Open menu

maandoverzicht 256x192Lidl maakt vegan goedkoper dan vlees en zuivel. De 'vegan haring' op Lowlands zorgt voor spot. Je kunt appels beter schillen dan wassen. Volkoren in de supermarkt is niet altijd volkoren. Diëtisten maken zich zorgen over mukbangs. De Voedselbank Amsterdam is blij met een donatie van Taylor Swift. Koffie wordt bitterder en duurder. Zorgcentra stappen over op eetautomaten. In IJsland zijn de komkommers niet aan te slepen. Zomer 2024 in vogelvlucht.

Lekker vegetarisch en vleesvrijer

Lidl heeft aangekondigd dat de prijzen van hun plantaardige producten vanaf nu gelijk of lager zijn dan de dierlijke tegenhangers. Zo hopen ze dat de prijs niet meer een obstakel zal zijn. Daarnaast introduceren ze hybride vleesproducten, die deels plantaardig zijn.

In verschillende media werd spottend bericht over de 'vegan haring' op Lowlands: twee plakken aubergine met een schijfje augurk, waarvoor je maar liefst 7,50 euro moest neertellen.

Het Verenigd Koninkrijk is het eerste land in Europa dat kweekvlees toestaat. Na een proef zal het eerst als hondenvoer worden verkocht en daarna ook voor menselijke consumptie.

Een Franse startup is van plan om foie gras op basis van kweekvlees op de markt te brengen, als ethisch alternatief voor dit omstreden product.

Een verslaggever van The Guardian is enthousiast over een bal gemaakt van krekels. Het eten van insecten is weliswaar geen alternatief voor veganisme of vegetarisme, maar wel een betere optie dan 'traditioneel' vlees.

aspergeburger

Lekker gezond

Je kunt appels beter schillen dan wassen: met wassen alleen krijg je de pesticides niet afdoende weg, zo bleek uit onderzoek.

Uit een steekproef van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit blijkt dat een kwart van de volkorenproducten in de supermarkt niet volkoren genoemd mag worden. Het label 'volkoren' kan dus misleidend zijn.

Mukbangs, online video's waarop mensen voor de camera eten, stijgen nog steeds in populariteit. Diëtisten vinden het zorgwekkend dat mukbangs doorgaans gaan over ongezond eten in grote hoeveelheden, waarbij ook gespeeld wordt met bijvoorbeeld extreme pittigheid.

De Britse gezondheidsdienst NHS weet met een caloriearm dieet met alleen soepen en shakes een derde van de diabetesgevallen te genezen. Na een strikt dieet van twaalf weken mogen patienten weer gezond 'normaal' voedsel toevoegen.

appels boomgaard

Schaarste en inflatie

Het zat er al aan te komen en sinds juli is het zover: in Franse supermarkten moet worden aangegeven als de hoeveelheid product in een verpakking is verminderd. Met deze maatregel wil de Franse overheid de 'krimpflatie' aanpakken.

De Voedselbank Amsterdam heeft een substantiële donatie van Taylor Swift gekregen, toen ze begin juli in de hoofdstad optrad. Die donatie is welkom om verschillende vaste lasten te betalen en om meer verse producten aan te kunnen bieden.

De Hogeschool PXL in Hasselt heeft de prijs van het dagmenu verlaagd naar 4,40, in de hoop dat meer studenten hun worstenbroodje verruilen voor dit gezondere alternatief.

Kostte een paar jaar geleden een bolletje ijs in Duitsland maar 80 cent of een euro, tegenwoordig moet je er doorgaans 1,70 voor neertellen. Desondanks is ijs in Duitsland nog steeds goedkoper dan in bijvoorbeeld Nederland.

ijs

Een beter milieu

Volgens telers zorgt een toekomstig Europees verbod op chemische bestrijdingsmiddelen dat sla, andijvie en rucola niet meer geteeld kunnen worden en daarom uit Marokko of Egypte zal moeten worden geïmporteerd.

Experts zeggen dat we door de klimaatverandering voor een wereldwijde koffiecrisis staan. Het kopje koffie van de toekomst zal bitterder en duurder zijn.

De topvrouw van conservenfabrikant HAK waarschuwt voor schaarste door klimaatverandering. We zullen er weer aan moeten wennen dat niet alle groenten het hele jaar beschikbaar zijn.

pompoenen

Op restaurant

Steeds meer zorgcentra stappen over op eetautomaten en zelfbediening. Deze stap is nodig omdat de huidige restaurants met bediening vaak verlies lijden.

Tijdens de Olympische Spelen is alle mogelijke moeite gedaan om te voorkomen dat atleten bij de McDonald's zouden eten. Het grootste restaurant ter wereld serveerde een breed spectrum aan lekkere maaltijden.

Het Olympische diner voor staatshoofden was zwaarbeveiligd, met voorproevers  om vergiftiging te voorkomen. Net als in vroeger tijden in koningshuizen dus.

Een Zeeuws restaurant heeft bepaald dat na 17:30 kinderen niet meer welkom zijn. Op sociale media regent het kritiek, maar veel gasten waarderen de rustigere sfeer.

In reactie op het kinderverbod melden horecazaken in Utrecht dat kinderen bij hen wél welkom blijven. Een fine dining restaurant vertelt dat ze weliswaar geen apart kindermenu hebben, maar dat ze altijd wat lekkers verzinnen.

kind restaurant inschenken

 

Eten is cultuur

Door een TikTok-filmpje dat viraal is gegaan is nergens in IJsland meer komkommer te krijgen. Jonge IJslanders gingen massaal aan de komkommersalade met sesamolie, knoflook, rijstazijn en chiliolie.

Turkije wil strenge regels om de traditionele Döner Kebab te beschermen. De moderne Döner Kebab zou door een Turkse immigrant in Berlijn zijn ontwikkeld, al werd er eind negentiende eeuw in Turkije al een soortgelijk gerecht geserveerd. Duitsland is van plan de verscherpte regels aan te vechten.

De beroemde Spaanse markten met lokale producten verdwijnen in rap tempo. Daarmee gaat niet alleen een stuk eetcultuur, maar ook een manier van leven, verloren.

Een deelnemer aan de beroemde hotdogwedstrijd op Coney Island in New York mag dit jaar niet meedoen, omdat hij zich laat sponsoren door een merk voor plantaardige hotdogs.

De Franse keuken is traditioneel allesbehalve pittig, maar in de afgelopen jaren worden chilipepertjes steeds populairder.

chilipepertjes markt

En verder


  Meer!

 

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama