Open menu

msabbaha thbMezze is een verzameling van kleine gerechten die samen op tafel gezet, om te delen met alle gasten als voorgerecht of als hoofdgerecht. Deze traditie bestaat in een vrij groot gebied, waaronder de Balkanlanden, Turkije, de Levant, Armenië en Georgië. Gelijkaardig zijn de Spaanse tapas en de Italiaanse aperitivo of antipasti. In dit artikel geven we wat meer ideeën voor een geslaagde mezze, zowel klassiek als leuke variaties. We maken koude gerechten die de basis vormen, warme gerechten en ook gerechten voor een heuse Hollandse mezze.

Koude mezze

Een koude mezze is het makkelijkst om te bereiden. Je kan alles van tevoren klaarmaken en zelf meenemen voor een picknick of een andere gelegenheid. Haast onmisbare elementen zijn vers Turks brood, olijven en feta. Gevulde wijnbladeren mag je ook gerust kant-en-klaar kopen. Neem dan best wel een beter merk, er is heus wel wat verschil.

Hummus kent iedereen intussen, maak daarom misschien voor een keer msabbaha. Dit is in feite een dunne hummus, vermengd met hele en/of grof geprakte kikkererwten, die lauwwarm met allerlei garneringen wordt geserveerd. Denk ook aan andere dips zoals eentje met yoghurt en feta of een frisse Palestijnse courgettedip.

feta yoghurtdip1

Vergeet ook de salades niet. Je kan altijd plakjes komkommer, reepjes paprika en kerstomaatjes geven, maar iets uitgebreider valt ook goed in de smaak. Nog vrij simpel is shopska, een Bulgaarse salade van komkommer, tomaat en feta. Iets uitgebreider maar zeker het werk waard, is melitzanosalata, een Griekse salade van geroosterde aubergine.

Grieks Auberginesalade

Warme mezze

Een uitgebreidere mezze bevat altijd één of meerdere warme gerechten. Falafel is altijd een favoriet op tafel, maar denk dan ook een keer aan falafel van tuinbonen. Zeker even klassiek als de versie met kikkererwten. De gedroogde tuinbonen vind je in een winkel met een Turks of Marokkaans aanbod. Ook lekker zijn Griekse courgettekoekjes of Bulgaarse patatnik, een soort rösti, hier in een versie met courgette.

Patatnik

Hartig gebak mag ook niet ontbreken. Börek of burek, is een filodeeggebak, hier in Servische versie met kaas, bekend als burek sa sirom. Spanakopita is een grieks spinazietaartje dat deel uitmaakt van dezelfde Balkan traditie. Makkelijk om te bereiden is dit panbrood met feta en olijven. Dit is evenwel een Braziliaans recept dat we voor de gelegenheid aangepast hebben.

burek1

Mezze van bij ons

Bij mezze gebruiken we traditioneel gerechten uit de Balkan en het Midden-Oosten, maar dat hoeft niet per se. Je kan ook perfect een mezze maken met gerechten uit Nederland. Zet zeker zilveruitjes en augurken op tafel. Kaasblokjes zijn ook een goed idee - zeker met bijzondere smaken zoals netelkaas of komijnekaas - evenals zelfgemaakte kruidenboter. Als brood geef je bijvoorbeeld boerenbrood of warme afbakbroodjes. 

kruidenboter

Lekker makkelijk en smakelijk zijn broodhapjes met geitenkaas en gegrilde tomaatjes. Leuk is ook boerenkaasbörek, een Hollandse variant op de börek die we eerder besproken hebben. Als salade kan je bijvoorbeeld zoetzure salade van geroosterde biet of een frisse ramanassalade maken.

broodjes tomaat

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama