Open menu

Stamppot gerookte bieten met cantharellenjus introWanneer je vegetarisch kookt, kook je zonder twijfel vaker dan je denkt spontaan puur plantaardig. Daarom dit keer een weekmenu vol met lekkere, bijzondere en erg verschillende puur plantaardige gerechten zonder veel poeha. Op maandag maken we simpele penne met spinazie en gegrilde cherrytomaatjes en op dinsdag een curry van flespompoen, kidneybonen en maïs. Daarna gaan we twee maal voor Nederlandse kost: eerst een stamppot van zomerpostelein met gerookte bietjes en cantharellenjus en daarna een stevige erwtensoep, met of zonder vegan rookworst. Op vrijdag snacken we met quinoafalafel met avocado-tahinidressing. Een poké bowl op Poolse wijze is dan weer lekker trendy voor op zaterdag. Tot slot is een heuse biercake voor bij de koffie op zondag.

Maandag

Een pastagerecht kan altijd. Lekker snel klaar, voedzaam en je kunt er alle kanten mee op. Zo maakte Helen eerder dit jaar deze penne met spinazie en gegrilde cherrytomaatjes, eenvoudig, snel en lekker! Ideaal voor een doordeweekse dag.

penne met spinazie

Dinsdag

Het is volop pompoenentijd, dus maken we een curry van flespompoen, kidneybonen en maïs, gebaseerd op het principe van de three sisters: meerdere oorspronkelijke volkeren van Noord-Amerika lieten pompoen, maïs en bonen samen groeien, omdat de planten elkaar ondersteunen en stimuleren. Lekker met rijst of quinoa.

curry flespompoen

Woensdag

Het stamppotweer is aantocht en daarom maken we Hollandse stamppot in stijl: stamppot van zomerpostelein met gerookte bietjes en cantharellenjus. Sla het roken van de bietjes over wanneer je geen rookoven hebt, Vers geroosterd zijn ze ook al erg lekker. Zomerpostelein vind je bij de betere groenteboer of biowinkel.

Stamppot gerookte bieten met cantharellenjus

Donderdag

Het wordt vroeg donker en de bladeren beginnen te vallen. Nu mogen we weer zonder blozen erwtensoep op tafel zetten. We maken de erwtensoep uit het Vegatopia Kookboek met beetgare groenten en een scheutje wijnazijn voor een fris accent. Bij erwtensoep hoort natuurlijk roggebrood of ander donker brood. Wij houden je niet tegen als je er ook nog een plantaardige rookworst (geheel of in schijven) bij wil serveren.

erwtensoep 

Vrijdag

Op website Vegangela, gemaakt door - vrij logisch - een veganiste die Angela heet - vinden we een leuk recept voor quinoafalafel met avocado-tahinidressing. Lekker tussen een pitabroodje.

Zaterdag

Buddhabowl, sushibowl en pokébowl zijn verschillende namen voor eigenlijk hetzelfde: verschillende componenten van een gerecht, netjes geschikt in een diep bord. Dit heb je mogelijk zelfs spontaan gemaakt voordat het hip werd. Maar het is lekker en dat telt. Vandaag gaan we echter voor een minder gebruikelijke variant: we maken een poké bowl op Poolse wijze met onder meer boekweit, rode biet en rooktofu.

Poolse poke bowl 

Zondag

Bier bevat gist. Met gist kan je bakken. Dus met bier kan je bakken. Daarom bakken we een biercake waarin we het bier nog proeven. Gebruik dus zeker een bier dat je lekker vindt. 

biercake

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama