Open menu

sangriakleinDit keer maken we geen gerechten, maar allerlei koele drankjes om de warme zomer zoveel aangenamer te maken. Mierzoete frisdrank uit de supermarkt hebben we niet nodig. Arjen Lubach noemde een aantal jaren geleden Red Bull al een mierenlokdoos in een ander blikje en daarin geven we hem gelijk: geen chemie in ons glas. We beginnen met recepten en tips voor milkshake, vegan milkshake en lassi. Daarna gaan we verder met allerlei frisdrankjes: fruitwater, ijsthee en huisgemaakte limonade. En voor een mooie gelegenheid mag een glaasje met alcohol zeker ook: denk aan sangria, tinto de verano of een cocktail zoals de Portugese poncha de madeira.

Milkshake

Een milkshake is in principe gewoon koude melk gemixt met roomijs, suiker en eventueel nog extra ingrediënten. Diep in ons archief vinden we een recept voor aardbeimilkshake met munt. Op de website Lekker en Simpel vind je een basisrecept voor milkshake met een aantal variaties. Liever puur plantaardig? Geen probleem! Jumbo maakte eerder dit jaar een overzicht van 5 recepten voor vegan milkshake: aardbei, vanille, chocolade, zwarte bes en kokos northpole.

aardbeienmilkshake

Een andere verfrissende zuiveldrank is lassi, een van oorsprong Indiase drank op basis van yoghurt. Je vindt het kant-en-klaar in de supermarkt, maar zelf maken is lekkerder en merkelijk goedkoper. Een klassieker is mango lassi, hier volgens een recept van Libelle Lekker. Durf zeker wat kaneel of kardemom toe te voegen en laat de kurkuma desgewenst weg. Of vervang de mango door platte perzik. Een beetje spannender is lassi met komkommer en munt uit ons eigen archief. Voor een plantaardige versie gebruik je gewoon plantaardige yoghurt. 

Frisse drankjes

Laat de kunstmatige frisdranken staan, want de lekkerste drankjes maak je gewoon zelf. Lady Lemonade geeft een reeks tips voor fruitwater - met echt fruit natuurlijk. Denk aan citroen en munt, grapefruit en rozemarijn, appel en kaneel, en sinaasappel met bosbessen. Bij Vegatopia zelf vinden een inleiding voor het maken van lekkere ijsthee: munt met bosvruchten, gember en citroen, citroengras en zoveel meer. Vergeet ook de huisgemaakte limonade niet: citroenlimonade met munt van Vegatopia. Wil je het extra feestelijk, serveer dan dit bruisend ballenbad van meloen van Colruyt.

ithee staand

Met alcohol

Alcohol mag en moet kunnen op een gezellige, mooie zomeravond. Bijna iedereen weet wel wat sangría is: wijn met sterke drank, frisdrank en fruit. Tinto de verano is wat minder bekend, de naam van dit drankje laat zich vertalen als 'rode zomerwijn'. Het is wijn aangelengd met frisdrank, een minder alcoholische variant met meer bubbels. In dit artikel over sangria en tinto de verano geeft Jolanda veel tips en recepten.

Klassieke cocktails die ook altijd goed in smaak vallen zijn caipirinha uit Brazilië en mojito uit Cuba. Caipirinha is wellicht afgeleid van poncha da madeira, een cocktail van brandewijn, citroensap en en honing uit het eiland Madeira. En deze laatste is zeker een proberen waard.

sangria 600px

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama