Nu er veel thuis wordt gewerkt, mis ik eigenlijk vooral de kleine, gezellige momentjes met mijn collega's. Verjaardagen werden vaak met (zelfgemaakte) taart gevierd en dan babbelden we weer even bij. Ik bedacht dat ik al een hele tijd geen echte taart meer had gegeten, dus werd het tijd om iets te bakken. Maar ik maakte wel een kleinere taart, zodat we hem nog met z'n tweeën op konden krijgen.
Het originele recept heb ik ooit op een feestje van een vriendin gehad, omdat ik de geserveerde cheesecake zo ontzettend lekker vond. Door de jaren heen is het recept aangepast totdat ik deze heb gevonden, met sinaasappel door de vulling en extra amandelmeel door de bodem. Bij een gewone cheesecake gaan er meestal geplette koekjes in de bodem. Deze taart heeft echter een bodem én rand van kruimelig, bijna shortbread-achtig koekjesdeeg.
Mocht je wel een grote taart willen bakken, verdubbel dan de hoeveelheden en gebruik een grotere vorm. De taart moet dan in ieder geval een uur in de oven, controleer tussendoor of deze al goudbruin begint te worden.
Voor 6-8 punten
Deeg:
50 g poedersuiker
100 g koude boter, plus extra om in te vetten
130 g bloem, plus extra om te bestuiven
20 g amandelmeel
1/2 ei (bewaar de rest als aanvulling voor een omelet)
Vulling:
1 biologische (bloed)sinaasappel
2 eieren
80 g suiker (riet)
100 g roomkaas naturel
150 g volle kwark
30 g bloem
Extra: Kleine springvorm van ongeveer 18-20 cm diameter, mixer, rasp of zesteur, deegroller (of schone fles o.i.d.)
Deeg:
- Snij de boter in kleine blokjes
- Doe de poedersuiker, bloem en amandelmeel in een grote kom.
- Wrijf de boter voorzichtig met koude handen erdoor zodat het kruimels worden. Dit kan je ook (in delen) in een hakmolentje of keukenmachine doen, maar zorg dat je dit met korte pulsen doet, zodat het mengsel niet opwarmt.
- Kluts het ei en voeg de helft toe. Kneed heel kort het mengsel door elkaar, zodat het een bal wordt. Dek het deeg af en laat het in de koelkast een kwartier rusten.
- Warm de oven voor op 180 graden. Vet de springvorm goed in met boter, gebruik eventueel op de bodem bakpapier.
- Haal het deeg uit de koelkast. Doe een beetje bloem op je deegroller en je roloppervlak. Rol het deeg uit totdat je een lap hebt die ongeveer 3 millimeter dik is. Maak de lap voorzichtig los en vouw de zijkanten naar binnen (als een envelop).
- Leg het deeg in het midden van de springvorm, vouw de zijkanten weer uit en bekleed de vorm zodat de bodem en de rand ongeveer overal even dik zijn.
Vulling:
- Was de sinaasappel met water en droog hem goed af. Haal met een zesteur of rasp de schil er voorzichtig af, stop als je bij het witte gedeelte komt. Pers de sinaasappel uit en bewaar het sap.
- Splits de eieren. Doe de eiwitten in een brandschone kom. Doe de dooiers in een andere schaal.
- Klop de eiwitten met de helft van de suiker totdat je net stijve pieken krijgt. Dit kan wel even duren.
- Doe in de schaal met de dooiers de rest van de suiker, roomkaas, kwark, bloem en het sap en de rasp van de sinaasappel. Meng dit alles goed door, totdat het een geheel is.
- Schep eerst een paar scheppen eiwitschuim door het roomkaasmengsel en roer goed los.
- Spatel daarna voorzichtig de rest van de eiwitten door het mengsel totdat het ongeveer goed gemengd is.
- Schep de vulling in de vorm en strijk glad.
- Bak de taart ongeveer 45 minuten in het midden van de oven. Hij zal eerst flink rijzen en daarna wat inzakken. De taart is klaar als de bovenkant goudbruine plekken begint te krijgen en de randen bruin beginnen te worden.
- Haal de taart uit de oven en laat een paar minuten afkoelen voordat je de rand voorzichtig los maakt. Laat daarna nog afkoelen tot kamertemperatuur voordat je de taart helemaal losmaakt. Laat hem voorzichtig op een serveerbord glijden voordat je hem aansnijdt.
De taart is afgedekt met een theedoek een dag of 4 buiten de koelkast houdbaar. Je kan er nog wat slagroom of partjes sinaasappel bij serveren, maar eigenlijk is ie zo in z'n eentje al lekker genoeg.
Meer kleine taarten!
- Wortelcakejes
- Hazelnoottaartjes met kokos-chocovulling en rode vruchten
- Nectarinegebakjes
- Kokosbanaancakejes