Een petitie van wetenschappers blijkt gesponsord door de vleeslobby. Het label 'vegan' maakt plantaardig minder aantrekkelijk. De behoefte aan vlees lijkt genetisch te zijn bepaald. De Vegetariërsbond eist vegetarisch en vegan eten in ziekenhuizen. Ultrabewerkt voedsel is net zo verslavend als roken en precies met dat doel ontwikkeld. Supermarkten verleiden klanten steeds minder tot duurzame producten. Nieuwe bonensoorten en koffiebonen zijn beter bestand tegen extreem weer, net als de vertrouwde pompoen. Door de slechte appeloogst zullen de appelprijzen stijgen. Oktober 2023 in vogelvlucht.
Lekker vegetarisch
Meer dan duizend wetenschappers hebben in de zogenaamde "Dublin Declaration" de Europese Commissie gewezen op de vele voordelen van het produceren en consumeren van vlees. Er wordt rijkelijk verwezen naar wetenschappelijke literatuur. Echter, bij nadere beschouwing zijn die referenties wel erg eenzijdig én rechtstreeks gelinkt aan de vleesindustrie en de vleeslobby.
Uit een experiment van het Amerikaanse MIT blijkt dat mensen eerder kiezen voor een vegan maaltijd als deze juist niet als 'vegan' gekenmerkt is. Ondanks dat deelnemers de voordelen van plantaardig kennen, roept de term onwillekeurig toch gevoelens van gemis en achterstelling op.
Er zijn veel mensen die weliswaar vegetariër willen zijn, maar die op een gegeven moment toch weer vlees gaan eten. Onderzoekers hebben drie genen gevonden die invloed hebben op de stofwisseling en daarmee aan de lichamelijke behoefte aan vlees.
Vier jaar geleden is de Leeuwarder slachterij van Vion omgebouwd tot een fabriek voor vleesvervangers. Als producent van verschilende huismerk-vleesvervangers zijn ze inmiddels erg succesvol.
De Vegetariërsbond heeft een petitie aangeboden aan de Tweede Kamer, waarin ze het recht op vegetarisch en plantaardig eten in ziekenhuizen en verzorgingstehuizen eisen. "Voor gedetineerden is de zaak beter geregeld", aldus de Vegetariërsbond.
Ultrabewerkt
Ultrabewerkt voedsel, zoals diepvriespizza's en chips, zijn mogelijk even verslavend als roken, waarschuwen wetenschappers. Maar liefst 14% van de volwassen deelnemers van een onderzoek scoorde hoog op een gestandaardiseerde vragenlijst over verslavingen.
Een van de redenen waarom ultrabewerkte producten zo onweerstaanbaar zijn, is dat ze precies met dat doel zijn ontwikkeld. Hiervoor is niet alleen de smaak bepalend, maar ook het gemak om ze te consumeren: een rol koekjes of een zak chips nodigt uit om deze leeg te eten, wat niet het geval is als je de koekjes zelf moet bakken of per stuk moet kopen.
Een Australische wetenschapper gaat nog verder: ultrabewerkte producten vormen niet alleen een gevaar voor onze gezondheid, de hele voedingsindustrie is zo opgezet dat het op alle mogelijke manieren onze levens verkort. Zo is de massaproductie een directe aanslag op ons milieu en onze leefomgeving.
De vroegere chef van McDonald's in Oostenrijk heeft een boek geschreven, waarin hij hard met de fastfoodrestaurants afrekent. Fastfood is een catastrofe voor mens en milieu. De producten en marketing zijn zo perfect dat ze als een drug werken, de vleesproductie is niet goed te praten en de hoeveelheid plastic die gebruikt wordt is reusachtig.
Een beter milieu
Supermarkten verleiden klanten nog amper tot het kopen van duurzame producten, ziet Milieudefensie. Met name supermarkt Plus wordt als 'achterblijver' bestempeld.
De Britse regering krijgt kritiek op hun plannen om bananen nóg goedkoper te maken, op kosten van de armste Afrikaanse boeren. In het Britse supermarktsysteem is de prijs van bananen, ondanks de inflatie, nog net zo laag als pakweg dertig jaar geleden - in tegenstelling tot alle andere producten.
De Duitse minister van Landbouw wil af van de houdbaarheidsdatum voor producten als rijst, honing en thee. Die 'minstens houdbaar tot'-datum is bedoeld als garantie dat een product tot die tijd de beloofde kwaliteit heeft, terwijl daarna de smaak langzaam achteruit zou kunnen gaan - zonder te bederven. Een expert vermoedt dat het op zich goede plan ook als onbedoeld gevolg kan hebben dat mensen juist méér weg gaan gooien - omdat ze dan helemaal niets meer hebben om zich aan te oriënteren.
De Ierse stad Killarney heeft met succes de wegwerpbekertjes verbannen. Omdat alle ondernemers hadden beloofd mee te werken, hebben inwoners en toeristen nu geen andere keus meer dan zelf een beker mee te nemen of er een te kopen.
Afrikaanse onderzoekers hebben 650 nieuwe bonensoorten ontwikkeld, die niet alleen nog voedzamer zijn, maar ook weerbarstiger tegen extreem weer en droogte. Bovendien zorgen de nieuwe soorten voor meer diversiteit, wat goed is voor de voedselzekerheid.
Starbucks ontwikkelt koffiebonen die beter bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden. Arabica-koffie is populairder dan robusta, maar ook een stuk kwetsbaarder. De Arabica-bonen van Starbucks combineren eigenschappen van beide bonen. Het staat de koffieboeren die de bonen kweken vrij om ze te verkopen aan wie ze maar willen.
Ook pompoenen kunnen een antwoord zijn op de klimaatverandering. Pompoenen kunnen goed tegen droogte, zijn goed voor de bodem en zijn ook nog eens bijzonder gezond.
De reputatie van zeewier als duurzame groente laat nog te wensen over. Wellicht komt hier verandering in nu onderzoekers hebben ontdekt dat zeewier al duizenden jaren lang regelmatig in Europa op het bord lag.
Schaarste en inflatie
Hoewel de 'krimpflatie' (minder inhoud voor dezelfde prijs) op dit moment nogal hoog is, is krimpflatie een fenomeen van alle tijden. Relatief nieuw is het concept 'skimpflatie' (minder kwaliteit voor dezelfde prijs), waarbij kwalitatief mindere of minder duurzame ingrediënten worden gebruikt. Het Britse statistiekbureau heeft deze vormen van inflatie bij meer dan 2500 producten vastgesteld.
In Duitsland roept de horeca op om de BTW, die tijdens de coronacrisis als ondersteuningsmaatregel naar 7% is verlaagd, niet weer tot de reguliere 19% te verhogen. De horeca heeft het nog steeds moeilijk en bovendien willen ze dat ook 'de gewone man' uit eten moet kunnen gaan. Juist met dat laatste argument schieten ze zich in hun eigen voet: juist de rijken geven het meeste geld in de horeca uit, dus die zouden er het allermeest van profiteren.
Vanwege de slechte appeloogst zullen de prijzen voor appels - en dus ook de prijs van appelsap - stijgen.
En verder
- In alle Europese landen moeten kinderen een gezonde schoollunch krijgen, vinden experts. In veel landen gebeurt dit al, maar in Nederland bijvoorbeeld zijn schoollunches niet gebruikelijk.
- Een digitale band moet in Japan de 'sushiterreur' voorkomen. Eerder dit jaar verschenen filmpjes op sociale media waarin gasten aan sushi likten en deze weer terug op de band zetten.
- De dure maaltijdbox is uit de gratie. Het nieuwtje is er wel af en de concurrentie is groot.
Meer!
- September 2023: vleesverslaafden, vegan katten en gierige fabrikanten
- Augustus 2023: vegetarische recessie, ultrabewerkt voedsel en giftige recepten
- Juli 2023: algen, kweekvlees en curryspecerijen
- Juni 2023: politieke vleesmaaltijden, zoutekauwen en white people food
- Mei 2023: koekeloeren, eten in de ruimte en uitverkochte aanbiedingen
- April 2023: kroningsquiche, graaiflatie en paaseieren
- Maart 2023: Asterix aan de sla, baby's aan de pindakaas en taarten uit de printer
- Februari 2023: chocoladereep met sprinkhanen, hele kleine bloemkolen en koffie met olijfolie
- Januari 2023: bonenbrood, gekookte pinda's en een boeketje uien
- November en december 2022: vegan dinosauriërs, brakende Amerikanen en culinaire Neanderthalers
- Oktober 2022: tostikaas, appelmoes en laptopplakkers