Open menu

Poolse poke bowl kleinPoké bowls doen het al een aantal jaren goed bij ons: in elke stad vind je wel meerdere poké-bowlrestaurants. Voor de consument is het gezond fastfood en voor de uitbaters is het erg simpel om te bereiden, want de basis is altijd dezelfde en de toppings liggen al klaar in bakjes. Echt veel variatie heb je echter niet. Dat heeft me wel aan het nadenken gezet: kan je eigenlijk een Poolse versie van een poké bowl maken? Om deze vraag positief te kunnen beantwoorden heb ik mijn eigen creativeit gebruikt, in combinatie met een bezoek aan de Poolse winkel om de hoek. In plaats van rijst gebruiken we kasha, geroosterd boekweit, en als topping nemen we een paar favorieten uit de Poolse keuken. Plakjes rooktofu maken het geheel af als verwijzing naar de vele gerookte bereidingen van de Poolse keuken.

Voor 2 personen als hoofgerecht

Voor de boekweit (kasha):

200 g geroosterde boekweitkorrels*
4,5 dl water
snuf zout

*Je kan ze ook zelf roosteren in een droge pan.

Voor de vinaigrette:

4 el (zonnebloem)olie
1,5 el ciderazijn of wijnazijn
1 flinke tl mosterd
1 kleine sjalot
1 flinke el fijngehakte dille
peper en zout

Voor de toppings (hoeveelheden variabel):

200 g gekookte rode biet
2 flinke ingelegde augurken (liefst Poolse met dille)
1 kleine wortel
150-200 g rooktofu
150 g kastanjechampignons
olie om te bakken
peper en zout.

  • Breng de boekweit met het water en een snuf zout aan de kook in een pannetje met deksel. Laat zachtjes koken totdat het water is opgenomen. Dit duurt 15 minuten of iets langer. Zet opzij en laat afkoelen.
  • Ga door met de vinaigrette. Hak de sjalot heel fijn. Meng alle ingrediënten tot een homogene vinaigrette. Voeg desgewenst wat meer azijn toe. Wijnazijn zal sowieso scherper smaken dan ciderazijn. Meng de vinaigrette onder de afgekoelde boekweit en laat even intrekken.
  • Snij de kastanjechampignons in plakken en bak ze gaar in wat olie. Kruid af met peper en zout.
  • Sij de augurken in plakken, snij de rode biet in blokjes, snij de rooktofu in plakken. Schil de wortel en rasp ze fijn.
  • Verdeel de boekweit over twee kommen. Beleg verder met de toppings. Geef er eventueel nog wat mosterd of granenmosterd bij.

Poolse poke bowl kasha

Poolse poke bowl

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama