Open menu

Kleine cheescake met sinaasappel en amandel introDe zomer is nog niet helemaal voorbij en de herfst is nog niet helemaal begonnen, dat is duidelijk te merken aan het weer. Je ziet het ook terug bij de groenteboer, er is nog allerlei zomers lekkers te koop is terwijl ook de herfstproducten al in de winkel liggen. Een rijke tijd waarin je nog één keer dat favoriete zomergerecht maakt en weer geniet van smaken en structuren die je een tijdje hebt moeten missen. Wat fruit betreft is de keuze wel al aanzienlijk veranderd, er zijn nog wel meloenen maar verder heeft het zomerfruit plaats moeten maken voor sappige, zoete peren en een grotere variëteit in citrusvruchten dan onlangs nog het geval was.

We beginnen de week met een herfstachtige quiche zonder deeg, op dinsdag kiezen we voor een zomerse stamppot en op woensdag voor een umami paddenstoelensoep met lekker veel paddenstoelen. Donderdag is ook al herfstachtig met pompoenlasagne, maar vrijdag en zaterdag gaan we weer even terug naar de zomer met watermeloensalade en een hartige taart met courgette. Op zondag verwennen we onszelf met Meta's heerlijke cheesecake met sinaasappel.

Maandag

Witlof, peren en noten horen bij de tijd van het jaar en de combinatie van enigszins bittere lof met zoete peer en knapperige noten is een klassieker. Minder klassiek is het weglaten van het deeg in deze hartige bijna-taart. Lekker met gebakken aardappeltjes.

witlof en peer oven

Dinsdag

Deze zomerse stamppot is een lekker licht en zonnig gerecht waarmee je op tafel de herfst nog even uit kan stellen. 

Italiaanse stamppot Judith x

Woensdag

Soep is altijd lekker en als het weer kouder wordt is het extra lekker. Paddenstoelen horen bij de herfst, dus dit sommetje is snel gemaakt: in de herfst eten we paddenstoelensoep. Als je niet aan koraalzwam kan komen, gebruik dan gewoon extra kastanjechampignons, zodat de soep wel goed gevuld is. Eet er stevig brood bij.

paddenstoelensoep

Donderdag

Vandaag alweer Italiaanse invloeden met deze pompoenlasagne. Blijkbaar weet de Italiaanse keuken ons zomergevoel op te roepen, zelfs als de basis voor een gerecht dat zo herfstig is als pompoen. Dit gerecht is een beetje bewerkelijk, maar zeer zeker de moeite waard!

Vrijdag

Na het bewerkelijke gerecht van gisteren doen we vandaag lekker makkelijk met watermeloensalade, waarbij een zadenrijk brood, crudités en al of niet zelfgemaakte hummus de maaltijd afmaken. 

watermeloen

Zaterdag

Het is zaterdag en dus is er wat meer tijd om aan het eten te besteden, een goed moment om de taart met groentebodem van Hedwig te maken. Met de salade die ze erbij geeft wordt het extra feestelijk en de combinatie van courgette, winterwortel, druiven en noten maakt het helemaal een maaltijd voor deze wisselvallige tijd van het jaar.

Salade Bleu davergne Hedwig

Zondag

Op zoete zondag maken we de cheesecake met sinaasappel van Meta, die erg lekker is bij de koffie maar ook prima als dessert het weekend af kan ronden. Als het mogelijk is om aan bloedsinaasappels te komen, dan is dat écht de moeite waard omdat ze intenser van smaak en iets zoeter zijn dan 'gewone' sinaasappels. 

Kleine cheescake met sinaasappel en amandel

Jolanda (Jol), site-administrator, leest net zo graag een goede roman als een goed kookboek.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama