragout toegevoegd.

eierbal

En verder

  • Mount Halla, de hoogste berg van Korea, wordt bedreigd door instantnoedels. Het achtergelaten zoutige water van de bij de bergbezoekers erg populaire noedels vormt een gevaar voor het milieu.
  • Bij een Schiedamse chocolaterie heerst topdrukte door de Dubai-reep, die op TikTok viraal is gegaan.

  Meer!

 

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama