Meestal haal ik oliebollen bij de bakker op de hoek of bij de kraam op het plein, maar die worden gemaakt met melk en boter en dit jaar krijgen we vegans op bezoek. Ook hen wil ik graag op oliebollen kunnen trakteren, dus ik besloot zelf aan de slag te gaan. Als kind hielp ik jaarlijks met bakken van oliebollen en het leek me niet zo moeilijk het recept een beetje aan te passen. Ik experimenteerde wat met mijn vaders recept en haalde meer inspiratie van internet en uit kookboeken. Ik probeerde verschillende soorten plantaardige melk en varieerde met smaakstoffen. Mijn gasten houden niet van krenten en rozijnen, die liet ik dus weg, maar als je er wel van houdt kan je ze natuurlijk gewoon toevoegen.
Bladerdeeg maakt alles meteen feestelijk en bijzonder, maar kost weinig moeite als je het gewoon uit de diepvries haalt. Daarom is het perfect om als knapperig dakje over een romige paddenstoelensaus met oesterzwammen te leggen. De saus van oesterzwammen en crème fraîche is snel gemaakt, en door de aardpeer en kruiden vol van smaak. En hou je niet van aardpeer? Gebruik dan wat extra prei of bijvoorbeeld pastinaak.
Vaak worden kerstmiddagen besteed aan wandelen, of wordt de middag gevuld met gezellig spelletjes doen en mooie gesprekken bij koffie en aangeklede borrel. Zo gaat het er in ieder geval bij ons wel aan toe. In tegenstelling tot andere etentjes is er dan niet zo heel veel gelegenheid voor tijdrovende voorbereidingen. Daarom houden we het diner graag simpel met Kerst. Dit dessert is dan ook een ideale afsluiter van het kerstdiner, van tevoren te maken en in een vloek en een zucht klaar.
In Frankrijk is witlofsalade met blauwe kaas een klassieker. Ze maken ze op vele manieren klaar: gaande van gewoon blaadjes witlof met een stuk kaas - ooit gekregen in een restaurant in Parijs - tot een rijkelijke salade met onder andere een mosterdvinaigrette. Ik was deze salade al half vergeten totdat ik ze onlangs op het menu zag staan van een museumrestaurant in Marseille. Deze versie was een lekkere mengeling van smaken en texturen: met walnoten, flink wat croutons en een vinaigrette met balsamico. Eens terug thuis heb ik de salade nagemaakt naar eigen ingeving. Het recept deel ik met jullie. Ideaal als winterse lunch of als feestelijk voorgerecht.
Nu de kerstdagen in zicht komen, zijn de meeste plannen voor kerst al gemaakt. Gourmetten, traditioneel kerstdiner of toch shared dining? De laatstgenoemde manier wordt steeds populairder, omdat dit voor veel minder druk van de gastheer of gastvrouw zorgt. Iedereen neemt een gerecht mee, waardoor er meer diversiteit is in de gerechten. Dat zorgt er vaak voor dat de eters kennismaken met nieuwe gerechten. Aan ons de taak om ze vervolgens te verrassen met heerlijke verschillende kerstrecepten die allemaal vegetarisch zijn.
Op de tweede zondag van december is het Wereldlichtjesdag, de dag waarop mensen over de hele wereld kaarsjes aansteken ter nagedachtenis aan overleden kinderen. Omdat Wereldlichtjesdag dit jaar voornamelijk overdag of ‘s avonds thuis (via livestreams) plaats zal vinden, past hier een verwarmend gerecht bij. Met een lichtje. We kozen voor romige kaasfondue, als basisrecept en met diverse variaties en lekker veel diptips.
Wie zoet is, krijgt lekkers. Deze zoete rösti's met appel en kaneel zijn lekker als zoete lunch of als zoet dessert, als een soort mini-pannenkoekje. Maar zonder poedersuiker passen ze ook erg goed bij de rode kool, als zoete en kindvriendelijke variant op aardappelen. En omdat rösti maken ook leuk en spannend is, vinden kleine èn grote kinderen dit vast leuk om te maken tijdens het gourmetten. En als je echt in een experimentele bui bent, kun je in plaats van kaneel ook speculaaskruiden gebruiken.
In Mexico eet men taco’s als ontbijt bij zogenaamde taqueria’s. Niet de harde taco’s die wij in Nederland kennen, maar kleine wraps gemaakt van verschillende kleuren mais, gevuld met heerlijkheden, die je in twee of drie happen op hebt. Daar komen deze feestelijke hapjes ook vandaan: kleine wraps gevuld met allerhande heerlijkheden, leuk voor een dinertje, maar ook als hapje erg leuk. Lever wel servetjes erbij!
Wellingtons zijn dit jaar extra hip, lijkt het, je komt ze ineens overal tegen. Zelf maakte ik dit gerecht zomaar op een ordinaire dinsdagavond voor mezelf onder toeziend oog van poes Lola. Toch is deze wellington echt een aanrader voor (kerst)diners; het is reuze feestelijk, er kan vrijwel niets aan verpest worden én je kunt de wellingtons tot het afbakmoment helemaal voorbereiden - hetzelfde geldt voor de portsaus. Daarbij, is onze ervaring, zal zelfs de fervente vleesliefhebber het vlees niet missen en dat is natuurlijk een groot voordeel ais je met vleesminnenden aan de kerstdis zit.
Dit is een heel leuk voorgerechtje bij een feestelijk menu, maar ook je kunt het zeker ook serveren als onderdeel van een buffet. De uien kun je een paar uur van tevoren maken, wat zeker wanneer je gasten krijgt erg fijn is. Het loopt al aardig naar Pasen: wanneer je het met de paasdagen wil serveren is het misschien leuk om oranje-gele cheddar te gebruiken.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!