Open menu

ekopura thbOmega 3-vetzuren zijn cruciaal voor onze gezondheid en moeten we uit onze voeding halen, maar waar haal je de beste vorm van omega 3 vandaan? Dit artikel verkent de voordelen van omega 3 algenolie ten opzichte van traditionele visolie, met een focus op duurzaamheid, zuiverheid en de positieve effecten op de hersenen en ogen.

Wat is Omega 3 precies?

Omega 3-vetzuren zijn essentiële vetzuren, wat betekent dat het lichaam ze nodig heeft voor verschillende functies, maar ze niet zelf kan aanmaken. Ze moeten dus via de voeding worden verkregen. Omega 3-vetzuren staan vooral bekend om hun rol in de hartgezondheid, hersenfunctie en ontstekingsremmende eigenschappen.

Er zijn drie belangrijkste soorten omega 3-vetzuren:

  1. ALA (alfa-linoleenzuur) - Dit is het meest voorkomende type omega 3-vetzuur in de voeding. ALA is een plantaardig omega 3-vetzuur dat vooral wordt gevonden in voedingsmiddelen zoals lijnzaad, hennepzaden, walnoten, chiazaad, en bepaalde plantaardige oliën. Het lichaam kan ALA omzetten in de actievere vormen EPA en DHA, maar deze conversie is meestal inefficiënt.
  2. EPA (eicosapentaeenzuur) - Dit vetzuur wordt voornamelijk gevonden in olieachtige vis, algenolie en visoliesupplementen. EPA speelt een belangrijke rol in de vermindering van cel ontstekingen en er wordt veel onderzocht gedaan naar zijn mogelijke effecten op de geestelijke gezondheid, met name bij depressie.
  3. DHA (docosahexaeenzuur) - DHA is een belangrijk structureel component van de ogen en de hersenen. Net als EPA, wordt het voornamelijk verkregen uit vis en algenolie. Het is van cruciaal belang voor de ontwikkeling van de hersenen en het visueel systeem tijdens de zwangerschap en vroege kinderjaren.

Gezondheidsvoordelen van Omega 3

  • Omega 3-vetzuren bieden diverse gezondheidsvoordelen, waaronder:
  • Hartgezondheid
  • Hersengezondheid
  • Ooggezondheid

De inname van voldoende omega 3-vetzuren is dus belangrijk voor het behouden van een goede gezondheid, en kan via dieet of supplementen worden verkregen, afhankelijk van persoonlijke voedingspatronen en gezondheidsbehoeften.

Omega 3 Algenolie vs. Visolie

Duurzaamheid en Milieuvriendelijkheid

Door te kiezen voor  Omega 3 algenolie ga je direct naar de natuurlijke bron van omega 3 waar de vissen het ook uit halen. Je vermijd hiermee de negatieve impact van overbevissing op onze zeeën, oceanen en ecosystemen. Zo’n 25% van de wereldwijde visvangst wordt namelijk gebruikt voor de productie van Omega 3.

Het kweken van algen voor omega 3 vereist veel minder natuurlijke hulpbronnen en veroorzaakt minder vervuiling dan het kweken of vangen van vis voor visolie. Dit draagt bij aan een duurzamere toekomst voor onze planeet. Ekopura’s omega 3 algenolie wordt verkregen uit duurzaam gekweekte algen, waardoor het een puur en milieuvriendelijk product is. De kweek vindt plaats in een gesloten omgeving, zonder invloeden van buitenaf.

Zuiverheid en Effectiviteit

Algenolie is niet alleen duurzaam, maar ook vrij van de verontreinigingen die vaak in visolie worden aangetroffen, zoals zware metalen en dioxines. Dit maakt het een zuiverdere bron van DHA en EPA, de essentiële omega 3-vetzuren die belangrijk zijn voor onze gezondheid.

Voordelen van Omega 3 voor de Hersenen en Ogen

Omega 3 voor volwassenen

Voor volwassenen zijn de volgende gezondheidsvoordelen wetenschappelijk aangetoond en toegestaan om te vermelden op voedingssupplementen. Echter zijn er nog velen onderzoeken gaande die de positieve invloed van omega 3 op bijvoorbeeld de geestelijke gesteldheid, zoals bij depressie, cel ontstekingen, de huid, metabolisme en tal van andere processen proberen aan te tonen.

Wat momenteel onomstotelijk is vastgesteld zijn de gezondheidsclaims dat Omega 3 DHA draagt bij tot de instandhouding van de normale hersenfunctie en goed is voor het gezichtsvermogen.* Daarnaast dragen Omega 3 EPA en DHA bij aan de normale werking van het hart.**

Omega 3 tijdens de zwangerschap en borstvoeding

Voor zwangere vrouwen en tijdens de borstvoeding zijn omega 3-vetzuren essentieel voor de ontwikkeling van de hersenen en ogen van de baby. Studies hebben aangetoond dat suppletie van omega 3 door de moeder, de cognitieve ontwikkeling en het gezichtsvermogen van kinderen kan verbeteren.

De gezondheidsclaim die hier bij hoort luidt dat Omega 3 DHA ingenomen door de moeder een belangrijke bouwsteen is voor de hersenen van de foetus en zuigelingen die borstvoeding krijgen, en draagt bij tot de normale ontwikkeling van de ogen.***

Ekopura Vegan Omega 3 Algenolie

De omega 3 algenolie van Ekopura wordt verkregen uit algen die gekweekt worden in gecontroleerde, duurzame omgevingen. Deze kweekmethodes garanderen niet alleen een zuiver product, vrij van oceaanvervuiling zoals zware metalen, dioxines en microplastics, maar ze verbruiken ook aanzienlijk minder natuurlijke hulpbronnen vergeleken met traditionele visvangst methoden of kwekerijen. Door te kiezen voor algenolie draagt Ekopura actief bij aan de bescherming van mariene ecosystemen en biodiversiteit zowel als de gezondheid van mens en dier.

ekopura

Bronnen:

* Shahidi, Fereidoon, and Priyatharini Ambigaipalan. "Omega-3 polyunsaturated fatty acids and their health benefits." Annual review of food science and technology 9 (2018): 345-381.

** B M Yashodhara, S Umakanth, J M Pappachan, S K Bhat, R Kamath, B H Choo, Omega-3 fatty acids: a comprehensive review of their role in health and disease, Postgraduate Medical Journal, Volume 85, Issue 1000, February 2009, Pages 84–90, https://doi.org/10.1136/pgmj.2008.073338

*** TOPUZ, Osman Kadir. "Algal oil: a novel source of omega-3 fatty acids for human nutrition." Scientific Bulletin Series F. Biotechnologies 20 (2016).

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Ekopura. Meer weten over adverteren op Vegatopia? Kijk dan hier.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama