Open menu

PreistampKampersteurSjabloonDeze week gaan we op vakantie in Nederland. Culinaire vakantieherinneringen koppelen we meestal aan verre bestemmingen, maar dat kan ook dichter bij huis. Onderschat het Nederlandse culinaire erfgoed zeker niet. Elke dag bezoeken we een andere plek en vertellen we een nieuw verhaal, groot of klein. Maandag staat vegetarische zoervleisj van linzen op het menu, dinsdag eten we Kampersteur met preistamppot. Daarna gaan we verder met een shoarma van paddenstoelen met flatbread en knoflooksaus en donderdag gerookte vegetarische Little Willies en Griekse tzatziki. Het weekend zetten we in met geitenkaasjes in filodeeg met cranberrysaus. Zaterdag bakken we eenpersoonstaartjes met wortelgroenten en trappistenbier. De zondag sluiten we af in zoetheid met Limburgse kruisbessenvlaai.

Maandag

We beginnen helemaal in het zuiden, in Maastricht. Door de ligging leunt de Zuid-Limburgse eetcultuur veel dichter bij die van België: je vindt overeenkomsten met zowel Vlaanderen als met Luik. Het traditionele zuurvlees houdt bijna het midden tussen Vlaams stoofvlees en Luikse saus. Emma maakte vegetarisch zoervleisj van linzen, met veel respect voor het origineel. Serveer met friet of gekookte aardappels en een salade.

Dinsdag

Kampen is misschien wel één van de meest "vergeten" historische steden in Nederland. Het is een voormalige Hanzenstad met een rijke geschiedenis. De bekendste legende van Kampen is zonder twijfel die van de Kamper steur. In de Middeleeuwen zou de bisschop op bezoek komen en de inwoners hadden een enorme steur gevangen die ze voor hem wilden bereiden. Door ziekte van de bisschop werd het bezoek een tijdje uitgesteld. Om de vis later nog te kunnen vangen, bonden ze hem een belletje om. Bij katten en koeien werkt dit nog, maar bij vissen natuurlijk niet. Daarom waren ze genoodzaakt om de bisschop tijdens het uiteindelijke bezoek eieren met mosterdsaus te serveren. Dit gerecht is nog bekend tot op vandaag. We maken Hedwigs versie van preistamppot met kampersteur

PreistampKampersteurHedwig

Woensdag

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de historische stad Rotterdam door een regen aan bombardementen bijna volledig weggevaagd. Bij de wederopbouw herrees de stad uit haar as. Er onstond een nieuwe stad, een stad die durfde vooruit te kijken en die andere invloeden in zich opnam. Vandaag is Rotterdam nog steeds een echte Nederlandse stad, maar tegelijk ook een internationale stad en een lappendeken van verschillende culturen. Hierop baseerde Emma in 2019 haar Rotterdams kerstmenu. Uit dit menu bereiden we dit keer shoarma van paddenstoelen met flatbread en knoflooksaus.

Rotterdam shoarma

Donderdag

Culinaire geschiedenis omvat ook kleinere, meer persoonlijke verhalen. De Vegetarische Slager is vandaag een groot internationaal merk dat je in bijna heel Europa in supermarkten vindt. Nog tien jaar geleden was dat heel anders: de Vegetarische Slager was nog splinternieuw en om hun producten te proeven kon je het best naar hun winkeltje in het centrum van Den Haag gaan. Ze verkochten er Hollandse snackklassiekers in vegetarische versies. Voor mij was dit destijds een hele openbaring - en nog net niet dé reden om naar Den Haag op reis te gaan. Hun vleesch kunnen we inmiddels dus vlot en overal verkrijgen. En omdat het nu zomer is, gaan we voor hun gerookte vegetarische Little Willies en Griekse tzatziki. Geef er bladsla, kerstomaatjes, pitabroodjes en partjes citroen bij.

Vegetarische Slager Little Willies

Foto: De Vegetarische Slager

Vrijdag

We nemen de trein naar Harlingen en dan de boot naar het waddeneiland Terschelling. Het verhaal gaat dat in 1845 een vat bessen aanspoelde op het eiland en door een jutter achter de eerste duinenrij werd gebracht. Hij dacht dat hij sterke drank gescoord had. Toen hij zag dat er in plaats daarvan bessen in het vaatje zaten, smeet hij ze teleurgesteld maar weg. De bessen werden planten en gedijen er sindsdien erg goed. Op Terschelling kun je heerlijke cranberries kopen en vanalles met cranberries in verwerkt. We gebruiken de bessen voor geitenkaasjes in filodeeg met cranberrysaus. Serveer als hapje of met een salade.

Cranberries Terschelling

Foto:Terschellinger Cranberries

Zaterdag

Trappistenbier vind je enkel in België. Fout. Nederlands bier is niet geliefd in België. Nogmaals fout. In Berkel-Enschot, nabij Tilburg in Noord-Brabant, brouwen ze het trappistenbier La Trappe. Deez bieren zijn van uitmuntende kwaliteit om te drinken maar ook mee te koken. Het bier is ook steevast te vinden in de betere Belgische bierkroegen. We nemen een flesje La Trappe Dubbel voor eenpersoonstaartjes met wortelgroenten en trappistenbier. La Trappe Puur is een lichter, biologisch bier en ideaal voor bij de maaltijd.

La Trappe Dubbel

Foto: La Trappe

Zondag

Op de laatste dag van de reis gaan we terug naar mijn eigen kindertijd. Ik ben opgegroeid in het Belgisch-Limburgse stadje Maaseik, pal aan de Nederlandse grens. We staken vaak de grens over voor familiebezoek, vrije tijd of boodschappen. Het iets andere aanbod in de Nederlandse supermarkt was steevast een traktatie voor mij als kind en heeft tot op heden mijn smaak beïnvloed. Mijn ouders stapten graag binnen bij een warme bakker in Susteren of Echt voor een verse kruisbessenvlaai, want in België verkochten ze die niet. Ook ben ik hier ook nog steeds dol op. Vandaar een recept voor Limburgse kruisbessenvlaai, ofwel kroonselevlaai in mijn eigen dialect, afkomstig van de baksite Krollemol.

Kruisbessenvlaai

Foto: Krollemol

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

the Kitchenary

horecarama