Open menu

mandarijnmarmelade_thbDe geur van mandarijntjes en kaneel doet veel mensen denken aan koude decemberdagen vol gezelligheid. Als je dit recept volgt, ruikt je huis binnen de kortste keren heerlijk fris en kruidig tegelijk. Deze winterse marmelade (losjes gebaseerd op een recept uit het Engelse maandblad Vegetarian Living) is niet moeilijk om te maken, maar wel heel leuk om als cadeautje te geven of om gewoon zelf op te smikkelen.

Mandarijnenmarmelade met kaneel

voor drie grote potten

500 gram biologische clementines of mandarijnen
sap van 1 citroen
suiker (ongeveer 1 kilo)
1,5 liter water
halve theelepel kaneel
optioneel: een paar eetlepels whisky (voor een extra feestelijke tintje)

grote ijzeren zeef

  • Pers zoveel mogelijk sap uit de mandarijnen en bewaar alle pulp in een zeef. Snij ongeveer de helft van alle schilletjes heel fijn en doe ze bij het sap. Schenk water en citroensap bij het mandarijnensap in de kom en hang de zeef met de pulp ook in het water. Laat het geheel een nachtje staan.
  • Nu gaan we het sap inkoken, maar eerst: weeg de pan en schrijf het gewicht op. Zet de pan met het sap en de zeef met pulp op het vuur en laat het samen een uurtje inkoken. In elk geval moet de helft van het vocht verdampt zijn. Haal dan de zeef weg en druk zoveel mogelijk vocht uit de pulp.Mandarijnenkaneelmarmelade
  • Laat de pan wat afkoelen en weeg hem dan opnieuw. Trek het gewicht van de lege pan af van het gewicht van de volle pan en je hebt het gewicht van je ingekookte sap. Zoveel suiker heb je ook nodig. Roer de suiker door het warme sap tot het helemaal is opgelost. Dan kook je het mengsel tot een druppel marmelade binnen een minuut stolt op een schoteltje. Dan kan de kaneel en eventueel de whisky erdoor.
  • Zorg dat je steriele lege potten klaar hebt staan, steriel worden ze bijvoorbeeld door ze te wassen in de afwasmachine. De nog warme marmelade doen we nu voorzichtig (!) in de nog warme potten. Zet ze 5 minuten ondersteboven en laat ze daarna verder afkoelen. Zo blijft je marmelade maanden goed.

 

Jessi, gastredacteur, schrijft en schrijft ook voor haar blog Bakken zonder Beesten.

the Kitchenary

horecarama