Open menu

maandoverzicht 256x192Koning Charles wordt met plantaardige olie ingewijd. Asterix en Obelix worden wellicht vegetariërs. Mr. Meat wordt Mr. No Meat in Eindhoven. Italië wil af van de Nutri-Score. De populariteit van Ozempic als dieetmiddel is rampzalig voor diabetici. Toblerone verliest de Matterhorn. Belgische trappistenbieren zijn in gevaar. In Groot-Brittannië blijven groenteschappen regelmatig leeg. In Duitsland gaat de boterprijs flink op en neer. Ingenieurs spuiten taarten uit de 3d-printer en onderzoekers schieten klavertjes vier de ruimte in. Maart 2023 in vogelvlucht.

Lekker vegetarisch

De Britse koning Charles zal met plantaardige olie in zijn ambt worden ingewijd. De oorspronkelijke olie en het recept ervoor zijn tijdens de lange regeerperiode van Elisabeth verloren gegaan, dus een mooi moment voor een kleine vernieuwing. Tot dusver was de speciale, ceremoniële olie verre van vegetarisch.

Binnenkort komt de nieuwe Asterix uit, "De Witte Iris". In dit album wil Caesar dat zijn soldaten gezond en vegetarisch eten, en deze trend verspreidt zich langzamerhand ook tot het dorp van Asterix en Obelix. Dit belooft een album vol controverses te worden.

asterix

Het Eindhovense barbecuerestaurant Mr. Meat verandert zijn naam in Mr. No Meat - en serveert alleen nog maar vegetarische en vegan gerechten. De eigenaars zijn niet plotseling vegetariër geworden, maar vinden wel dat deze tijd vraagt om duurzaamheid. Op de smaak wordt niet beknot, verre van dat.

Het Amerikaanse Upside Foods is een van de inmiddels vele bedrijven die met kweekvlees experimenteren. Hun techniek is gebaseerd op het afnemen van wat weefsel bij een dier en de cellen vervolgens zo goed mogelijk te voeden en te stimuleren. De textuur komt alvast redelijk in de buurt van 'het echte werk'.

Een Australisch bedrijf heeft als proof of concept - en ook een beetje als publiciteitsstunt - een gehaktbal van opgekweekt mammoetvlees gecreëerd.

Lekker gezond

Italië wil af van de Nutri-Score. Door de manier waarop deze score wordt bepaald worden traditionele producten benadeeld ten opzichte van zwaarbewerkte, maar minder vette industrieproducten. Van bijvoorbeeld Italiaanse harde kaas bijvoorbeeld zal werkelijk niemand - in ieder geval geen enkele Italiaan - 100 gram in één keer gebruiken.

nutri score

Het diabetesmedicijn Ozempic is al een poosje populair als slankmaker onder Hollywoodacteurs - en heeft inmiddels wereldwijd vele gebruikers. Dat is niet zonder gevaren: naast verminderde eetlust zijn er ook andere, vervelendere bijwerkingen. Maar bovenal: met name in de Verenigde Staten is er inmiddels een tekort aan Ozempic voor de diabetici die het medicijn écht nodig hebben.

De Duitse minister van Voeding en Landbouw wil een advertentieverbod voor ongezonde producten die zijn gericht op kinderen. Inmiddels is bijna de helft van de Duitsers te zwaar en de minister vindt het belangrijk om kinderen te behoeden voor zwaarlijvigheid en alle gevaren die ermee gepaard gaan.

Om een pinda-allergie te voorkomen, zouden alle baby's vanaf vier maanden regelmatig pindakaas en andere pinda-producten aangeboden krijgen, vinden Britse onderzoekers.

pindakaas pot

Land van herkomst

De chocoladeproducent Toblerone vervangt de karakteristieke Matterhorn door een 'modern berglogo'. Dit omdat deze Zwitserse chocolade inmiddels niet meer geheel in Zwitserland wordt geproduceerd en alleen écht Zwitserse producten reclame mogen maken met 'made in Switzerland'.

De traditionele Belgische trappistenbieren, waaronder Westmalle, zijn in gevaar. De oorzaak is dat steeds minder mensen te porren zijn voor een leven in een klooster. Een product mag alleen 'trappist' genoemd worden als het in een klooster onder leiding van monniken of nonnen wordt geproduceerd.

trappistenbier

Een jurylid van de Amerikaanse kookwedstrijd Top Chef heeft tijdens haar verblijf in London ontdekt dat Britse chocola veel lekkerder is dan die uit de VS. Ook de service in Britse restaurants en de bekende Londense food halls - zoals die in Covent Garden - bevielen haar uiterst goed.

Heel wat voedingswaren - zoals dijonmosterd en Vlaamse frietjes - komen niet altijd uit het land of de streek die de naam suggereert. Ook sushirijst en mienestjes uit Italië zijn in onze supermarkten de gewoonste zaak van de wereld.

patat op krant

Schaarste en inflatie

In het Verenigd Koninkrijk blijven de groenteschappen regelmatig leeg. Volgens de 'voedseltsaar' van de Britse regering komt dit door de 'rare' Britse supermarktcultuur: Tesco en andere supermarkten willen een vaste prijs hanteren voor producten als sla en komkommers. Als er dan een tekort dreigt door bijvoorbeeld een koude winter of een slechte oogst, dan verkopen de groentetelers liever aan Frankrijk of Duitsland, die wel bereid zijn een hogere prijs te betalen.

In Duitsland gaat de prijs van boter opmerkelijk snel op en neer. Begin vorig jaar kostte een pakje 1,65 euro, in september was de prijs gestegen tot 2,29 euro en sinds kort is de prijs ineens gedaald tot 1,59 euro. De plotselinge daling is ingezet door Aldi en de andere supermarkten moesten wel volgen. Ook hebben de boeren de melkproductie vanwege de hoge prijzen opgevoerd en dreigt er weer een ouderwetse boterberg.

roomboter

 

Eten is weten

Amerikaanse ingenieurs experimenteren met taarten uit de 3d-printer. De eerste pogingen mislukten, maar ondertussen worden de technieken steeds volwassener. 3d-printen kan heel praktisch zijn en tot creatieve resultaten lijden, maar het is nog maar de vraag wat uiteindelijk de voedingswaarde van die geprinte 'laagjes astronautenvoer' zal zijn.

Onderzoekers uit het Duitse Hannover hebben klavertjes vier de ruimte in geschoten: hun project was uitgekozen om mee te mogen naar het internationale ruimtestation ISS. De bedoeling is te onderzoeken hoe de plantjes in gewichtsloze toestand gedijen; op den duur hopen ze dat men tijdens lange ruimtevluchten - naar Mars bijvoorbeeld - onderweg zelf groenten en peulvruchten kan kweken.

De Britse Voedsel- en Warenautoriteit heeft, op basis van nieuwe inzichten, de richtlijnen voor het bewaren van voedingsproducten herzien. Zo mogen aardappels nu wél in de koelkast, kun je pindakaas het beste ook koud bewaren, en ook tomaten en komkommers blijven bovenin de koelkast langer vers.

koelkast magneten

En verder

  • Japan is in de ban van 'sushiterroristen'. Op sociale media gaan video's viraal waarin klanten aan de voorbijkomende sushi likken en ze weer terugleggen. Omdat andere klanten door deze onhygiënische trend worden afgeschrikt, lijden sushiketens schade, die ze op de boosdoeners willen verhalen.
  • Gevangenen in de Amerikaanse gevangenis Pentonville exposeren tekeningen van hun gevangeniseten. De rode draad is dat het te weinig, te ongezond en te onsmakelijk is - zeker voor degenen die niet het geluk hebben instantvoedsel met een waterkoker te kunnen of mogen bereiden.

  Meer!

 

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

the Kitchenary

horecarama