Open menu

burek thumbWie in het voormalige Joegoslavië op vakantie gaat, geniet niet alleen van de prachtige natuur, maar zeer waarschijnlijk ook van burek. Burek is een traditioneel deeggerecht, dat net zoals veel andere populaire traditionele gerechten uit deze regio vele verschijningsvormen kent. Meestal is burek gevuld met vlees, kaas, spinazie of een mengsel van aardappel met ui en heeft -afhankelijk van het land- de vorm van een opgekrulde rol of een rond laagjesdeeg. Het deeg kun je zelf maken, maar is als yufkadeeg ook gewoon kant-en-klaar te koop in een Turkse winkel of internationale supermarkt. In dit recept kiezen we voor kant-en-klaar deeg, waarmee we de laagjesvariant met kaas maken: burek sa sirom. In Bosnië zal je trouwens eerder de naam sirnica tegenkomen, maar het blijft hetzelfde gerecht.

Typerend voor gerechten uit de Balkankeuken is dat er vaak maar weinig ingrediënten gebruikt worden, dus met de boodschappen ben je snel klaar! Maar als je toch in de Turkse winkel bent, koop dan ook meteen een potje ajvar. Ajvar is een paprikasaus, die standaard te vinden is in de Balkankeuken. Het wordt gebruikt op brood, in de soep of als saus bij diverse gerechten. En smaakt heerlijk bij burek sa sirom!

Voor 4 tot 8 personen

1 pak yufkadeeg
300 gram feta
2 dl yoghurt
1 ei
zwarte peper, naar smaak
1 dl zonnebloemolie
1 dl water

Verder nodig:
Oliekwastje
Grote ronde schaal. Bij voorkeur een ‘pleh’ een traditionele schaal. Maar als dit niet tot je keukenuitrusting behoort, gebruik dan een andere grote ronde schaal van zeker 30 cm doorsnede of de bakplaat (hou dan ongeveer 10 cm van de randen vrij van vulling, zodat je dit aan het einde naar binnen kan vouwen als een rond pakketje).

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Haal het deeg uit de verpakking en rol de stapel plakjes uit op een schone theedoek.
  • Brokkel de feta in kleine stukjes en meng dit met een vork door de yoghurt. Voeg het ei toe en roer alles goed door. Maal er wat zwarte peper over.
  • Vet de schaal of bakplaat in met een scheutje olie.
  • Meng de rest van de olie met water in een apart bakje of glas.
  • Leg de eerste laag deeg zo, dat hij met de punten over de randen van de schaal ligt. Bestrijk het deeg met een dun laagje olie-water-emulsie tot in alle hoekjes uit met een kwastje. Verdeel een ongeveer 2 eetlepels van de vulling over de bodem (dus niet over de uitstekende punten). Dit hoeft niet heel nauwkeurig: omdat er nog vele laagjes volgen, is de kaas uiteindelijk sowieso goed verdeeld. 
  • Leg vervolgens de volgende laag deeg er haaks op, zodat je een soort stervorm krijgt. Bestrijk deze deeglaag ook weer met de olie-water-emulsie en verdeel er weer 2 eetlepels vulling over.
  • Vervolgens ga je zo door, tot alle vulling op is. Bedek met een laatste laagje deeg.
  • Vouw alle randen naar binnen en strijk het deeg glad door er nog wat water-olie-mengsel overheen te strijken. 
  • Zet de schaal in het midden van de oven en laat het in ongeveer 40 minuten bakken, tot de bovenkant goudbruin van kleur is.  
  • Snijd de burek, nadat hij een beetje is afgekoeld, in grote porties. Lekker met een beetje crème fraîche of ajvar!

    Prijatno! / eet smakelijk!

burek1

Tips:

  • Hoewel je dit gerecht zowel warm als koud kunt eten, is het het lekkerst als het net uit de oven komt. De bovenkant is dan nog lekker knisperig, terwijl de binnenste laagjes zacht en smeuïg zijn, bijna zoals een pasta.
  • Burek is streetfood in voormalig Joegoslavië en wordt daar ieder moment van de dag gegeten: van ontbijt tot 's nachts na het uitgaan, maar ook als onderdeel van de avondmaaltijd. Lekker met bijvoorbeeld shopska salata van tomaat, komkommer, ui en geraspte feta.

burek 2

 

Meer hartige hapjes!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Sophie, gastredacteur. Vult haar dagen voornamelijk met eten en praten over eten. Dat laatste ook in de rol van diëtist. Schrijft en twittert (@Sowiesophie) daarnaast ook graag over eten of zomaar wat gedachtenvoer.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama