Open menu

maandoverzicht 256x192Supermarkten verdienen bijzonder goed aan plantaardige producten. Plantaardige melk geldt vanaf volgend jaar als frisdrank. Koning Charles kiest voor een vegetarische 'kroningsquiche'. Indiërs zijn "vegetariërs die ook vlees eten". Voedselgiganten hebben de prijzen flink verhoogd: de media hebben het over 'graaiflatie'. Veel Vlamingen wonen in een buurt zonder gezonde restaurants of winkels. De Italiaanse keuken is vooral Amerikaans. April 2023 in vogelvlucht.

Lekker duur vegetarisch

Plantaardige producten zijn vaak fors duurder dan de niet-vegan tegenhanger, blijkt uit onderzoek van Radar. Voor een deel is dat logisch, omdat ze op kleinere schaal worden geproduceerd, maar supermarkten nemen soms wel erg hoge winstmarges. Zo is de vegan appeltaartmix van Albert Heijn 179% duurder dan de normale variant - die overigens ook volledig plantaardig is.

Vanaf komend jaar wordt er meer belasting geheven op plantaardige melkproducten, die - in tegenstelling tot 'gewone' melk - vanaf dan als frisdrank worden behandeld. Het doet er niet toe of er al dan niet suiker aan is toegevoegd.

In Duitsland daarentegen wordt de berekening van de Nutri-Score veranderd, zodat plantaardige melkproducten zonder toegevoegde suikers als gezonder worden gekenmerkt.

haver

Een jurylid van de Britse kookshow Masterchef gaf aan dat ze een visgerecht niet kon proeven, omdat ze vegetariër is. Voor vele kijkers is het een raadsel waarom ze dat pas tijdens de show onthulde en waarom ze dan überhaupt jurylid was, wetende dat veel gerechten niet vegetarisch zouden zijn.

De Britse 'kroningskip' bij de inhuldiging van King Charles wordt vervangen door een vegetarische 'kroningsquiche'. Het is de bedoeling dat zo veel mogelijk burgers dit gerecht met elkaar delen tijdens de feestelijkheden. Op navraag gaf Koning Charles aan dat hij geen vegetariër is, maar wel bewust meerdere dagen per week vlees, vis en ook zuivel laat staan.

Vlezig nieuws

De dierenactivisten die in een Utrechts restaurant tegen de foie gras op de menukaart protesteerden, moeten opnieuw voor de rechter verschijnen. De restauranteigenaar is van mening dat een straf op zijn plaats is voor dit grensoverschijdende gedrag.

Vegetarisme is in India een poltieke zaak die door rechts-georienteerde Hindoes als instrument wordt ingezet. Een groot deel van de bevolking eet weliswaar grotendeels vegetarisch, maar vlees en vis komen toch ook af en toe (of regelmatig) op het menu. "We zijn vegetariërs die ook vlees eten," vat een Indiase voedingsdeskundige de situatie samen.

Uit onderzoek blijkt dat Amerikanen vooral om gezondheidsredenen vegetariër worden; pas vanaf plaats vijf komen ethische overwegen om de hoek kijken. Mensen die vegetariër zijn of waren hechten grotere waarde aan dierenwelzijn dan niet-vegetariërs. Democraten zijn twee keer vaker vegetariër dan Republikeinen.

veganisten

Schaarste en inflatie

De dagelijkse boodschappen zijn in heel Europa flink duurder geworden. De prijzen zijn ook meer gestegen dan de inflatiecijfers. Boosdoeners zijn de voedselgiganten Nestlé, Danone en Unilever, die de prijzen flink omhoog hebben gegooid. Sommige Duitse supermarkten hebben daarop besloten sommige merkproducten niet meer te verkopen.

Volgens Unilever zijn de hogere prijzen noodzakelijk om de gestegen grondstofkosten en de inflatie te compenseren. In de media wordt ondertussen echter over 'graaiflatie' gesproken.

In Italië zijn pizza's twintig procent duurder dan een jaar geleden, met name door de gestegen prijzen voor olijfolie en mozzarella.

pizza smeltende kaas

Sinds corona hebben werknemers het thuiswerken ontdekt en daarom wordt er minder op kantoor geluncht. Om de lunch in de kantine betaalbaar te houden, moeten werkgevers steeds vaker financieel bijspringen. Ondanks de inflatie nemen maar weinig werknemers zelf hun eigen 'bakje bammetjes' mee.

Omdat ook suiker duurder is geworden, zijn de prijzen voor snoep en koek eveneens flink gestegen. Nederlanders snoepen er niet minder om, maar kiezen liever voor voordeligere alternatieven.

snoep

Paaseieren

De Duitse regering wil zorgen dat kinderen niet meer worden blootgesteld aan reclame voor snoep en zoetigheid: pas vanaf elf uur 's avonds mogen ze op televisie, tegelijk met spotjes voor telefoonseks en gokken. Dat zou dus ook voor reclame voor chocolade-paaseitjes gaan gelden.

'Echte' paaseieren zijn door gestegen prijzen en de vogelgriep wereldwijd duurder dan ooit. In Nederland is de prijs 26% gestegen, in Tsjechië kosten ze dubbel zo veel.

Vanwege de dure eieren besloot een columnist van The Guardian om dan maar aardappels te gaan beschilderen. Volgend jaar wil hij zich op de kool storten - die zijn ook lekker goedkoop.

Militairen van de marine kregen ter gelegenheid van Pasen negen bolletjes zonder beschrijving toegestuurd. Al snel kwamen ze erachter dat het geen paaslekkernijen maar bloembollen met klei en grond waren.

paaseitjes

Restaurantperikelen

Vanwege het personeelstekort zetten sommige restaurants robots in voor de bediening, met name voor het serveren van eten. Voor het bestellen en afrekenen komt - mede voor het persoonlijke contact - nog wel 'echt' personeel voorbij.

Negen op de tien Vlamingen wonen in een buurt zonder gezonde restaurants of winkels. In veel dorpen is de frituur de enige optie om eten af te halen.

In Oostende kun je sinds kort kroketten en andere snacks uit de muur trekken. In tegenstelling tot Nederland is dit concept in België nagenoeg onbekend. Het idee kwam van de Nederlandse moeder van de uitbater.

kroketten vegetarisch

In Madrid zijn twee mensen om het leven gekomen bij een brand die is veroorzaakt door het flamberen van een gerecht. In Parijs is de favoriete brasserie van Macron in brand gestoken, uit protest tegen de geplande verhoging van de pensioensleeftijd.

Eten is cultuur

Een Italiaanse voedingsgeschiedenisprofessor claimt dat de Italiaanse keuken en typische Italiaanse gerechten vooral op Amerikaanse leest zijn geschoold. Volgens hem is eten een belangrijk onderdeel van de Italiaanse cultuur, maar specifieke gerechten als de pizza niet. Deze boodschap valt bij veel Italianen niet in goede aarde, zeker nu Italië probeert de Italiaanse keuken als UNESCO-werelderfgoed erkend probeert te krijgen.

Culinair historicus Charlotte Kleyn legt uit waarom de Nederlandse keuken niet echt bestaat. Zo komt de aardappel uit Zuid-Amerika en zijn we pas rond 1900 op het idee gekomen om die te stampen.

boerenkoolstamppot

De Duitse politie heeft bij een snelwegcontrole een lading gebakken vleermuizen in een bestelbus ontdekt. In Europa staan vleermuizen zelden op het menu, maar in Azië en Afrika bijvoorbeeld wel - de bestuurder kwam uit Ivoorkust.

 En verder


  Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

the Kitchenary

horecarama