Open menu

pompoenjam klOmdat pompoen gewoon een zoete vrucht is, bedacht ik dat er ook best jam van te maken valt. Ik ging op zoek en vond diverse recepten waarmee ik aan de slag ging. Ik gaf er mijn eigen draai aan en kwam tot onderstaand resultaat. In het recept dat hieraan ten grondslag lag werd geen geleersuiker gebruikt, maar fijne kristalsuiker. De verhouding was 80 gram suiker per 100 gram pompoen, maar ik vond dat te zoet en gebruikte iets meer pompoen. Dat resulteerde in een dunnere jam, maar ik vind dat geen probleem, omdat ik de jam voornamelijk gebruik in yoghurt of kwark.

De jam is ook lekker op cake of voor het versieren van gebak - en ook dan heb je er geen last van dat de jam enigszins vloeibaar is. Als je zelf houdt van een wat steviger jam, dan kan je meer suiker toevoegen of (een deel van) de suiker vervangen door geleersuiker.

De pompoen hoef je niet per se te schillen, je krijgt dan wel een donker oranje en minder ‘glazige’ jam. Het is maar net wat je mooi vindt. Het kookwater van de pompoen gooi ik niet weg, maar gebruik ik in een perensmoothie voor extra smaak.

700 g hokkaidopompoen
400 g fijne kristalsuiker
140 g walnoten
1 biologische sinaasappel
1 kaneelstokje
1½ tl citroengraspoeder

verder: een aantal glazen jampotjes met deksel

  • Schil of was de pompoen, verwijder de pitten en snijd in blokjes, weeg af tot 700 gram (of pas de  hoeveelheid suiker aan als je meer pompoen wil gebruiken).
  • Kook de pompoenblokjes in een klein laagje water tot ze gaar zijn. Was en rasp ondertussen de sinaasappelschil en pers de sinaasappel uit.
  • Giet de gare pompoen af, voeg suiker, sinaasappelsap, sinaasappelrasp, kaneel en citroengraspoeder toe, breng aan de kook en laat inkoken. Roer af en toe door, zodat de pompoen uit elkaar valt en er geen vel tegen de pan gaat kleven.
  • Test of de jam voldoende is ingekookt: laat een lepeltje jam op een bord afkoelen en controleer hoe vloeibaar het is. Houd er rekening mee dat het nog verder indikt.
  • Terwijl de jam inkookt, steriliseer je de glazen potjes door ze in een pan water te zetten. Leg de dekseltjes, de tang waarmee je alles straks uit de pan gaat halen en de lepel (met lange steel) waarmee je de jam in de potjes gaat scheppen er ook bij. Breng het water aan de kook en laat de potjes minsten 15 minuten in het kokende water.
    Tip: Ik leg de potjes in een grote zeef die ik in de pan hang, zodat ze niet op de bodem van de pan liggen. Ik doe dat omdat ik meerdere keren heb meegemaakt dat er één of meerdere potjes barstten door de directe hitte van de panbodem.
  • Hak de walnoten fijn. Voeg de noten toe zodra de jam de juiste dikte heeft en laat de jam nog heel even verder koken.
  • Vul de hete potjes met de hete jam en draai de deksels er stevig op, de potjes moeten echt goed dicht zijn. Laat alles helemaal afkoelen – je jam is klaar voor gebruik.

 pompoenjam groot

Jolanda (Jol), site-administrator, leest net zo graag een goede roman als een goed kookboek.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama